Diplomová práce se zabývá změnou vybraných látek v bramborové hlíze během skladování. Teoretická část je věnována stručnému souhrnu anatomických a chemických vlastností brambor. Dále popisuji faktory ovlivňující obsah sledovaných látek. Pro chemické analýzy byly použity vzorky šesti odrůd a dvou varných typů (AB, A a B), které patřily do tří skupin podle délky vegetační doby (velmi rané, rané a polorané). Cílem bylo sledování vlivu: skladování, varného typu, délky vegetace a kulinářské úpravy na obsah N-látek, aminokyselin a celkového fosforu.
Anotace v angličtině
Thesis deals with the change of selected substances in potato tubers during storage. The theoretical part is devoted to brief summary of anatomical and chemical characteristics of the potatoes. It further describes factors influencing the content of controlled substances. For the chemical analysis were used samples of six varieties and two types of cooking (AB, A and B), which belonged to three groups according to length of growing period (very early, early and semi). The aim was to monitor the impact of: storing, cooking type, length of vegetation and culinary presentation to the content of N-substances, amino acids and total phosphorus.
Diplomová práce se zabývá změnou vybraných látek v bramborové hlíze během skladování. Teoretická část je věnována stručnému souhrnu anatomických a chemických vlastností brambor. Dále popisuji faktory ovlivňující obsah sledovaných látek. Pro chemické analýzy byly použity vzorky šesti odrůd a dvou varných typů (AB, A a B), které patřily do tří skupin podle délky vegetační doby (velmi rané, rané a polorané). Cílem bylo sledování vlivu: skladování, varného typu, délky vegetace a kulinářské úpravy na obsah N-látek, aminokyselin a celkového fosforu.
Anotace v angličtině
Thesis deals with the change of selected substances in potato tubers during storage. The theoretical part is devoted to brief summary of anatomical and chemical characteristics of the potatoes. It further describes factors influencing the content of controlled substances. For the chemical analysis were used samples of six varieties and two types of cooking (AB, A and B), which belonged to three groups according to length of growing period (very early, early and semi). The aim was to monitor the impact of: storing, cooking type, length of vegetation and culinary presentation to the content of N-substances, amino acids and total phosphorus.
Stručný přehled chemického složení bramborové hlízy.
Obecná charakteristika látek se zaměřením na výskyt v bramborách: bílkoviny, AMK, prvky: K, P, Se.
Faktory ovlivňující obsah bílkovin, aminokyselin a prvků v bramborové hlíze.
Přehled získaných vědeckých poznatků ze sledovaných oblastí za posledních 5 let.
II. Praktická část
Stanovení obsahu N-látek, AMK a fosforu v bramborových hlízách.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručný přehled chemického složení bramborové hlízy.
Obecná charakteristika látek se zaměřením na výskyt v bramborách: bílkoviny, AMK, prvky: K, P, Se.
Faktory ovlivňující obsah bílkovin, aminokyselin a prvků v bramborové hlíze.
Přehled získaných vědeckých poznatků ze sledovaných oblastí za posledních 5 let.
II. Praktická část
Stanovení obsahu N-látek, AMK a fosforu v bramborových hlízách.
Seznam doporučené literatury
[1] PÁNEK,J.,POKORNÝ,J.,DOSTÁLOVÁ,J.,KOHOUT,P.:Základy výživy, Svoboda Servis, Praha, 2002.
[2] VELÍŠEK,J.:Chemie potravin I, II, III, OSSIS, Tábor 1999.
[3] ČERMÁK,B. a kol.:Výživa člověka, ZF JU, České Budějovice 2002.
[4] http://www.scirus.com/.
Seznam doporučené literatury
[1] PÁNEK,J.,POKORNÝ,J.,DOSTÁLOVÁ,J.,KOHOUT,P.:Základy výživy, Svoboda Servis, Praha, 2002.
[2] VELÍŠEK,J.:Chemie potravin I, II, III, OSSIS, Tábor 1999.
[3] ČERMÁK,B. a kol.:Výživa člověka, ZF JU, České Budějovice 2002.
[4] http://www.scirus.com/.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Hrabě: mezi jaké výrobky patří brambory z hlediska obsahu škrobu? Kolik (jaké množství) brambor vypěstujete na 1ha půdy?
ing. Obenrauch: co se stane s bramborami, když na ně bude svítit slunce nebo když zmrzkou?
prof. Kopec: jak lze odstranit či snížit množství cukru v bramborách?
Studentka danou problematiku v podtatě ovládá, avšak ve svých vědomostech má dílčí mezery.