Diplomová práce je zaměřena na chemické a nutriční charakteristiky rýže. Obsahuje základní popis rýže jako rostliny, složení rýžového zrna po chemické stránce, popis vybraných druhů rýže a stanovení základních chemických či nutričních charakteristik.
Anotace v angličtině
The aim of the diploma thesis is to establish the chemical and nutritional characteristics
of rice. Further, the work includes a main description of rice as a plant, chemical structure of rice grain and nutritoin characteristics.
Klíčová slova
rýže, Oryza sativa, vláknina, stravitelnost
Klíčová slova v angličtině
rice, Oryza sativa, fibre, digestibility
Rozsah průvodní práce
67 s., 6 s. obr. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce je zaměřena na chemické a nutriční charakteristiky rýže. Obsahuje základní popis rýže jako rostliny, složení rýžového zrna po chemické stránce, popis vybraných druhů rýže a stanovení základních chemických či nutričních charakteristik.
Anotace v angličtině
The aim of the diploma thesis is to establish the chemical and nutritional characteristics
of rice. Further, the work includes a main description of rice as a plant, chemical structure of rice grain and nutritoin characteristics.
Klíčová slova
rýže, Oryza sativa, vláknina, stravitelnost
Klíčová slova v angličtině
rice, Oryza sativa, fibre, digestibility
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Fyziologický popis rostliny a její významné nutriční či chemické
charakteristiky.
Zpracovat základní principy metod či jednotlivých stanovení užitých při
vlastní analýze vzorků.
II. Praktická část
Experimentálními metodami stanovit vlákninu, stravitelnost, popel,
sušinu, kyselost rýžové mouky, obsah škrobu, vaznost, obsah mokrého
lepku.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Fyziologický popis rostliny a její významné nutriční či chemické
charakteristiky.
Zpracovat základní principy metod či jednotlivých stanovení užitých při
vlastní analýze vzorků.
II. Praktická část
Experimentálními metodami stanovit vlákninu, stravitelnost, popel,
sušinu, kyselost rýžové mouky, obsah škrobu, vaznost, obsah mokrého
lepku.
Seznam doporučené literatury
[1] HEJNÝ, S. O té, která je mezi prvními živitelkami (krátká rozprava o rýži
seté).Živa. 1999, roč.47,8,s.24.
[2] Alternativní plodiny v České republice. [online].
[citováno 2004-08-31].Dostupné na .
[3] KAVKOVÁ, M. Zemědělství jižní Číny.
AGRO.2001, č.1, roč. 6, s. 24-2
[4] Cf. Talageri, Shrikant: The Rigveda: A Historical Analysis, 2000. ISBN
81-7742- 010-0.
[5] DIAMOND, J., The Fates of Human Societies.
New York: W.W. Norton & Copany,1999.ISBN 0-393-31755-2.
Seznam doporučené literatury
[1] HEJNÝ, S. O té, která je mezi prvními živitelkami (krátká rozprava o rýži
seté).Živa. 1999, roč.47,8,s.24.
[2] Alternativní plodiny v České republice. [online].
[citováno 2004-08-31].Dostupné na .
[3] KAVKOVÁ, M. Zemědělství jižní Číny.
AGRO.2001, č.1, roč. 6, s. 24-2
[4] Cf. Talageri, Shrikant: The Rigveda: A Historical Analysis, 2000. ISBN
81-7742- 010-0.
[5] DIAMOND, J., The Fates of Human Societies.
New York: W.W. Norton & Copany,1999.ISBN 0-393-31755-2.