Bakalářská práce popisuje vlastnosti probiotických mikroorganismů a jejich zástupce. Zabývá se významem probiotik pro zdraví člověka a užitím pro jednotlivé skupiny obyvatelstva. Další část je zaměřena na stabilitu bakterií mléčného kvašení v zakysaných mléčných výrobcích.
V praktické části se zaměřuje na probiotické výrobky, které se v současné době vyskytují na trhu a popisuje spotřebu zakysaných mléčných výrobků v letech 2001-2007 v České republice.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis describes features of probiotic microorganisms and their representatives. It deals with importance of probiotics for human health and utilization for each population group. The other part is focused on stability of lactic acid bacteria in fermented milk products.
The practical part aims to probiotic products which are currently on the market and describes consumption of fermented milk products in years 2001-2007 in the Czech Republic.
Klíčová slova
Probiotika, prebiotika, bakterie mléčného kvašení
Klíčová slova v angličtině
Probiotics, prebiotics, lactic acid bacteria
Rozsah průvodní práce
55 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce popisuje vlastnosti probiotických mikroorganismů a jejich zástupce. Zabývá se významem probiotik pro zdraví člověka a užitím pro jednotlivé skupiny obyvatelstva. Další část je zaměřena na stabilitu bakterií mléčného kvašení v zakysaných mléčných výrobcích.
V praktické části se zaměřuje na probiotické výrobky, které se v současné době vyskytují na trhu a popisuje spotřebu zakysaných mléčných výrobků v letech 2001-2007 v České republice.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis describes features of probiotic microorganisms and their representatives. It deals with importance of probiotics for human health and utilization for each population group. The other part is focused on stability of lactic acid bacteria in fermented milk products.
The practical part aims to probiotic products which are currently on the market and describes consumption of fermented milk products in years 2001-2007 in the Czech Republic.
Klíčová slova
Probiotika, prebiotika, bakterie mléčného kvašení
Klíčová slova v angličtině
Probiotics, prebiotics, lactic acid bacteria
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vlastnosti probiotik.
Funkční potraviny.
Zdravotní význam probiotik.
Užití probiotik s ohledem na věkové skupiny obyvatelstva.
Stabilita bakterií mléčného kvašení ve fermentovaných mléčných výrobcích.
Využití probiotik v budoucnu.
II. Praktická část
Dotazník.
Přehled hlavních mléčných výrobků s probiotiky.
Spotřeba zakysaných mléčných výrobků 2001-2007.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vlastnosti probiotik.
Funkční potraviny.
Zdravotní význam probiotik.
Užití probiotik s ohledem na věkové skupiny obyvatelstva.
Stabilita bakterií mléčného kvašení ve fermentovaných mléčných výrobcích.
Využití probiotik v budoucnu.
II. Praktická část
Dotazník.
Přehled hlavních mléčných výrobků s probiotiky.
Spotřeba zakysaných mléčných výrobků 2001-2007.
Seznam doporučené literatury
[1] KVASNIČKOVÁ, A. Sacharidy pro funkční potraviny, probiotika - prebiotika - symbiotika, 1. vydání, ÚZPI, Praha 2000.
[2] MAXA, V., RADA, V. Význam bifidobakterií a bakterií mléčného kvašení pro výživu a zdraví, ÚZPI, Praha 1996.
[3] PLOCKOVÁ M., CHUMCHALOVÁ, J., OLŠANSKÁ, E., ULRICHOVÁ R. Selektivní stanovení bakterií mléčného kvašení ve fermentovaných mléčných výrobcích, VŠCHT Praha 1999.
[4] VALENTA, V. Probiotické kultury a vliv na zdraví, Sborník referátů, Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků III., MZLU Brno 2006., s. 14-19.
[5] RADA, V. Probiotika, prebiotika a symbiotika, Potravinářská Revue - Odborný časopis pro výživu, výrobu potravin a obchod, 2008, č. 2, s. 15-16.
[6] http://www.cmsm.cz.
Seznam doporučené literatury
[1] KVASNIČKOVÁ, A. Sacharidy pro funkční potraviny, probiotika - prebiotika - symbiotika, 1. vydání, ÚZPI, Praha 2000.
[2] MAXA, V., RADA, V. Význam bifidobakterií a bakterií mléčného kvašení pro výživu a zdraví, ÚZPI, Praha 1996.
[3] PLOCKOVÁ M., CHUMCHALOVÁ, J., OLŠANSKÁ, E., ULRICHOVÁ R. Selektivní stanovení bakterií mléčného kvašení ve fermentovaných mléčných výrobcích, VŠCHT Praha 1999.
[4] VALENTA, V. Probiotické kultury a vliv na zdraví, Sborník referátů, Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků III., MZLU Brno 2006., s. 14-19.
[5] RADA, V. Probiotika, prebiotika a symbiotika, Potravinářská Revue - Odborný časopis pro výživu, výrobu potravin a obchod, 2008, č. 2, s. 15-16.
[6] http://www.cmsm.cz.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka byla na obhajobu BP velmi dobře připravená, na otázky oponenta odpověděla také velmi dobře.
Doc.Ing.Buňka, Ph.D. - Probiotické vlastnosti jsou důležité pro kmeny MO - vysvětlete proč.
Prof.Ing.Angelovičová, CSc.- Vysvětlete použití probiotik u léčby zvířat.