Cílem této diplomové práce bylo charakterizovat, jako jedny z nejvýznamnějších organických kyselin kyseliny citronovou a octovou a vytvořit vhodnou metodiku pro stanovení těchto kyselin pomocí HPLC-ECD. Z výsledků měření se pro stanovení kyseliny citronové jeví jako nejvhodnější použití kolony ASCENTIS C18 a mobilní fáze tvořené z kyseliny fosforečné, metanolu a redestilované vody v poměru 30 : 1 : 69. Pro stanovení kyseliny octové se jeví jako nejoptimálnější stejné podmínky jako u kyseliny citronové.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to characterize citric acid and acetic acid as organic acids and to evaluate convenient method of determination of these acids, by using HPLC-ECD.
For determination of citric acid seem ASCENTIS C18 and mobile phase, made up from phosphoric acid, methanol, and redistilled water in proportion 30 : 1 : 69, as the most convenient. The same conditions seemed to be the most suitable also for determination of acetic acid.
Klíčová slova
Organické kyseliny, kyselina citronová, kyselina octová, HPLC-ECD, podmínky stanovení
Klíčová slova v angličtině
Oorganic acids, citric acid, acetic acid, HPLC-ECD, conditions of determination
Rozsah průvodní práce
73
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této diplomové práce bylo charakterizovat, jako jedny z nejvýznamnějších organických kyselin kyseliny citronovou a octovou a vytvořit vhodnou metodiku pro stanovení těchto kyselin pomocí HPLC-ECD. Z výsledků měření se pro stanovení kyseliny citronové jeví jako nejvhodnější použití kolony ASCENTIS C18 a mobilní fáze tvořené z kyseliny fosforečné, metanolu a redestilované vody v poměru 30 : 1 : 69. Pro stanovení kyseliny octové se jeví jako nejoptimálnější stejné podmínky jako u kyseliny citronové.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to characterize citric acid and acetic acid as organic acids and to evaluate convenient method of determination of these acids, by using HPLC-ECD.
For determination of citric acid seem ASCENTIS C18 and mobile phase, made up from phosphoric acid, methanol, and redistilled water in proportion 30 : 1 : 69, as the most convenient. The same conditions seemed to be the most suitable also for determination of acetic acid.
Klíčová slova
Organické kyseliny, kyselina citronová, kyselina octová, HPLC-ECD, podmínky stanovení
Klíčová slova v angličtině
Oorganic acids, citric acid, acetic acid, HPLC-ECD, conditions of determination
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika organických kyselin
Možnosti stanovení organických kyselin - metoda HPLC
II. Praktická část
Metodika stanovení kyseliny citronové a octové
Zpracování výsledků a diskuse
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika organických kyselin
Možnosti stanovení organických kyselin - metoda HPLC
II. Praktická část
Metodika stanovení kyseliny citronové a octové
Zpracování výsledků a diskuse
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[2] KALAČ, P. Chemie potravin pro obchodně podnikatelský obor, České Budějovice Jihočeská univerzita, 1999.
[3] KLOUDA, P. Moderní analytické metody,Ostrava 2003.
[4] DOUŠA, M. Základy separačních metod se zaměřením na HPLC, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský,Brno 2002.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[2] KALAČ, P. Chemie potravin pro obchodně podnikatelský obor, České Budějovice Jihočeská univerzita, 1999.
[3] KLOUDA, P. Moderní analytické metody,Ostrava 2003.
[4] DOUŠA, M. Základy separačních metod se zaměřením na HPLC, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský,Brno 2002.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Obenrauch V.: jak přesně označují přídatné látky na obalech potravin
Doc. Ing. Fišera M., CSc.: jak byste připravila vzorek zeleniny pro stanovení metodou HPLC?
Danou problematiku studentka zvládla velmi dobře, odpovídala logicky.