Náplní bakalářské práce je pojednání o chemickém složení medu a o jakostních požadavcích na kvalitu medu. U vybraných vzorků medu rozdílného původu byly stanoveny základní jakostní ukazatele (obsah vody, glukóza, redukující cukry, fruktóza). Výsledky analýz byly navzájem statisticky vyhodnoceny a porovnány s legislativními požadavky na med.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis describes the chemical constitution and the qualiti requirements for honey. Quality indicators (water content, glucose, reducing sugar, fructose) were determined for selected honey samples of different origin. The analysis results were statistically evaluated and compared to legislative requirements for honey.
Klíčová slova
med, obsah vody, glukóza, redukující cukry, fruktóza
Klíčová slova v angličtině
honey, water content, glucose, reducing sugar, fructose
Rozsah průvodní práce
54 s., 3 s. obr. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Náplní bakalářské práce je pojednání o chemickém složení medu a o jakostních požadavcích na kvalitu medu. U vybraných vzorků medu rozdílného původu byly stanoveny základní jakostní ukazatele (obsah vody, glukóza, redukující cukry, fruktóza). Výsledky analýz byly navzájem statisticky vyhodnoceny a porovnány s legislativními požadavky na med.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis describes the chemical constitution and the qualiti requirements for honey. Quality indicators (water content, glucose, reducing sugar, fructose) were determined for selected honey samples of different origin. The analysis results were statistically evaluated and compared to legislative requirements for honey.
Klíčová slova
med, obsah vody, glukóza, redukující cukry, fruktóza
Klíčová slova v angličtině
honey, water content, glucose, reducing sugar, fructose
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Legislativní požadavky na med.
Chemické složení medu.
Jakostní ukazatele kvality medu.
II. Praktická část
Stanovení obsahu vody ve vzorcích medu.
Stanovení obsahu glukosy a fruktosy v medu.
Srovnání a vyhodnocení výsledků analýz.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Legislativní požadavky na med.
Chemické složení medu.
Jakostní ukazatele kvality medu.
II. Praktická část
Stanovení obsahu vody ve vzorcích medu.
Stanovení obsahu glukosy a fruktosy v medu.
Srovnání a vyhodnocení výsledků analýz.
Seznam doporučené literatury
[1] Přidal, A. Včelí produkty, dotisk, Mendelova zemědělská a lesnická škola v Brně, Brno 2005.
[2] Hankeová, E. - Wegner, E. Med, 1. vydání, IŽ, s.r.o., Praha 2001.
[3] Luptovská, K. Med a jeho využitie v domácnosti, 4. vydání, Priroda, Bratislava, 1985.
[4] Simeonovová, J. a kol. Technologie drůbeže, vajec a minoritních živočišných produktů, dotisk, Mendelova zemědělská a lesnická škola v Brně, Brno 2003.
Seznam doporučené literatury
[1] Přidal, A. Včelí produkty, dotisk, Mendelova zemědělská a lesnická škola v Brně, Brno 2005.
[2] Hankeová, E. - Wegner, E. Med, 1. vydání, IŽ, s.r.o., Praha 2001.
[3] Luptovská, K. Med a jeho využitie v domácnosti, 4. vydání, Priroda, Bratislava, 1985.
[4] Simeonovová, J. a kol. Technologie drůbeže, vajec a minoritních živočišných produktů, dotisk, Mendelova zemědělská a lesnická škola v Brně, Brno 2003.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Škrovánková: jaký je obsah sacharózy v medu? Jak byste zjistila falšování medu?
Studentka prokázala znalost dané problematiky. Reagovala pohotově a správně.