Práce je zaměřena na analýzu distribuce jodu v přírodě, v potravinových řetězcích, na transport jodu do lidského těla a na možnosti identifikace jodu v potravinových a biologických vzorcích.
Z analýzy vyplývá, že přísun jodu do lidského organismu není optimální a vyžaduje další řešení ve formě obohacování potravin jodem.
Rovněž bylo zjištěno, že základní identifikační metody stanovení jodu se dynamicky rozvíjejí, a to jak na kvalitativní, tak i na kvantitativní úrovni.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on analysis of iodine distribution in nature, in food chains, on the transfer of iodine into the human body, on methods of identification of iodine in food and biological samples.
The analysis shows that transfer of iodine into the human body is not the best solution; it is necessary to use a different method, i.e. food enriched with iodine.
It was also stated that the basic identification methods of iodine determination are being developed dynamically, both on qualitative and quantitative level.
Klíčová slova
jod, potraviny, výskyt, metody identifikac
Klíčová slova v angličtině
Iodine, food, occurrence, identification methods
Rozsah průvodní práce
40
Jazyk
CZ
Anotace
Práce je zaměřena na analýzu distribuce jodu v přírodě, v potravinových řetězcích, na transport jodu do lidského těla a na možnosti identifikace jodu v potravinových a biologických vzorcích.
Z analýzy vyplývá, že přísun jodu do lidského organismu není optimální a vyžaduje další řešení ve formě obohacování potravin jodem.
Rovněž bylo zjištěno, že základní identifikační metody stanovení jodu se dynamicky rozvíjejí, a to jak na kvalitativní, tak i na kvantitativní úrovni.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on analysis of iodine distribution in nature, in food chains, on the transfer of iodine into the human body, on methods of identification of iodine in food and biological samples.
The analysis shows that transfer of iodine into the human body is not the best solution; it is necessary to use a different method, i.e. food enriched with iodine.
It was also stated that the basic identification methods of iodine determination are being developed dynamically, both on qualitative and quantitative level.
Klíčová slova
jod, potraviny, výskyt, metody identifikac
Klíčová slova v angličtině
Iodine, food, occurrence, identification methods
Zásady pro vypracování
Obecné vlastnosti jódu.
Analýza současného stavu distribuce jódu v populaci a možnosti řešení jeho nedostatku.
Metody stanovení jódu v biologickém materiálu.
Zásady pro vypracování
Obecné vlastnosti jódu.
Analýza současného stavu distribuce jódu v populaci a možnosti řešení jeho nedostatku.
Metody stanovení jódu v biologickém materiálu.
Seznam doporučené literatury
[1] Richter, A.F. Anorganická a fysikální chemie, Státní zdravotnické nakladatelství, Praha 1960.
[2] Votoček, E. Anorganická chemie. Sešit 1., Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha 1945.
[3] Cotton, F.A., Wilkinson, G., Murillo. C.A., Bochmann, M. Advanced Inorganic Chemistry, 6th Edition, John Wiley & Sons, Inc., London 1999, ISBN: 978-0-471-19957-1.
[4] Dědek, M. Současný stav a možnosti obohacování potravin jódem. Výživa a potraviny, 6, 1996, 190-191.
[5] Ryšavá, L., Kociánová, S. Problematika přísunu jódu kuchyňskou solí a mlékem. Výživa a potraviny, 1, 1997, 27-29.
[6] Zamrazil, V. Nedostatek jodu a jeho význam. Jak ho můžeme řešit?. Výživa a potraviny, 5, 1998, 130-131.
Seznam doporučené literatury
[1] Richter, A.F. Anorganická a fysikální chemie, Státní zdravotnické nakladatelství, Praha 1960.
[2] Votoček, E. Anorganická chemie. Sešit 1., Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha 1945.
[3] Cotton, F.A., Wilkinson, G., Murillo. C.A., Bochmann, M. Advanced Inorganic Chemistry, 6th Edition, John Wiley & Sons, Inc., London 1999, ISBN: 978-0-471-19957-1.
[4] Dědek, M. Současný stav a možnosti obohacování potravin jódem. Výživa a potraviny, 6, 1996, 190-191.
[5] Ryšavá, L., Kociánová, S. Problematika přísunu jódu kuchyňskou solí a mlékem. Výživa a potraviny, 1, 1997, 27-29.
[6] Zamrazil, V. Nedostatek jodu a jeho význam. Jak ho můžeme řešit?. Výživa a potraviny, 5, 1998, 130-131.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Kráčmar - Použila byste minerální vodu k přípravě kojenecké stravy?
doc. Koutný - Jaké formy jedu se dají stanovit elektrochemickou metodou?
Studentka prokázala hluboké znalosti v dané problematice. Na otázky odpovídala věcně a správně.