Teoretická část diplomové práce je změřena na charakterizaci houby Pleurotus ostreatus z botanického i chemického hlediska. Důraz je kladen na její významné obsahové látky, na jejich vlastnosti a to jak z chemického, tak farmakologického aspektu. Praktická část naplňuje cíl diplomové práce, kterým bylo pomocí chromatografických metod analyzovat vybrané skupiny látek houby Pleurotus ostreatus. Analýza je soustředěna na metody plošné a kolonové chromatografie a především na metody, které jsou vhodné k provozní kontrole při průmyslovém zpracování. Získané výsledky jsou vyhodnoceny dostupnými metodami a
to jak z hlediska kvalitativního, tak kvantitativního. Dále jsou výsledky statisticky zpracovány a na závěr celkově vyhodnoceny.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the dissertation is focused on characterization of mushroom Pleurotus ostreatus from both botanical and chemical point of view. Emphasis is laid on the important substances contained in it and its properties with consideration of both chemical and pharmacological aspects. The aim of the whole dissertation is the practical part; it consists in analysing suitable groups of mushroom Pleurotus ostreatus using chromatographic methods. The analysis is focused on the methods of area and column chromatography and in particular on the methods that are suitable for operational monitoring during
industrial processing. The results obtained are assessed using the methods available from both qualitative and quantitative point of view. The results are also processed statistically and evaluated generally in the conclusion.
Teoretická část diplomové práce je změřena na charakterizaci houby Pleurotus ostreatus z botanického i chemického hlediska. Důraz je kladen na její významné obsahové látky, na jejich vlastnosti a to jak z chemického, tak farmakologického aspektu. Praktická část naplňuje cíl diplomové práce, kterým bylo pomocí chromatografických metod analyzovat vybrané skupiny látek houby Pleurotus ostreatus. Analýza je soustředěna na metody plošné a kolonové chromatografie a především na metody, které jsou vhodné k provozní kontrole při průmyslovém zpracování. Získané výsledky jsou vyhodnoceny dostupnými metodami a
to jak z hlediska kvalitativního, tak kvantitativního. Dále jsou výsledky statisticky zpracovány a na závěr celkově vyhodnoceny.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the dissertation is focused on characterization of mushroom Pleurotus ostreatus from both botanical and chemical point of view. Emphasis is laid on the important substances contained in it and its properties with consideration of both chemical and pharmacological aspects. The aim of the whole dissertation is the practical part; it consists in analysing suitable groups of mushroom Pleurotus ostreatus using chromatographic methods. The analysis is focused on the methods of area and column chromatography and in particular on the methods that are suitable for operational monitoring during
industrial processing. The results obtained are assessed using the methods available from both qualitative and quantitative point of view. The results are also processed statistically and evaluated generally in the conclusion.
Z obsahových látek hub Pleurotus ostreatus vytipujte skupiny vhodné pro chromatografickou analýzu.
Zaměřte se zejména na metody plošné a kolonové chromatografie.
II.Praktická část
Proveďte analýzu vytipovaných skupin látek za použití chromatografických metodvhodných k provozní kontrole zpracování.
Získané výsledky vyhodnoťte dostupnými metodami, jak z hlediska kvantitativního, tak i kvalitativního.
Dosažené výsledky statisticky zpracujte a proveďte diskuzi.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Z obsahových látek hub Pleurotus ostreatus vytipujte skupiny vhodné pro chromatografickou analýzu.
Zaměřte se zejména na metody plošné a kolonové chromatografie.
II.Praktická část
Proveďte analýzu vytipovaných skupin látek za použití chromatografických metodvhodných k provozní kontrole zpracování.
Získané výsledky vyhodnoťte dostupnými metodami, jak z hlediska kvantitativního, tak i kvalitativního.
Dosažené výsledky statisticky zpracujte a proveďte diskuzi.
Seznam doporučené literatury
[1]DAVÍDEK, J.a kolektiv: Laboratorní příručka analýzy potravin,SNTL- Nakladatelství technické literatury,Praha 1977
[2] DEAN, John A.: Chemické dělící metody,Praha,SNTL-Nakladatelství technické literatury, 1974
[3] JABLONSKÝ, Ivan. ŠAŠEK, Václav: Jedlé a léčivé houby, pěstování a využití, Vydavatelství Brázda 2006.
[4]GASPARIČ,Jiří: Papírová a tenkovrstvá chromatografie organických sloučenin : laboratorní příručka,Státní nakladatelství technické literatury,Praha 1981
Seznam doporučené literatury
[1]DAVÍDEK, J.a kolektiv: Laboratorní příručka analýzy potravin,SNTL- Nakladatelství technické literatury,Praha 1977
[2] DEAN, John A.: Chemické dělící metody,Praha,SNTL-Nakladatelství technické literatury, 1974
[3] JABLONSKÝ, Ivan. ŠAŠEK, Václav: Jedlé a léčivé houby, pěstování a využití, Vydavatelství Brázda 2006.
[4]GASPARIČ,Jiří: Papírová a tenkovrstvá chromatografie organických sloučenin : laboratorní příručka,Státní nakladatelství technické literatury,Praha 1981
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Kráčmar: jak jste mleli houby a na jakou velikost?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího, potvrdila že problematice rozumí. Na otázky odpověděla správně a věcně.