V teoretické části diplomové práce je uvedena charakteristika cereálií, cereálních výrobků a jejich význam ve výživě. Rovněž je zde popsána vláknina - její definice, dělení, chemické složení, metody stanovení a taktéž význam ve výživě. Praktická část popisuje způsob stanovení vlákniny ve vybraných cereálních výrobcích enzymatickou a neutrálně detergentní metodou a srovnání těchto metod.
Anotace v angličtině
Theoretical part of the thesis is focused on the characterization of cereals, cereal products and their importace in nutrition. This part also describes the dietary fibre - its defininition, division, chemical structure, methods of determination as well as the importance in nutrition. Practical part deals with the process of determination of dietary fibre in selected cereal products by using the enzymatic and the neutral detergent method and also the comparison of both.
cereals, cereal products, dietary fibre, determination of dietary fibre
Rozsah průvodní práce
90 s.
Jazyk
CZ
Anotace
V teoretické části diplomové práce je uvedena charakteristika cereálií, cereálních výrobků a jejich význam ve výživě. Rovněž je zde popsána vláknina - její definice, dělení, chemické složení, metody stanovení a taktéž význam ve výživě. Praktická část popisuje způsob stanovení vlákniny ve vybraných cereálních výrobcích enzymatickou a neutrálně detergentní metodou a srovnání těchto metod.
Anotace v angličtině
Theoretical part of the thesis is focused on the characterization of cereals, cereal products and their importace in nutrition. This part also describes the dietary fibre - its defininition, division, chemical structure, methods of determination as well as the importance in nutrition. Practical part deals with the process of determination of dietary fibre in selected cereal products by using the enzymatic and the neutral detergent method and also the comparison of both.
cereals, cereal products, dietary fibre, determination of dietary fibre
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika cereálních výrobků.
Význam cereálních výrobků ve výživě.
Význam vlákniny ve výživě.
Metody stanovení vlákniny.
II. Praktická část
Enzymatickou metodou stanovit vlákninu u vybraných cereálních výrobků.
U vybraného cereálního výrobku provést srovnání výsledků stanovení vlákniny enzymatickou metodou a neutrálně detergentní získanou s použitím přístroje ANKON.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika cereálních výrobků.
Význam cereálních výrobků ve výživě.
Význam vlákniny ve výživě.
Metody stanovení vlákniny.
II. Praktická část
Enzymatickou metodou stanovit vlákninu u vybraných cereálních výrobků.
U vybraného cereálního výrobku provést srovnání výsledků stanovení vlákniny enzymatickou metodou a neutrálně detergentní získanou s použitím přístroje ANKON.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 1999.
[2] KALAČ, P. Soudobý pohled na vlákninu potravy, Výživa a potraviny, 2008, č. 6.
[3] KOVÁČIKOVÁ, E., VOJTAŠŠÁKOVÁ, A., MOSNÁČKOVÁ, J., PASTOROVÁ, J., HOLČÍKOVÁ, K., SIMONOVÁ, E., KOŠICKÁ, M. Vláknina v potravinách, Výzkumný ústav potravinásky, Bratislava 2003.
[4] PŘÍHODA, J., SKŘIVAN, P., HRUŠKOVÁ, M. Cereální chemie a technologie I (Cereální chemie, mlýnská technologie, technologie výroby těstovin), Vysoká škola chemicko-technologická, Praha 2003.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 1999.
[2] KALAČ, P. Soudobý pohled na vlákninu potravy, Výživa a potraviny, 2008, č. 6.
[3] KOVÁČIKOVÁ, E., VOJTAŠŠÁKOVÁ, A., MOSNÁČKOVÁ, J., PASTOROVÁ, J., HOLČÍKOVÁ, K., SIMONOVÁ, E., KOŠICKÁ, M. Vláknina v potravinách, Výzkumný ústav potravinásky, Bratislava 2003.
[4] PŘÍHODA, J., SKŘIVAN, P., HRUŠKOVÁ, M. Cereální chemie a technologie I (Cereální chemie, mlýnská technologie, technologie výroby těstovin), Vysoká škola chemicko-technologická, Praha 2003.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc. Ing. Hrabě J. ,Ph.D.: které složky vlákniny jsou rozkládány mikroflórou střeva?
Ing. Obenrauch V.: co znamená pojem potravina s vysokým obsahem vlákniny?
Na zadané otázky odpověděla studentka velmi dobře a prokázala samostatný přístup řešení teoretických a praktických problémů.