Bakalářská práce se zabývá charakteristikou, složením a využitím jednotlivých druhů luš-těnin: hrách, fazol, mungo, čočka, bob, cizrna, a především sója - její popis, složení (bílko-viny, sacharidy, tuky, minerální látky, vitamíny a antinutriční látky), pozitivní účinky na zdraví člověka (působení proti arterioskleróze, osteoporóze, příznakům klimakteria, anti-karcinogenní působení) a na výrobky ze sóji.
Anotace v angličtině
The thesis deals with the characterization, composition and utilization of various types of legumes: garden pea, butter bean, moongoose, lentil, broad bean, chickpea, and especially soybean - its description, composition (proteins, sugars, fats, minerals, vitamins and anti-nutritive substances), positive effects on human health (effects against arteriosclerosis, os-teoporosis, climacterical symptoms and cancer) and soy products.
Klíčová slova
luštěniny, sója, složení, zdravotní účinky, sójové výrobky.
Klíčová slova v angličtině
legumes, soybean, composition, health effects, soy products.
Rozsah průvodní práce
66 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá charakteristikou, složením a využitím jednotlivých druhů luš-těnin: hrách, fazol, mungo, čočka, bob, cizrna, a především sója - její popis, složení (bílko-viny, sacharidy, tuky, minerální látky, vitamíny a antinutriční látky), pozitivní účinky na zdraví člověka (působení proti arterioskleróze, osteoporóze, příznakům klimakteria, anti-karcinogenní působení) a na výrobky ze sóji.
Anotace v angličtině
The thesis deals with the characterization, composition and utilization of various types of legumes: garden pea, butter bean, moongoose, lentil, broad bean, chickpea, and especially soybean - its description, composition (proteins, sugars, fats, minerals, vitamins and anti-nutritive substances), positive effects on human health (effects against arteriosclerosis, os-teoporosis, climacterical symptoms and cancer) and soy products.
Klíčová slova
luštěniny, sója, složení, zdravotní účinky, sójové výrobky.
Klíčová slova v angličtině
legumes, soybean, composition, health effects, soy products.
Zásady pro vypracování
Charakteristika jednotlivých luštěnin a jejich vlastnosti.
Popis sóji, její složení a vlastnosti.
Využití luštěnin v současnosti.
Zásady pro vypracování
Charakteristika jednotlivých luštěnin a jejich vlastnosti.
Popis sóji, její složení a vlastnosti.
Využití luštěnin v současnosti.
Seznam doporučené literatury
[1]Velíšek, J. Chemie potravin, 1. vyd. Tábor: Ossis, 1999. 304s.
[2]Hrabě, J., Rop, O., Hoza, I. Technologie výroby a potravin rostlinného původu, 1. vyd. Zlín: UTB, 2006.
[3]Pánek, J., Pokorný, J., Dostálová, J., Kohout, P. Základy výživy, 1. vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. 207 s.
[4]Kadlec, P. a kol. Technologie potravin I, 1. vyd. Praha: VŠCHT, 2007.
Seznam doporučené literatury
[1]Velíšek, J. Chemie potravin, 1. vyd. Tábor: Ossis, 1999. 304s.
[2]Hrabě, J., Rop, O., Hoza, I. Technologie výroby a potravin rostlinného původu, 1. vyd. Zlín: UTB, 2006.
[3]Pánek, J., Pokorný, J., Dostálová, J., Kohout, P. Základy výživy, 1. vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. 207 s.
[4]Kadlec, P. a kol. Technologie potravin I, 1. vyd. Praha: VŠCHT, 2007.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
MVDr. Holko: jaké je využití geneticky modifikované sóji?
prod. Kopec: do jaké slupiny patří arašídy? Určete poměr tuků a bílkovin v arašídech?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího jistým vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti problematiky.