Bakalářská práce je zaměřena na problematiku související s výživou při prevenci
a léčbě onemocnění diabetes mellitus. Definuje onemocnění, příčiny jeho vzniku
a typy diabetu, s bližší specifikací diabetu mellitu typu I., II. a MODY. Zaměřuje se na úpravu diety a ovlivnění glykémie výživou, hodnotí potraviny z hlediska glykemického indexu. Práce vychází ze zásad správné výživy a výživových doporučení, která slouží jako prevence před diabetem.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with problems of nutrition in prevention and treatment of diabe-tes mellitus. It defines disorder, cause of origin and types of diabetes with detailed charac-terization of diabetes mellitus of type I., II. and MODY. It is focused on modification of diet. It describes effects of nutrition on glycemia. It evaluates the glycemic index of food-stuff. The thesis respects principles of healthy nutrition and dietary recommendations which are prevention of diabetes.
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku související s výživou při prevenci
a léčbě onemocnění diabetes mellitus. Definuje onemocnění, příčiny jeho vzniku
a typy diabetu, s bližší specifikací diabetu mellitu typu I., II. a MODY. Zaměřuje se na úpravu diety a ovlivnění glykémie výživou, hodnotí potraviny z hlediska glykemického indexu. Práce vychází ze zásad správné výživy a výživových doporučení, která slouží jako prevence před diabetem.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with problems of nutrition in prevention and treatment of diabe-tes mellitus. It defines disorder, cause of origin and types of diabetes with detailed charac-terization of diabetes mellitus of type I., II. and MODY. It is focused on modification of diet. It describes effects of nutrition on glycemia. It evaluates the glycemic index of food-stuff. The thesis respects principles of healthy nutrition and dietary recommendations which are prevention of diabetes.
Výživa z pohledu prevence a následné léčby onemocnění diabetes mellitus.
Charakterizace diabetes mellitus, příčiny vzniku nemoci.
Možnosti ovlivnění glykémie výživou.
Zhodnocení potravin tzv. glykemickým indexem.
Zásady pro vypracování
Výživa z pohledu prevence a následné léčby onemocnění diabetes mellitus.
Charakterizace diabetes mellitus, příčiny vzniku nemoci.
Možnosti ovlivnění glykémie výživou.
Zhodnocení potravin tzv. glykemickým indexem.
Seznam doporučené literatury
[1]MARTINÍK, K. Výživa, Kapitoly o metabolizmu - obecná část. 1. vyd. Hradec
Králové: Gaudeamus, 2005. 238 s. ISBN 80-7041-354-9.
[2]MAROUNEK, M., BŘEZINA, P., ŠIMŮNEK, J. Fyziologie a hygiena výživy. 2. vyd.
Vyškov: VVŠ PV, 2003. 148 s. ISBN 80-7231-106-9.
[3]PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J., KOHOUT, P. Základy výživy. 1. vyd.
Praha: Nakladatelství Svoboda Servis, 2002. 205 s. ISBN 80-86320-23-5.
[4]PELIKÁNOVÁ, T., BARTOŠ, V. Diabetes mellitus, minimum pro praxi. 1. vyd.
Praha: Triton, 1999. 179 s. ISBN 80-7254-020-3.
Seznam doporučené literatury
[1]MARTINÍK, K. Výživa, Kapitoly o metabolizmu - obecná část. 1. vyd. Hradec
Králové: Gaudeamus, 2005. 238 s. ISBN 80-7041-354-9.
[2]MAROUNEK, M., BŘEZINA, P., ŠIMŮNEK, J. Fyziologie a hygiena výživy. 2. vyd.
Vyškov: VVŠ PV, 2003. 148 s. ISBN 80-7231-106-9.
[3]PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J., KOHOUT, P. Základy výživy. 1. vyd.
Praha: Nakladatelství Svoboda Servis, 2002. 205 s. ISBN 80-86320-23-5.
[4]PELIKÁNOVÁ, T., BARTOŠ, V. Diabetes mellitus, minimum pro praxi. 1. vyd.
Praha: Triton, 1999. 179 s. ISBN 80-7254-020-3.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
schémata
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof.Angelovičová - V jakých jednotkách se vyjadřuje energetivká hodnota hlavních živin ?
Studentka byla výborně připravená na obhajobu a komise její vystoupení velmi ocenila.