Tato práce byla zaměřena na průzkum trhu v oblasti doplňků stravy na bázi vlákniny. Vláknina je nestravitelná část rostlinné potravy. Není využitelná jako zdroj energie, ale má pozitivní vliv na trávicí procesy. Přirozenými zdroji vlákniny jsou ovoce a zelenina. Její příjem je často nedostatečný a může být nahrazen ve formě doplňků stravy.
Anotace v angličtině
This essay has concerned about the market research in the area of the fibre-based diet supplements. Fibre is inconsumable part of the vegetable nourishment. It is not utilizable as the source of energy, but it can positively affect the processes of digestion. Fruit and vegetables are natural resources of the fibre. The fibre intake in the food is not often sufficient and it can be served as the diet supplements.
Klíčová slova
Vláknina, doplňky stravy.
Klíčová slova v angličtině
Fibre, diet supplements.
Rozsah průvodní práce
64
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce byla zaměřena na průzkum trhu v oblasti doplňků stravy na bázi vlákniny. Vláknina je nestravitelná část rostlinné potravy. Není využitelná jako zdroj energie, ale má pozitivní vliv na trávicí procesy. Přirozenými zdroji vlákniny jsou ovoce a zelenina. Její příjem je často nedostatečný a může být nahrazen ve formě doplňků stravy.
Anotace v angličtině
This essay has concerned about the market research in the area of the fibre-based diet supplements. Fibre is inconsumable part of the vegetable nourishment. It is not utilizable as the source of energy, but it can positively affect the processes of digestion. Fruit and vegetables are natural resources of the fibre. The fibre intake in the food is not often sufficient and it can be served as the diet supplements.
Klíčová slova
Vláknina, doplňky stravy.
Klíčová slova v angličtině
Fibre, diet supplements.
Zásady pro vypracování
Teoretická část
Doplňky stravy jsou potraviny s vysokým obsahem látek, které vykazují nutriční nebo fyziologické účinky a mají příznivý účinek na zdravotní stav. Formou literární rešerše zpracujte doplňky na bázi vlákniny.
Zásady pro vypracování
Teoretická část
Doplňky stravy jsou potraviny s vysokým obsahem látek, které vykazují nutriční nebo fyziologické účinky a mají příznivý účinek na zdravotní stav. Formou literární rešerše zpracujte doplňky na bázi vlákniny.
Seznam doporučené literatury
[1] Kvasničková A.: Sacharidy pro funkční potraviny : probiotika, prebiotika, symbiotika, 1.vydání, Praha:Ústav zemědělských a potravinářských informací 2000, 81s ISBN 80-7271-001-X.
[2] Müllerová D.: Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech, 1.vydání, Praha, Triton 2003, 102s ISBN 8072544217.
[3] Mach I.: Doplňky stravy, 1.vydání, Praha, Svoboda Servis 2004, 118s ISBN: 80-86320-34-0.
[4] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, 1.vydání Praha OSSIS, 1999, 200 s ISBN 80-902391-3-7.
Seznam doporučené literatury
[1] Kvasničková A.: Sacharidy pro funkční potraviny : probiotika, prebiotika, symbiotika, 1.vydání, Praha:Ústav zemědělských a potravinářských informací 2000, 81s ISBN 80-7271-001-X.
[2] Müllerová D.: Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech, 1.vydání, Praha, Triton 2003, 102s ISBN 8072544217.
[3] Mach I.: Doplňky stravy, 1.vydání, Praha, Svoboda Servis 2004, 118s ISBN: 80-86320-34-0.
[4] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, 1.vydání Praha OSSIS, 1999, 200 s ISBN 80-902391-3-7.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof.Ing.Kráčmar, Dr.Sc.- Prováděla jste i vlastní stanovení vlákniny ? Co je to vlastně vláknina ? Kolik vlákniny má pšenice.
Prof.Ing.Angelovičová, CSc.- Které potraviny obsahují vlákninu ?
Studentka provedla výborně obhajobu bakalářské práce, a výborně odpověděla i na otázky oponenta.