Biogenní aminy jsou látky vznikající v potravinách dekarboxylací volných aminokyselin. Tato reakce bývá většinou katalyzovaná činností technologicky škodlivých mikroorganizmů.
Práce se zabývá stanovením biogenních aminů (tyraminu, histaminu, putrescinu, kadaverinu,spermidinu a sperminu) bakteriemi izolovanými z drůbeže pomocí skríningové metody a iontově výměnné chromatografie.
Anotace v angličtině
Biogenic amines are class of compounds produced by decarboxylation ofcertain aminoacids in food products. This decarboxylation is mostlycatalyzed by microbial activity of food spoilage microorganisms.
Theaim of the study was to determine the presence of biogenic amines, such as (tyramine, histamine, putrescine, cadaverine, spermidine and spermine) bacteria isolated from poultry viascreening method and ion exchange chromatography.
Klíčová slova
drůbež, biogenní aminy, iontově-výměnná chromatografie, skríningová metoda
Klíčová slova v angličtině
poultry, biogenic amines, ion exchange chromatography, screening method
Rozsah průvodní práce
70s
Jazyk
CZ
Anotace
Biogenní aminy jsou látky vznikající v potravinách dekarboxylací volných aminokyselin. Tato reakce bývá většinou katalyzovaná činností technologicky škodlivých mikroorganizmů.
Práce se zabývá stanovením biogenních aminů (tyraminu, histaminu, putrescinu, kadaverinu,spermidinu a sperminu) bakteriemi izolovanými z drůbeže pomocí skríningové metody a iontově výměnné chromatografie.
Anotace v angličtině
Biogenic amines are class of compounds produced by decarboxylation ofcertain aminoacids in food products. This decarboxylation is mostlycatalyzed by microbial activity of food spoilage microorganisms.
Theaim of the study was to determine the presence of biogenic amines, such as (tyramine, histamine, putrescine, cadaverine, spermidine and spermine) bacteria isolated from poultry viascreening method and ion exchange chromatography.
Klíčová slova
drůbež, biogenní aminy, iontově-výměnná chromatografie, skríningová metoda
Klíčová slova v angličtině
poultry, biogenic amines, ion exchange chromatography, screening method
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně popište bakterie kontaminující drůbež, respektive maso
Charakterizujte biogenní aminy, jejich tvorbu a výskyt
Popište metody pro stanovení biogenních aminů nebo dekarboxylázové aktivity
II. Praktická část
Kultivační metodou stanovte dekarboxylaci aminokyselin ornitinu, lysinu, histidinu, argininu a tyrosinu u bakterií izolovaných z drůbeže
Pomocí iontově-výměnné chromatografie u stejných bakterií stanovte kvantitativně množství produkovaných biogenních aminů
Na základě získaných výsledků formulujte závěry
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně popište bakterie kontaminující drůbež, respektive maso
Charakterizujte biogenní aminy, jejich tvorbu a výskyt
Popište metody pro stanovení biogenních aminů nebo dekarboxylázové aktivity
II. Praktická část
Kultivační metodou stanovte dekarboxylaci aminokyselin ornitinu, lysinu, histidinu, argininu a tyrosinu u bakterií izolovaných z drůbeže
Pomocí iontově-výměnné chromatografie u stejných bakterií stanovte kvantitativně množství produkovaných biogenních aminů
Na základě získaných výsledků formulujte závěry
Seznam doporučené literatury
[1] VOTAVA, M.a kol. Lékařská mikrobiologie speciální, NEPTUN, Brno 2003.
[2] KLOUDA, P. Moderní analytické metody, Pavel Klouda, Ostrava 2003.
[3] ALBERTS, B. Základy buněčné biologie, Espero publishing, Ústí nad Labem 1998.
[4] SVOBODA, J. a kol. Organická chemie I, Praha VŠCHT,2007.
[5] UPMANN, M. at al. Die Mikrobiologie von kalte behandeltem Fleisch,Fleischwirtschaft 2008.
Seznam doporučené literatury
[1] VOTAVA, M.a kol. Lékařská mikrobiologie speciální, NEPTUN, Brno 2003.
[2] KLOUDA, P. Moderní analytické metody, Pavel Klouda, Ostrava 2003.
[3] ALBERTS, B. Základy buněčné biologie, Espero publishing, Ústí nad Labem 1998.
[4] SVOBODA, J. a kol. Organická chemie I, Praha VŠCHT,2007.
[5] UPMANN, M. at al. Die Mikrobiologie von kalte behandeltem Fleisch,Fleischwirtschaft 2008.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
RNDr. Rudolf Ivo, Ph.D.:Jak odběr bakterií a jejich izolace? Které bakterie jsou také izolovány z drůbeže a jsou známy svou dekarboxylační aktivitou.
Student prokázal znalosti v dané problematice. Na otázky odpovídal správně a věcně.