V diplomové práci je charakterizována káva a kávoviny - účinné látky, druhy káv a jejich výroba, senzorická analýza, příprava káv a kávovin a metody stanovení jejich organoleptických vlastností. Popsány jsou i výsledky hodnocení organoleptických vlastností (barva, vůně, chuť a celková chutnost) 8 druhů mletých káv, 6 druhů rozpustných káv a 2 druhů kávovin. Také je zhodnocena chuť a celková chutnost káv a kávovin po přídavku senzoricky aktivních látek (cukr, mléko) a zpracována dotazníková akce.
Anotace v angličtině
In the thesis the coffee and coffee substitutes are described - components, types of coffee and its production, sensory analysis, coffee and coffee substitutes preparation and methods of organoleptic properties evaluation. The results of the organoleptic properties evaluation (colour, aroma, taste and overall flavour) of 8 ground coffees, 6 instant coffees and 2
coffee substitutes are described. The results of taste and overall flavour evaluation of coffee and coffee substitutes with addition of sensory active substances (sugar, milk) and the questionnaire are also mentioned.
Klíčová slova
káva, kávoviny, senzorická analýza, senzoricky aktivní látky
Klíčová slova v angličtině
coffee, coffee substitutes, sensory analysis, sensory active substances
Rozsah průvodní práce
113 s., 6 s. obr. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
V diplomové práci je charakterizována káva a kávoviny - účinné látky, druhy káv a jejich výroba, senzorická analýza, příprava káv a kávovin a metody stanovení jejich organoleptických vlastností. Popsány jsou i výsledky hodnocení organoleptických vlastností (barva, vůně, chuť a celková chutnost) 8 druhů mletých káv, 6 druhů rozpustných káv a 2 druhů kávovin. Také je zhodnocena chuť a celková chutnost káv a kávovin po přídavku senzoricky aktivních látek (cukr, mléko) a zpracována dotazníková akce.
Anotace v angličtině
In the thesis the coffee and coffee substitutes are described - components, types of coffee and its production, sensory analysis, coffee and coffee substitutes preparation and methods of organoleptic properties evaluation. The results of the organoleptic properties evaluation (colour, aroma, taste and overall flavour) of 8 ground coffees, 6 instant coffees and 2
coffee substitutes are described. The results of taste and overall flavour evaluation of coffee and coffee substitutes with addition of sensory active substances (sugar, milk) and the questionnaire are also mentioned.
Klíčová slova
káva, kávoviny, senzorická analýza, senzoricky aktivní látky
Klíčová slova v angličtině
coffee, coffee substitutes, sensory analysis, sensory active substances
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika kávy a kávovin, popis jejich zpracování a vlastností.
Charakteristika organoleptických vlastností a popis metod senzorického hodnocení.
II. Praktická část
Hodnocení jednotlivých organoleptických vlastností (chuť, vůně, chutnost, barva) vybraných káv a kávovin pomocí senzorické analýzy se statistickým vyhodnocením.
Hodnocení možností ovlivnění chutnosti vybraných káv a kávovin pomocí senzoricky aktivních látek (sacharosa, mléko).
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika kávy a kávovin, popis jejich zpracování a vlastností.
Charakteristika organoleptických vlastností a popis metod senzorického hodnocení.
II. Praktická část
Hodnocení jednotlivých organoleptických vlastností (chuť, vůně, chutnost, barva) vybraných káv a kávovin pomocí senzorické analýzy se statistickým vyhodnocením.
Hodnocení možností ovlivnění chutnosti vybraných káv a kávovin pomocí senzoricky aktivních látek (sacharosa, mléko).
Seznam doporučené literatury
[1] Velíšek, J. Chemie potravin. 1. vyd. Tábor: Ossis, 1999. 304 s.
[2] Pokorný, J., Valentová, H., Panovská, Z. Sensorická analýza potravin. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 1998. 95 s.
[3] Ingr, I., Pokorný, J., Valentová, H. Senzorická analýza potravin. 1. vyd. Brno: MZLU, 1997. 201 s.
[4] Augustín, J. Povídání o kávě. Fontána, 2003. 354 s.
Seznam doporučené literatury
[1] Velíšek, J. Chemie potravin. 1. vyd. Tábor: Ossis, 1999. 304 s.
[2] Pokorný, J., Valentová, H., Panovská, Z. Sensorická analýza potravin. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 1998. 95 s.
[3] Ingr, I., Pokorný, J., Valentová, H. Senzorická analýza potravin. 1. vyd. Brno: MZLU, 1997. 201 s.
[4] Augustín, J. Povídání o kávě. Fontána, 2003. 354 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Vít Obenrauch: mohla byste charakterizovat hodnotitele, kteří se účastnili senzorického hodnocení?
Prof. Ing. Kopec K., DrSc.: kolik hodnotitelů by bylo optimálních pro tento typ hodnotitelů.
Doc. Ing. Fišera M. CSc.: co se děje po chemické stránce při přidání mléka do kávy?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího i oponenta práce jistým a přesvědčivým způsobem. Prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky.