Ve své diplomové práci jsem se věnovala méně tradičnímu jádrovému ovoci - kdouloním (Cydonia oblonga Mill.). Celkem bylo analyzováno patnáct odrůd, které jsou soustředěny na pokusné ploše Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. U jednotlivých plodů bylo provedeno senzorické hodnocení, byla ověřena vhodnost pro přípravu džemů. Dále jsem se zabývala chemickými analýzami plodů a to obsahem sušiny, refraktometrické suši-ny, kyselin, pektinů, hrubé bílkoviny, fosforu, draslíku, vápníku, hořčíku a sodíku.
Annotation in English
In my diploma thesis I applied myself to a less traditional core fruit- quince (Cydonia ob-longa Mill). In total, fifteen types localized on Mendl University of Forestry and Aggie experimental area in Brno have been analyzed. A sensory assessment of individual fruits has been carried out and the applicability for jam production has been verified. Further I considered chemical analysis of the fruits and solids content, refract meter solids content, acid, pectin, gross protein, phosphorus, potassium, calcium, magnesium and sodium con-tent.
Keywords
Kdoule, senzorické hodnocení, nutriční hodnota, minerální prvky
Keywords in English
Quince, sensory assessment, nutritive value, mineral elements
Length of the covering note
63 s., 17 s. obr. příloh
Language
CZ
Annotation
Ve své diplomové práci jsem se věnovala méně tradičnímu jádrovému ovoci - kdouloním (Cydonia oblonga Mill.). Celkem bylo analyzováno patnáct odrůd, které jsou soustředěny na pokusné ploše Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. U jednotlivých plodů bylo provedeno senzorické hodnocení, byla ověřena vhodnost pro přípravu džemů. Dále jsem se zabývala chemickými analýzami plodů a to obsahem sušiny, refraktometrické suši-ny, kyselin, pektinů, hrubé bílkoviny, fosforu, draslíku, vápníku, hořčíku a sodíku.
Annotation in English
In my diploma thesis I applied myself to a less traditional core fruit- quince (Cydonia ob-longa Mill). In total, fifteen types localized on Mendl University of Forestry and Aggie experimental area in Brno have been analyzed. A sensory assessment of individual fruits has been carried out and the applicability for jam production has been verified. Further I considered chemical analysis of the fruits and solids content, refract meter solids content, acid, pectin, gross protein, phosphorus, potassium, calcium, magnesium and sodium con-tent.
Keywords
Kdoule, senzorické hodnocení, nutriční hodnota, minerální prvky
Keywords in English
Quince, sensory assessment, nutritive value, mineral elements
Research Plan
I. Teoretická část
Popište plody kdoulí, a to po anatomické a chemické stránce.
II. Praktická část
U vybraných odrůd kdoulí zajistěte senzorické hodnocení.
Proveďte přípravu džemu z plodů a jejich senzorické hodnocení.
Stanovte některé nutriční ukazatele plodů kdoulí.
Research Plan
I. Teoretická část
Popište plody kdoulí, a to po anatomické a chemické stránce.
II. Praktická část
U vybraných odrůd kdoulí zajistěte senzorické hodnocení.
Proveďte přípravu džemu z plodů a jejich senzorické hodnocení.
Stanovte některé nutriční ukazatele plodů kdoulí.
Recommended resources
[1] KYZLINK, V.: Principles of Food Preservation. Elsevier, Amsterdam, 1990, 598 p.
[2] PURVES, W. - SADAVA, D. - ORIANS, G. H. - HELLER, H. C. Life: The Science of Biology. Sinauer Associates, Sunderland, 2004, 1121 p.
[3] TETERA, V. Ovoce Bílých Karpat. ČSOP, Veselí nad Moravou, 2006, 310 s.
[4] VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. OSSIS, Tábor, 1999, 352 s.
Recommended resources
[1] KYZLINK, V.: Principles of Food Preservation. Elsevier, Amsterdam, 1990, 598 p.
[2] PURVES, W. - SADAVA, D. - ORIANS, G. H. - HELLER, H. C. Life: The Science of Biology. Sinauer Associates, Sunderland, 2004, 1121 p.
[3] TETERA, V. Ovoce Bílých Karpat. ČSOP, Veselí nad Moravou, 2006, 310 s.
[4] VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. OSSIS, Tábor, 1999, 352 s.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
graphs, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
ing. Kramářová D.,Ph.D.: další zástupci čeledi Růžovité. Pektin na výrobu marmelád - který je nejpoužívanější v potravinářství.
Doc. Buňka : proč nebyla použita metoda na srovnání statistických dat - senzorika a chem.analýzy? (induktivní srovnání)
Ing. Valášek : do kterého výrobku se kdoule přidává?
Prof. Kráčmar: jak vypadal jádřinec?