Práce se zabývá problematikou antioxidantů. V úvodu je popsán proces oxidační reakce, vysvětlen pojem volný radikál a antioxidant. V dalších kapitolách se práce věnuje jednotlivým skupinám antioxidantů, jejich zástupcům a následně jejich využitím v potravinářství. Jsou zde také uvedeny enzymy, které působí jako antioxidanty v lidském organismu. V závěru práce je popsáno, jak se u potravin stanovuje antioxidační aktivita.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the questions of antioxidants. In the introduction I describe the process of oxidation reaction and explain the conceptions of free radical and antioxidant. In the following chapters the thesis attends to the individual groups of antioxidants, their substitutes and subsequently to their usage in the food industry. The enzymes that function in a human organism are also mentioned here. In the thesis´ conclusion I describe how the antioxidant activity of foodstuffs is determined.
Práce se zabývá problematikou antioxidantů. V úvodu je popsán proces oxidační reakce, vysvětlen pojem volný radikál a antioxidant. V dalších kapitolách se práce věnuje jednotlivým skupinám antioxidantů, jejich zástupcům a následně jejich využitím v potravinářství. Jsou zde také uvedeny enzymy, které působí jako antioxidanty v lidském organismu. V závěru práce je popsáno, jak se u potravin stanovuje antioxidační aktivita.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the questions of antioxidants. In the introduction I describe the process of oxidation reaction and explain the conceptions of free radical and antioxidant. In the following chapters the thesis attends to the individual groups of antioxidants, their substitutes and subsequently to their usage in the food industry. The enzymes that function in a human organism are also mentioned here. In the thesis´ conclusion I describe how the antioxidant activity of foodstuffs is determined.
Zaměřte se obecně na oxidační reakce ve vztahu k živým organizmům
Charakterizujte nejdůležitější antioxidanty v potravinách
Popište nejčastější použití antioxidantů
Přírodní zdroje antioxidantů
Zásady pro vypracování
Zaměřte se obecně na oxidační reakce ve vztahu k živým organizmům
Charakterizujte nejdůležitější antioxidanty v potravinách
Popište nejčastější použití antioxidantů
Přírodní zdroje antioxidantů
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK,Jan. Chemie potravin. 2. vyd. Tábor: OSSIS, 2002. 344 s. ISBN 80-86659-00-3
[2] ŠTÍPEK,Stanislav. Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a v nemoci. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 200. 320 s. ISBN 80-7169-704-4
[3] KLESCHT, V., HRNČIŘÍKOVÁ, I., MANDELOVÁ, L. Éčka v potravinách. Brno: Computer Press, 2007. 108 s. ISBN 80-251-1292-6
[4] PARKÁNYIOVÁ, J., PARKÁNYIOVÁ, L., POKORNÝ, J. Rostliy jako zdroje přírodních antioxidantů [online]. 01.08.2003 [cit.2009-07-01]. >hhtp://www.vitamins.cz/archiv/2003/doc/p/P_30C.doc<
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK,Jan. Chemie potravin. 2. vyd. Tábor: OSSIS, 2002. 344 s. ISBN 80-86659-00-3
[2] ŠTÍPEK,Stanislav. Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a v nemoci. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 200. 320 s. ISBN 80-7169-704-4
[3] KLESCHT, V., HRNČIŘÍKOVÁ, I., MANDELOVÁ, L. Éčka v potravinách. Brno: Computer Press, 2007. 108 s. ISBN 80-251-1292-6
[4] PARKÁNYIOVÁ, J., PARKÁNYIOVÁ, L., POKORNÝ, J. Rostliy jako zdroje přírodních antioxidantů [online]. 01.08.2003 [cit.2009-07-01]. >hhtp://www.vitamins.cz/archiv/2003/doc/p/P_30C.doc<
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka na otázky oponentky odpověděla správně a výstižně.
Ing. Valášek - Co byste mi doporučila pro přísun antioxidantů?
Studentka opdověděla správně, je vidět, že má ve zkoumané oblasti přehled.