Bakalářská práce popisuje fermentované mléčné výrobky z hlediska historie a technologie výroby. Historie mlékárenství je zde popsána od prvopočátků ve světě přes rozvoj konkrétních malých českých a moravských mlékáren až po průmyslovou výrobu fermentovaných mléčných výrobků. Skupina fermentovaných mléčných výrobků zahrnuje velice široký sortiment výrobků, mezi něž patří jogurty, zakysaná mléka, acidofilní mléka, kyška, kefír, kumys aj. Dále je součástí této práce stručný přehled legislativních požadavků na fermentované mléčné výrobky a nakonec jsou zmíněny moderní trendy v potravinářském průmys-lu, které by mohly ovlivnit také výrobu fermentovaných mléčných výrobků v budoucnu.
Annotation in English
The aim of this bachelor thesis is to describe fermented dairy products in term of dairying history and technology. Dairying history is characterized from the beginning in the world through development of concrete small Czech and Moravian dairies followed by industrial production of fermented dairy products. The group of fermented dairy products includes wide product assortment, e.g. yoghurts, fermented milks, acidophilic milks, clabbered milk, kefir, koumiss etc. Further, this work deals with legislative requierements for fermented dairy products. Finally, there are mentioned modern trends in food industry, which could affect fermented dairy production in the future, in this work.
Keywords
Fermentované mléčné výrobky, čisté mlékařské kultury, historie mlékárenství, technologie výroby
Keywords in English
Fermented dairy products, lactic acid bacteria, history of dairying, technology of dairyng
Length of the covering note
62 s.
Language
CZ
Annotation
Bakalářská práce popisuje fermentované mléčné výrobky z hlediska historie a technologie výroby. Historie mlékárenství je zde popsána od prvopočátků ve světě přes rozvoj konkrétních malých českých a moravských mlékáren až po průmyslovou výrobu fermentovaných mléčných výrobků. Skupina fermentovaných mléčných výrobků zahrnuje velice široký sortiment výrobků, mezi něž patří jogurty, zakysaná mléka, acidofilní mléka, kyška, kefír, kumys aj. Dále je součástí této práce stručný přehled legislativních požadavků na fermentované mléčné výrobky a nakonec jsou zmíněny moderní trendy v potravinářském průmys-lu, které by mohly ovlivnit také výrobu fermentovaných mléčných výrobků v budoucnu.
Annotation in English
The aim of this bachelor thesis is to describe fermented dairy products in term of dairying history and technology. Dairying history is characterized from the beginning in the world through development of concrete small Czech and Moravian dairies followed by industrial production of fermented dairy products. The group of fermented dairy products includes wide product assortment, e.g. yoghurts, fermented milks, acidophilic milks, clabbered milk, kefir, koumiss etc. Further, this work deals with legislative requierements for fermented dairy products. Finally, there are mentioned modern trends in food industry, which could affect fermented dairy production in the future, in this work.
Keywords
Fermentované mléčné výrobky, čisté mlékařské kultury, historie mlékárenství, technologie výroby
Keywords in English
Fermented dairy products, lactic acid bacteria, history of dairying, technology of dairyng
Research Plan
I. Teoretická část
Historie mlékárenství v ČR.
Mikrobiální kultury používané k výrobě fermentovaných mléčných výrobků.
Technologie výroby fermentovaných mléčných výrobků.
Moderní trendy a budoucnost ve výrobě mléčných výrobků.
Research Plan
I. Teoretická část
Historie mlékárenství v ČR.
Mikrobiální kultury používané k výrobě fermentovaných mléčných výrobků.
Technologie výroby fermentovaných mléčných výrobků.
Moderní trendy a budoucnost ve výrobě mléčných výrobků.
Recommended resources
[1] BRONCOVÁ, D. Historie mlékárenství v Čechách a na Moravě I, Milpo, Praha 1998.
[2] LIKLER, L. a kol. Historie mlékárenství v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, II, Milpo, Praha 2001.
[3] GAJDŮŠEK, S. Mlékařství II, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Brno 2002.
[4] KADLEC, P. a kol. Technologie potravin II, VŠCHT, Praha 2002.
Recommended resources
[1] BRONCOVÁ, D. Historie mlékárenství v Čechách a na Moravě I, Milpo, Praha 1998.
[2] LIKLER, L. a kol. Historie mlékárenství v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, II, Milpo, Praha 2001.
[3] GAJDŮŠEK, S. Mlékařství II, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Brno 2002.
[4] KADLEC, P. a kol. Technologie potravin II, VŠCHT, Praha 2002.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
graphs, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Prof.Ing.Kráčmar, Dr.Sc.- Prezentace je na vysoké úrovni.
Prof.Ing.Angelovičová, CSc.- oceňuje výbornou znalost problematiky a vysokou úroveň prezentace.
Studentka výborně prezentovala svou bakalářskou práci, danou problematiku zcela ovládá.