V práci je řešena problematika biojatek. Jsou zde uváděny základní charakteristiky, které odlišují bioprodukci od konvenční výroby. Jsou zde charakterizována plemena skotu urče-ná pro masnou produkci, požadavky na zemědělce a provozovatele jatek, kteří vlastní označení BIO. Je rozebrán systém kritických bodů, který zaručuje, že potravina, která
se dostane do rukou spotřebitelům, je zdravotně nezávadná. Tento systém chrání
jak spotřebitele, tak samotné výrobce.
Je charakterizován provoz samotných jatek, popisuje jednotlivé úseky a jejich pracovní náplň. Jsou zde ukázány vývojové diagramy výroby, bez kterých se žádná výroba neobejde
Anotace v angličtině
Problems of bioslaughterhouses are solved in the work. Basic characterization,
what differentiates the bioproduction from the conventional production, is shown here. Breeds of the cattle intended for the production of meat and requirements to the farmers and entrepreneurs owning the BIO mark are described here. A system of breaking points warranting the health unexception of foodstuffs for consumers is analysed. This system protects the consumers and also the producers.
Running of the slaughterhouses is described, it describes separate sections and their workloads. Flow diagrams of the production necessary for every production are shown here.
Klíčová slova
biojatka, masné plemeno, bezstresová porážka, systém kritických bodů, kritický bod
Klíčová slova v angličtině
bioslaughterhouses, meat-breed, unstressed slaughter, system of breaking points, breaking point
Rozsah průvodní práce
45 s. , 2 s. priloh
Jazyk
CZ
Anotace
V práci je řešena problematika biojatek. Jsou zde uváděny základní charakteristiky, které odlišují bioprodukci od konvenční výroby. Jsou zde charakterizována plemena skotu urče-ná pro masnou produkci, požadavky na zemědělce a provozovatele jatek, kteří vlastní označení BIO. Je rozebrán systém kritických bodů, který zaručuje, že potravina, která
se dostane do rukou spotřebitelům, je zdravotně nezávadná. Tento systém chrání
jak spotřebitele, tak samotné výrobce.
Je charakterizován provoz samotných jatek, popisuje jednotlivé úseky a jejich pracovní náplň. Jsou zde ukázány vývojové diagramy výroby, bez kterých se žádná výroba neobejde
Anotace v angličtině
Problems of bioslaughterhouses are solved in the work. Basic characterization,
what differentiates the bioproduction from the conventional production, is shown here. Breeds of the cattle intended for the production of meat and requirements to the farmers and entrepreneurs owning the BIO mark are described here. A system of breaking points warranting the health unexception of foodstuffs for consumers is analysed. This system protects the consumers and also the producers.
Running of the slaughterhouses is described, it describes separate sections and their workloads. Flow diagrams of the production necessary for every production are shown here.
Klíčová slova
biojatka, masné plemeno, bezstresová porážka, systém kritických bodů, kritický bod
Klíčová slova v angličtině
bioslaughterhouses, meat-breed, unstressed slaughter, system of breaking points, breaking point
Zásady pro vypracování
{Zpracovat literární přehled k dané problematice.
{Vypracovat nosné technologické postupy při vzniku biojatek.
{Návrhnout nejvhodnější systém biojatek.
Zásady pro vypracování
{Zpracovat literární přehled k dané problematice.
{Vypracovat nosné technologické postupy při vzniku biojatek.
{Návrhnout nejvhodnější systém biojatek.
Seznam doporučené literatury
[1] Pipek, P.: Technologie masa 1.Praha,1995,334 s.
[2] ANONYM 2008: Směrnice PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Pro ekologické zemědělství.56 s.
[3] Základní materiály pro zpracování komplexního návrhu na vznik biojatek.
[4] Bořivoj Šarapatka, Jiří Urban a kolektiv. :Ekologické zemědělství v praxi.PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Šumperk 2006,502 s.
[5] Ing. Zdeněk Perlinger. : Bulletin ekologického zemědělství č.21,PRO-BIO Šumperk 2000, 24 s.
Seznam doporučené literatury
[1] Pipek, P.: Technologie masa 1.Praha,1995,334 s.
[2] ANONYM 2008: Směrnice PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Pro ekologické zemědělství.56 s.
[3] Základní materiály pro zpracování komplexního návrhu na vznik biojatek.
[4] Bořivoj Šarapatka, Jiří Urban a kolektiv. :Ekologické zemědělství v praxi.PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Šumperk 2006,502 s.
[5] Ing. Zdeněk Perlinger. : Bulletin ekologického zemědělství č.21,PRO-BIO Šumperk 2000, 24 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
schémata
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc.Ing.Fišera, CSc. - Jsou přírodní látky chemické ?
Prof.Ing.Angelovičová, CSc.- Jaké jsou další vady masa kromě DED ?
Ing.Velichová, Ph.D.- Uveďte názvy společností,které specifikují bioprodukty.
Studentka plynulým způsobem provedla obhajobu bakalářské práce. S pomocí členů komise upřesnila některé názvy plemen skotu.
Otázky oponenta zodpověděla.