Tato práce je zaměřená na charakteristiku botulotoxinu, jeho chemické vlastnosti, biologickou aktivitu a toxicitu. V další části jsou sepsány v literatuře z posledních let popsané případy výskytu botulismu, jejich epidemiologické hledisko a pravděpodobné příčiny. Poslední část je pak zaměřena na využití botulotoxinu v kosmetice a zhodnocení jejich rizik.
Anotace v angličtině
This study is focused on characterisation of botulinum neurotoxins (BoTN), it’s chemical properties, biological activity and toxicity. In next part are reviewed outbreaks of botulism described in recent literature, their epidemiologic aspects and possible causes. The last part is focused on application of botulinum neurotoxins in cosmetics and aesthetics and it’s risks.
Tato práce je zaměřená na charakteristiku botulotoxinu, jeho chemické vlastnosti, biologickou aktivitu a toxicitu. V další části jsou sepsány v literatuře z posledních let popsané případy výskytu botulismu, jejich epidemiologické hledisko a pravděpodobné příčiny. Poslední část je pak zaměřena na využití botulotoxinu v kosmetice a zhodnocení jejich rizik.
Anotace v angličtině
This study is focused on characterisation of botulinum neurotoxins (BoTN), it’s chemical properties, biological activity and toxicity. In next part are reviewed outbreaks of botulism described in recent literature, their epidemiologic aspects and possible causes. The last part is focused on application of botulinum neurotoxins in cosmetics and aesthetics and it’s risks.
[1] DESPHANDE, SS. Handbook of food toxicology, Marcel Dekker, New York 2002.
[2] HELFERICH, W. Food toxicology, CRC Press, London 2000.
[3] BALÍKOVÁ, M. Forenzní a klinická toxikologie, Galén, Praha 2004.
[4] PATOČKA, J. a kol. Vojenská toxikologie, Grada, Praha 2004.
Seznam doporučené literatury
[1] DESPHANDE, SS. Handbook of food toxicology, Marcel Dekker, New York 2002.
[2] HELFERICH, W. Food toxicology, CRC Press, London 2000.
[3] BALÍKOVÁ, M. Forenzní a klinická toxikologie, Galén, Praha 2004.
[4] PATOČKA, J. a kol. Vojenská toxikologie, Grada, Praha 2004.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student s mírnou nervozitou dobře prezentoval svoji práci.
Doc. Hrabě: výskyt LL bot. v potravinách a aktivita vody, která je dostatečná pro ochranu před těmito bakteriemi.
Prof. Kopec: poznámka k zavádějícímu názvu klobásový jed.