Bakalárska práca obsahuje rozdelenie olejnín podľa obsahu mastných kyselín. Práca je zameraná na najznámejšie olejniny pestované v ČR a zahraničí (repka olejná, slnečnica, sója, olivy), na ich chemické zloženie a vlastnosti. Ďalej sa v nej podrobnejšie uvádza výroba stolného oleja, nutričný význam oleja a výroba emulgovaných a pokrmových tukov.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis contains a breakdown of oil by fatty acid content. The work is focused on the most popular oil produced in the Czech Republic and abroad (rape, sunflower, soya, olives) for their chemical composition and properties. In addition, the detail table oil production, nutrition and the importance of oil production and edible and emulsified fat.
Klíčová slova
olejnaté rastliny (repka olejná, slnečnica, sója, olivy), oleje, tuky
Bakalárska práca obsahuje rozdelenie olejnín podľa obsahu mastných kyselín. Práca je zameraná na najznámejšie olejniny pestované v ČR a zahraničí (repka olejná, slnečnica, sója, olivy), na ich chemické zloženie a vlastnosti. Ďalej sa v nej podrobnejšie uvádza výroba stolného oleja, nutričný význam oleja a výroba emulgovaných a pokrmových tukov.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis contains a breakdown of oil by fatty acid content. The work is focused on the most popular oil produced in the Czech Republic and abroad (rape, sunflower, soya, olives) for their chemical composition and properties. In addition, the detail table oil production, nutrition and the importance of oil production and edible and emulsified fat.
Klíčová slova
olejnaté rastliny (repka olejná, slnečnica, sója, olivy), oleje, tuky
Nejznámnější olejniny pěstované v ČR a zahraničí, konkrétně řepka olejná, slunečnice, sója a olivy.
Chemické složení a vlastnosti olejnin.
Výroba stolního oleje.
Jakostní kritéria pro hodnocení olejů.
Výroba emulgovaných a pokrmových tuků a jejich chemické složení a vlastnosti.
Zásady pro vypracování
Nejznámnější olejniny pěstované v ČR a zahraničí, konkrétně řepka olejná, slunečnice, sója a olivy.
Chemické složení a vlastnosti olejnin.
Výroba stolního oleje.
Jakostní kritéria pro hodnocení olejů.
Výroba emulgovaných a pokrmových tuků a jejich chemické složení a vlastnosti.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 1999.
[2] HRABĚ, J. Technologie potravin rostlinného původu, UTB Zlín, Skripta 2006.
[3] PELIKÁN, M. a SÁKOVÁ, L. Jakost a zpracování rostlinných produktů, České Budějovice 2001.
[4] POKORNÝ, J. a DUBSKÁ, L. a kol. Technologie tuků, SNTL, Praha 1986.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 1999.
[2] HRABĚ, J. Technologie potravin rostlinného původu, UTB Zlín, Skripta 2006.
[3] PELIKÁN, M. a SÁKOVÁ, L. Jakost a zpracování rostlinných produktů, České Budějovice 2001.
[4] POKORNÝ, J. a DUBSKÁ, L. a kol. Technologie tuků, SNTL, Praha 1986.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
ing. Škrovánková: jaké druhy kys. linolenové se nachází v oljeninách?
MVDr. Holko: obsah dioxinů v olejninách, s čím souvisí a proč byly nalezeny v olivovém oleji?
Studentka odpovídala pohotově, prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a pochopila jejich aplikaci. Obhajoba práce byla úplná. Na otázky studentka reagovala pohotově a správně.