Cílem práce je popsat olivu jakožto surovinu pro výrobu olivového oleje a srovnat s jinými olejninami u nás pěstovanými, tj. slunečnicí a řepkou. Na základě chemického složení porovnat jednotlivé rostlinné oleje, případně uvést nutriční přednosti olivového oleje ve srovnání s oleji z řepky a slunečnice. Dále definovat druhy olivového oleje dle Nařízení Komise ES č. 2568/91 a stručně popsat technologii výroby stolních olejů.
Anotace v angličtině
The aim of work is to decribe an olive as a staple for producing olive oil and to compare it with another oil bearing plants which are grown in the Czech Republic - sunflower and rape. On the basis of the chemist we can compare individual vegetable oils and we can precede the nutritional merits of an olive oil in comparison with colza-oil and sunflower oil. Next is to define the kinds of an olive oil in compliance with Commission Regulation No. 2568/91 and briefly to describe technology of production table oils.
Cílem práce je popsat olivu jakožto surovinu pro výrobu olivového oleje a srovnat s jinými olejninami u nás pěstovanými, tj. slunečnicí a řepkou. Na základě chemického složení porovnat jednotlivé rostlinné oleje, případně uvést nutriční přednosti olivového oleje ve srovnání s oleji z řepky a slunečnice. Dále definovat druhy olivového oleje dle Nařízení Komise ES č. 2568/91 a stručně popsat technologii výroby stolních olejů.
Anotace v angličtině
The aim of work is to decribe an olive as a staple for producing olive oil and to compare it with another oil bearing plants which are grown in the Czech Republic - sunflower and rape. On the basis of the chemist we can compare individual vegetable oils and we can precede the nutritional merits of an olive oil in comparison with colza-oil and sunflower oil. Next is to define the kinds of an olive oil in compliance with Commission Regulation No. 2568/91 and briefly to describe technology of production table oils.
Popsat složení oliv jako suroviny pro výrobu olivového oleje a provést srovnání s olejninami u nás pěstovanými tj. slunečnice a řepky olejné.
Provést komparaci chemického složení olivového oleje s olejem vyrobeným z řepky olejné a slunečnice.
Definovat druhy olivového oleje dle Nařízení Komise ES č. 2568/91.
Uvést příp. nutriční přednosti olivového oleje z pohledu jeho chemického složení ve srovnání s výše uvedenými druhy olejů.
Stručně popsat technologii výroby stolních olejů.
Zásady pro vypracování
Popsat složení oliv jako suroviny pro výrobu olivového oleje a provést srovnání s olejninami u nás pěstovanými tj. slunečnice a řepky olejné.
Provést komparaci chemického složení olivového oleje s olejem vyrobeným z řepky olejné a slunečnice.
Definovat druhy olivového oleje dle Nařízení Komise ES č. 2568/91.
Uvést příp. nutriční přednosti olivového oleje z pohledu jeho chemického složení ve srovnání s výše uvedenými druhy olejů.
Stručně popsat technologii výroby stolních olejů.
Seznam doporučené literatury
[1] INGR, Ivo, et al. Zpracování zemědělských produktů. 2. nezměněné vyd. Brno : Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2001. 249 s. ISBN 80-7157-520-8.
[2] MICHALEC, Zdeněk. Člověk a rostliny. 1. vyd. Praha : ROH, 1977. 272 s.
[3] VALÍČEK, Pavel, et al. Užitkové rostliny tropů a subtropů. 1. vyd. Praha : Academia, 1989. 420 s. ISBN 80-200-0000-3.
[4] FROHN, Birgit. Olivový olej a přírodní léčba : Prevence proti infarktu. Olomouc : Fontána, 2002. 168 s. ISBN 80-7336-016-0.
Seznam doporučené literatury
[1] INGR, Ivo, et al. Zpracování zemědělských produktů. 2. nezměněné vyd. Brno : Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2001. 249 s. ISBN 80-7157-520-8.
[2] MICHALEC, Zdeněk. Člověk a rostliny. 1. vyd. Praha : ROH, 1977. 272 s.
[3] VALÍČEK, Pavel, et al. Užitkové rostliny tropů a subtropů. 1. vyd. Praha : Academia, 1989. 420 s. ISBN 80-200-0000-3.
[4] FROHN, Birgit. Olivový olej a přírodní léčba : Prevence proti infarktu. Olomouc : Fontána, 2002. 168 s. ISBN 80-7336-016-0.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof.Ing.Angelovičová, CSc.- Jaký je rozdíl mezi extrapanenským a panenským olivovým olejem ?
Ing.Rop, Ph.D.- K jakému kvašení dochází při konzumaci oliv ?
Studentka velmi dobře reagovala na otázky členů komise. Stejně velmi dobře byla připravená na obhajobu a zodpověděla otázky oponenta BP.