Tato práce se zabývá bioaktivními látkami v kořenové zelenině. Je zaměřena na charakteris-tiku jednotlivých druhů kořenové zeleniny a na konkrétní funkce bioaktivních látek. Před-kládá podrobný přehled vitaminů, minerálních látek, chuťových, vonných a barevných látek, které jsou v kořenové zelenině obsaženy.
Anotace v angličtině
This work deals with bioactive substances in the rooty vegetables. It focuses on the charac-teristics of component type of rooty vegetables and the precise functions of bioactive sub-stances. This study covers the list of vitamins, minerals, gustatory, aromatic and color of substances which are contained in the rooty vegetables.
rooty vegetables, vitamins, minerals, consumption of vegetables
Rozsah průvodní práce
66 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce se zabývá bioaktivními látkami v kořenové zelenině. Je zaměřena na charakteris-tiku jednotlivých druhů kořenové zeleniny a na konkrétní funkce bioaktivních látek. Před-kládá podrobný přehled vitaminů, minerálních látek, chuťových, vonných a barevných látek, které jsou v kořenové zelenině obsaženy.
Anotace v angličtině
This work deals with bioactive substances in the rooty vegetables. It focuses on the charac-teristics of component type of rooty vegetables and the precise functions of bioactive sub-stances. This study covers the list of vitamins, minerals, gustatory, aromatic and color of substances which are contained in the rooty vegetables.
rooty vegetables, vitamins, minerals, consumption of vegetables
Zásady pro vypracování
Kořenová zelenina je zdrojem mnoha bioaktivních látek.
Formou literární zjistěte jejich obsah a funkci.
Navrhněte možnosti jejich využití.
Zásady pro vypracování
Kořenová zelenina je zdrojem mnoha bioaktivních látek.
Formou literární zjistěte jejich obsah a funkci.
Navrhněte možnosti jejich využití.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin, OSSIS, Tábor 2002.
[2] BLATTNÁ, J. Vybrané biologicky aktivní látky. Výživa a potraviny, 2006.
[3] KOPEC, K. Tabulky nutričních hodnot ovoce a zeleniny, ÚZPI, Praha 1998.
[4] BENDER, A. E. Fruits and vegetables, In CABALLERO, B. - ALLEN, L. - PRENTICE, A. Encyclopedia of human nutrition, Oxford: Elsevier Academic Press 2005.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin, OSSIS, Tábor 2002.
[2] BLATTNÁ, J. Vybrané biologicky aktivní látky. Výživa a potraviny, 2006.
[3] KOPEC, K. Tabulky nutričních hodnot ovoce a zeleniny, ÚZPI, Praha 1998.
[4] BENDER, A. E. Fruits and vegetables, In CABALLERO, B. - ALLEN, L. - PRENTICE, A. Encyclopedia of human nutrition, Oxford: Elsevier Academic Press 2005.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc. Hrabě: jaký je rozdíl ve funkci mezi kyselinou vinnou a citronovou?
Prof. Kopec: vyjmenujte skupiny antioxidantů. Jak připravíte mrkev, abyste dostala do pokrmu nejvyšší obsah vitamínů? Např. betakarotenu?
Ing. Kramářová: jak dlouho a kde budete skladovat mrkev?
Studentka potvrdila hodnocení oponenta práce. Na otázky reagovala pohotově.