Cílem této práce je analyzovat a popsat problematiku obsahu fluoru ve výživě člověka. Na jedné straně se práce zabývá nedostatečným množstvím fluoru v potravě a možnostmi jeho přidávání do jednotlivých potravin, tzv. fluoridací, na straně druhé však stojí závažnější a mnohem nebezpečnější problém, který spočívá v nadměrném množství fluoru a jeho slou-čenin v potravinách rostlinného i živočišného původu a následném ukládání v lidském or-ganizmu. Jsou zde popsány jednak příznaky a důsledky nízkého příjmu fluoru, ale i možné poškození organizmu důsledkem dlouhodobých vysokých dávek tohoto prvku nebo jeho sloučenin. Poslední část práce se zabývá analytickými metodami stanovením fluoru nejen v potravinách, ale i v krvi a moči.
Anotace v angličtině
The aim of this work is to analyse and describe the problem of fluorine content in the diet of humans. On the one hand, the work deals with the lack of amount of fluorine in the diet and the availability of its addition to each of the food, the fluorination. On the other hand, however, is more serious and more dangerous problem, which lies in the excessive amount of fluorine and its compounds in foods of plant and animal origin and subsequent depositi-on in the human body. The symptoms and consequences of low intake of fluorine are described, but also the possibility of damage of the body be the result of long-term high doses of this element or its compounds. The last part of the work deals with analytical methods for fluorine determination of not only food but also in blood and urine.
Fluorine, fluorination, inadequate intake, excessive intake, the residue, fluorosis, osteoporosis, ISE, ICP-MS.
Rozsah průvodní práce
47 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této práce je analyzovat a popsat problematiku obsahu fluoru ve výživě člověka. Na jedné straně se práce zabývá nedostatečným množstvím fluoru v potravě a možnostmi jeho přidávání do jednotlivých potravin, tzv. fluoridací, na straně druhé však stojí závažnější a mnohem nebezpečnější problém, který spočívá v nadměrném množství fluoru a jeho slou-čenin v potravinách rostlinného i živočišného původu a následném ukládání v lidském or-ganizmu. Jsou zde popsány jednak příznaky a důsledky nízkého příjmu fluoru, ale i možné poškození organizmu důsledkem dlouhodobých vysokých dávek tohoto prvku nebo jeho sloučenin. Poslední část práce se zabývá analytickými metodami stanovením fluoru nejen v potravinách, ale i v krvi a moči.
Anotace v angličtině
The aim of this work is to analyse and describe the problem of fluorine content in the diet of humans. On the one hand, the work deals with the lack of amount of fluorine in the diet and the availability of its addition to each of the food, the fluorination. On the other hand, however, is more serious and more dangerous problem, which lies in the excessive amount of fluorine and its compounds in foods of plant and animal origin and subsequent depositi-on in the human body. The symptoms and consequences of low intake of fluorine are described, but also the possibility of damage of the body be the result of long-term high doses of this element or its compounds. The last part of the work deals with analytical methods for fluorine determination of not only food but also in blood and urine.
Fluorine, fluorination, inadequate intake, excessive intake, the residue, fluorosis, osteoporosis, ISE, ICP-MS.
Zásady pro vypracování
Základní charakteristika fluoru.
Zdroje fluoru.
Fluor v lidském organizmu.
Fluoridace.
Analytické stanovení fluoru.
Zásady pro vypracování
Základní charakteristika fluoru.
Zdroje fluoru.
Fluor v lidském organizmu.
Fluoridace.
Analytické stanovení fluoru.
Seznam doporučené literatury
[1] REMY, H. Anorganická chemie, SNTL, Praha 1971.
[2] ZÝKA, J. Analytická příručka, SNTL, Praha 1972.
[3] BRÁZDA, O. Fluoridy a zubní kaz, SPN Praha 1989.
[4] HORÁKOVÁ, M. - LISCHKE, P. Chemické a fyzikální metody analýzy vod, SNTL, Praha 1986.
Seznam doporučené literatury
[1] REMY, H. Anorganická chemie, SNTL, Praha 1971.
[2] ZÝKA, J. Analytická příručka, SNTL, Praha 1972.
[3] BRÁZDA, O. Fluoridy a zubní kaz, SPN Praha 1989.
[4] HORÁKOVÁ, M. - LISCHKE, P. Chemické a fyzikální metody analýzy vod, SNTL, Praha 1986.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc. Frančáková - Čím se zabývá "fluorová" komise?
Studentka se v problematice orientuje, na otázky komise reagovala, odpovídala správně.