Ve své bakalářské práci jsem se zabývala alergií na mléčnou bílkovinu a laktózu. Cílem bylo seznámení veřejnosti s tímto onemocněním a zjištění dostupnosti vhodných výrobků na našem trhu. Zaměřila jsem se na popis příznaků, léčby a výskytu této alergie. Pomocí dotazníků jsem zjišťovala obecné znalosti veřejnosti o této nemoci. Dále mě zajímal přístup zdravotních pojišťoven a státních institucí k tomuto problému.
Anotace v angličtině
In my thesis I looked allergic to milk protein and lactose. The aim was to acquaint the public with this disease and determine the availability of suitable products in our market. I focused on the description of symptoms, treatment and incidence of this allergy. Using questionnaires, I examined the general public awareness about the disease. Furthermore, my interest in access health insurance companies and state institutions to the problem.
Klíčová slova
alergie, laktóza, mléčný cukr, intolerance
Klíčová slova v angličtině
allergy, lactose, milk sugar, intolerance
Rozsah průvodní práce
96 s
Jazyk
CZ
Anotace
Ve své bakalářské práci jsem se zabývala alergií na mléčnou bílkovinu a laktózu. Cílem bylo seznámení veřejnosti s tímto onemocněním a zjištění dostupnosti vhodných výrobků na našem trhu. Zaměřila jsem se na popis příznaků, léčby a výskytu této alergie. Pomocí dotazníků jsem zjišťovala obecné znalosti veřejnosti o této nemoci. Dále mě zajímal přístup zdravotních pojišťoven a státních institucí k tomuto problému.
Anotace v angličtině
In my thesis I looked allergic to milk protein and lactose. The aim was to acquaint the public with this disease and determine the availability of suitable products in our market. I focused on the description of symptoms, treatment and incidence of this allergy. Using questionnaires, I examined the general public awareness about the disease. Furthermore, my interest in access health insurance companies and state institutions to the problem.
Klíčová slova
alergie, laktóza, mléčný cukr, intolerance
Klíčová slova v angličtině
allergy, lactose, milk sugar, intolerance
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Alergeny, definice onemocnění a jeho rozdělení.
Charakterizace laktózové intolerance.
Charakterizace alergie na mléko a mléčné výrobky.
Příznaky,léčba a zmírňování jejích projevů.
Alternativy kravského mléka.
II. Praktická část
Průzkum informovanosti společnosti o existenci této alergie.
Průzkum trhu vhodných výrobků pro takto postižené - město Prostějov.
Sledování postoje zdravotních pojišťoven a jiných institucí k této alergii.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Alergeny, definice onemocnění a jeho rozdělení.
Charakterizace laktózové intolerance.
Charakterizace alergie na mléko a mléčné výrobky.
Příznaky,léčba a zmírňování jejích projevů.
Alternativy kravského mléka.
II. Praktická část
Průzkum informovanosti společnosti o existenci této alergie.
Průzkum trhu vhodných výrobků pro takto postižené - město Prostějov.
Sledování postoje zdravotních pojišťoven a jiných institucí k této alergii.
Seznam doporučené literatury
[1] CICHANSKA,B.A.,RUJNER,J. Bezlepková a bezmléčná dieta, COMPUTER PRESS, Brno 2006.
[2] HÁJEK, M. Alergie sbohem, nakladatelství Pauly Momčilové, Čestlice 1992.
[3] PAVELKA,A. Mléčné výrobky pro vaše zdraví,1. vydání, LITTERA, Brno 1996.
[4] BYSTROŇ,M. Průvodce alergickými nemocemi pro lékaře i pacienty, MIRAGRO, Ostrava 1997.
[4] FUCHS,M. Alergie číhá v jídle a pití, ADÉLA, Plzeň 2005.
[5] BRUKER, M.O. Musíme trpět alergiemi?,SALVO, Ostrava 1 1990.
[6] TEPLÝ, M.,MAYER, A. a kol., Technologie mléčných výrobků, SNTL, Praha 1 1981.
[7] ZBOŘIL,K. Marketingový výzkum, 1. vydání, Praha: VŠE, 1994.
[8] ŽDICHYNEC,B. a kol.,Pragma 1998 .
[9] HOST, A. Cows milk protein allergy and intolerance in infancy. Pediatr Allergy Immunolo 1994; 5: 5-36.
[10] WAL, JM. Cow´s milk allergens. Allergy 1998; 53: 1013-1022.
[11] HOST, A. Clinical course of cow´s milk allergy and intolerance. Pediatr Allery Immunol 1998; 9: 48-52.
[12] http://www.tigis.cz/alergie/Index.htm.
[13] http://www.potravinova-alergie.info/clanek/mleko-kase-alergie-laktoza.php.
[14] http://www.potravinova-alergie.info/clanek/socialni-davky-statni-podpora.php.
[15] http://www.potravinova-alergie.info/clanek/suroviny-nahrazky-mleko.php.
Seznam doporučené literatury
[1] CICHANSKA,B.A.,RUJNER,J. Bezlepková a bezmléčná dieta, COMPUTER PRESS, Brno 2006.
[2] HÁJEK, M. Alergie sbohem, nakladatelství Pauly Momčilové, Čestlice 1992.
[3] PAVELKA,A. Mléčné výrobky pro vaše zdraví,1. vydání, LITTERA, Brno 1996.
[4] BYSTROŇ,M. Průvodce alergickými nemocemi pro lékaře i pacienty, MIRAGRO, Ostrava 1997.
[4] FUCHS,M. Alergie číhá v jídle a pití, ADÉLA, Plzeň 2005.
[5] BRUKER, M.O. Musíme trpět alergiemi?,SALVO, Ostrava 1 1990.
[6] TEPLÝ, M.,MAYER, A. a kol., Technologie mléčných výrobků, SNTL, Praha 1 1981.
[7] ZBOŘIL,K. Marketingový výzkum, 1. vydání, Praha: VŠE, 1994.
[8] ŽDICHYNEC,B. a kol.,Pragma 1998 .
[9] HOST, A. Cows milk protein allergy and intolerance in infancy. Pediatr Allergy Immunolo 1994; 5: 5-36.
[10] WAL, JM. Cow´s milk allergens. Allergy 1998; 53: 1013-1022.
[11] HOST, A. Clinical course of cow´s milk allergy and intolerance. Pediatr Allery Immunol 1998; 9: 48-52.
[12] http://www.tigis.cz/alergie/Index.htm.
[13] http://www.potravinova-alergie.info/clanek/mleko-kase-alergie-laktoza.php.
[14] http://www.potravinova-alergie.info/clanek/socialni-davky-statni-podpora.php.
[15] http://www.potravinova-alergie.info/clanek/suroviny-nahrazky-mleko.php.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka odpověděla na otázky oponenta,byla výborně připravená.
Doc.Ing.Buňka, Ph.D. - formální zápis pro psaní textu
Ing.Velichová, Ph.D.- práce je výborná, doporučuje odkazy okamžitě za tabulku
Doc.Ing.Fišera, CSc. - formulovat problém v závěru