Cílem této práce je stanovit dané vitamíny v kravském a kozím mléce metodou HPLC. Stanovení majoritních a minoritních složek kravského mléka pomocí spektroskopie za použití přístrojů Julie MilkoScope C5 Automatic a FT NIR Antaris ThermoNicolet.
Anotace v angličtině
Objective of this works was to determine these vitamins in cow and goat’s milk using HPLC. Determination of majority and minority components of cow’s milk by spectroscopy system by way of Julie MilkoScope C5 Automatic and FT NIR Antaris ThermoNicolet were observed.
Cílem této práce je stanovit dané vitamíny v kravském a kozím mléce metodou HPLC. Stanovení majoritních a minoritních složek kravského mléka pomocí spektroskopie za použití přístrojů Julie MilkoScope C5 Automatic a FT NIR Antaris ThermoNicolet.
Anotace v angličtině
Objective of this works was to determine these vitamins in cow and goat’s milk using HPLC. Determination of majority and minority components of cow’s milk by spectroscopy system by way of Julie MilkoScope C5 Automatic and FT NIR Antaris ThermoNicolet were observed.
Teoreticky zpracovat kapitolu týkající se mléka, požadavky na syrové mléko a jeho chemické složení.
Popsat princip metod HPLC a NIR.
II. Praktická část
Změřit v syrovém mléce obsah: tuku, tukuprosté sušiny, vody, sušiny, bílkovin, laktosy pomocí zařízení Julie MilkoScope SN:2606.
Využití metody NIR spektroskopie ke stanovení základních složek mléka.
Zavést metodiku pro stanovení vitamínů B5 a B6 pomocí HPLC.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Teoreticky zpracovat kapitolu týkající se mléka, požadavky na syrové mléko a jeho chemické složení.
Popsat princip metod HPLC a NIR.
II. Praktická část
Změřit v syrovém mléce obsah: tuku, tukuprosté sušiny, vody, sušiny, bílkovin, laktosy pomocí zařízení Julie MilkoScope SN:2606.
Využití metody NIR spektroskopie ke stanovení základních složek mléka.
Zavést metodiku pro stanovení vitamínů B5 a B6 pomocí HPLC.
Seznam doporučené literatury
[1] Zpracoval kolektiv autorů, Instrumentální analýza, SNTL/ALFA, 1986.
[2] Hrabě, J., Březina, P., Valášek, P., Technologie výroby potravin živočišného pů-vodu, UTB Zlín, 2006.
[3] http://www.vscht.cz/anl/lach1/6_LC.pdf.
[4] Buňka, F., Technologie výroby potravin živočišného původu II., 2007.
Seznam doporučené literatury
[1] Zpracoval kolektiv autorů, Instrumentální analýza, SNTL/ALFA, 1986.
[2] Hrabě, J., Březina, P., Valášek, P., Technologie výroby potravin živočišného pů-vodu, UTB Zlín, 2006.
[3] http://www.vscht.cz/anl/lach1/6_LC.pdf.
[4] Buňka, F., Technologie výroby potravin živočišného původu II., 2007.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
ing. Kašpárková V.,CSc: sokratická a gradientová eluce. Kapalinová chromatografie s normální fází a s reverzní fází.
Studentka danou problematiku ovládá, na otázky odpověděla.