Bakalářská práce se zabývá kuchyňskou solí jako nedílnou součástí výživy všech lidí, od její výroby až po použití. Byly hledány i různé náhrady soli kvůli možnému působení zvýšeného příjmu sodíku na hypertenzi, kdy je NaCl nahrazeno jinými látkami. Tyto náhrady mají i jinou chuť než slanou, proto byla provedena senzorická analýza různých typů soli a náhrad.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on salt as the integral part of nourishment of all people, concerning its producing up to its application. Moreover, because of possible various incidences of increased consummation of sodium to hypertension, when the NaCl is substituted with other substances, several substitutes of salt were searched for. These substitutes have different taste than the salt one, that is why the sensory analysis of various types of salt and its substitutes was carried out.
salt, NaCl, salt substitute, nourishment, food analysis, sensory classification
Rozsah průvodní práce
47 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá kuchyňskou solí jako nedílnou součástí výživy všech lidí, od její výroby až po použití. Byly hledány i různé náhrady soli kvůli možnému působení zvýšeného příjmu sodíku na hypertenzi, kdy je NaCl nahrazeno jinými látkami. Tyto náhrady mají i jinou chuť než slanou, proto byla provedena senzorická analýza různých typů soli a náhrad.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on salt as the integral part of nourishment of all people, concerning its producing up to its application. Moreover, because of possible various incidences of increased consummation of sodium to hypertension, when the NaCl is substituted with other substances, several substitutes of salt were searched for. These substitutes have different taste than the salt one, that is why the sensory analysis of various types of salt and its substitutes was carried out.
salt, NaCl, salt substitute, nourishment, food analysis, sensory classification
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Sůl a její použití v potravinářství.
Význam soli ve výživě.
Možnosti náhrady soli.
Metody stanovení obsahu soli v potravinách.
II. Praktická část
Provedení hodnocení senzorických vlastností různých druhů soli a náhrad.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Sůl a její použití v potravinářství.
Význam soli ve výživě.
Možnosti náhrady soli.
Metody stanovení obsahu soli v potravinách.
II. Praktická část
Provedení hodnocení senzorických vlastností různých druhů soli a náhrad.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[2] ČERMÁK, B. a kol.Výživa člověka, Jihočeská univerzita, České Budějovice 2002.
[3] KRAJČOVÁ, J. Zbožíznalství, Vysoká škola hotelová, Praha 2005
[4] HOLZBECHER, Z. a kol. Návody pro laboratorní cvičení z chemické analýzy, SNTL, Praha 1982.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[2] ČERMÁK, B. a kol.Výživa člověka, Jihočeská univerzita, České Budějovice 2002.
[3] KRAJČOVÁ, J. Zbožíznalství, Vysoká škola hotelová, Praha 2005
[4] HOLZBECHER, Z. a kol. Návody pro laboratorní cvičení z chemické analýzy, SNTL, Praha 1982.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Hrabě: tavící soli a NaCl se přidávají do všech potravin?
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širších souvislostech. Na otázky odpovídala výstižně a správně.