Cílem této práce je najít různé metody stanovení vitamínů B v sýrech metodou HPLC. Z důvodu komplexního přístupu k popisu výše zmiňované metody jsou v práci zahrnuty poznatky týkající se základních surovin pro výrobu sýrů, přes technologický postup výroby až po popis samotné metody. Práce je rozdělena do pěti základních částí. První část se věnuje chemickému složení, technologicky významným vlastnostem a jakostním požadavkům na mléko. V další dvou částech je popsán samotný postup výroby sýrů a fyziologie ve vodě rozpustných vitamínů skupiny B. Poslední dvě části popisují princip a konkrétní podmínky metody HPLC, kterými je možné stanovovat vitamíny B v sýrech.
Anotace v angličtině
The purpose of this study is to find several methods of determination of vitamin B in cheeses using HPLC method. For a of the description comprehensive approach of this method, there are explanitory notes and comments concerning raw material used for cheese production, technological production methods and description of HPLC method. The study is divided into five main sections. The first section describes chemical composition, technological properties and quality requirements concerning milk. In the second next sections there are descriptions of methods of cheese production and physiology of water soluble vitamins of B group. The final two sections describe principles and particular conditions of the HPLC method, which are suitable to determine the presence of vitamins B in cheeses.
Klíčová slova
sýr, HPLC, vitamín
Klíčová slova v angličtině
cheese, HPLC, vitamin
Rozsah průvodní práce
69 s., 1 s. obr. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této práce je najít různé metody stanovení vitamínů B v sýrech metodou HPLC. Z důvodu komplexního přístupu k popisu výše zmiňované metody jsou v práci zahrnuty poznatky týkající se základních surovin pro výrobu sýrů, přes technologický postup výroby až po popis samotné metody. Práce je rozdělena do pěti základních částí. První část se věnuje chemickému složení, technologicky významným vlastnostem a jakostním požadavkům na mléko. V další dvou částech je popsán samotný postup výroby sýrů a fyziologie ve vodě rozpustných vitamínů skupiny B. Poslední dvě části popisují princip a konkrétní podmínky metody HPLC, kterými je možné stanovovat vitamíny B v sýrech.
Anotace v angličtině
The purpose of this study is to find several methods of determination of vitamin B in cheeses using HPLC method. For a of the description comprehensive approach of this method, there are explanitory notes and comments concerning raw material used for cheese production, technological production methods and description of HPLC method. The study is divided into five main sections. The first section describes chemical composition, technological properties and quality requirements concerning milk. In the second next sections there are descriptions of methods of cheese production and physiology of water soluble vitamins of B group. The final two sections describe principles and particular conditions of the HPLC method, which are suitable to determine the presence of vitamins B in cheeses.
Klíčová slova
sýr, HPLC, vitamín
Klíčová slova v angličtině
cheese, HPLC, vitamin
Zásady pro vypracování
Teoreticky zpracovat kapitolu týkající se fyziologie vitamínů skupiny B.
Zpracovat technologii mléka, zejména pak výrobu sýrů.
Popsat princip HPLC.
Rešeršně zpracovat možnosti stanovení vitamínů skupiny B a to pomocí kapalinové chromatografie (HPLC).
Zásady pro vypracování
Teoreticky zpracovat kapitolu týkající se fyziologie vitamínů skupiny B.
Zpracovat technologii mléka, zejména pak výrobu sýrů.
Popsat princip HPLC.
Rešeršně zpracovat možnosti stanovení vitamínů skupiny B a to pomocí kapalinové chromatografie (HPLC).
Seznam doporučené literatury
[1] KADLEC, I., ŠULC, J. Suroviny a materiály mlékárenského průmyslu pro 1. ročník SOU, SNTL, Praha 1984.
[2] GAJDŮŠEK, S. Laktologie, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2003.
[3] HRABĚ, J., BŘEZINA, P., VALÁŠEK, P. Technologie výroby živočišného původu, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2OO6.
[4] COMBS, G.F. The vitamins, Academic Press, San Diego 1992.
Seznam doporučené literatury
[1] KADLEC, I., ŠULC, J. Suroviny a materiály mlékárenského průmyslu pro 1. ročník SOU, SNTL, Praha 1984.
[2] GAJDŮŠEK, S. Laktologie, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2003.
[3] HRABĚ, J., BŘEZINA, P., VALÁŠEK, P. Technologie výroby živočišného původu, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2OO6.
[4] COMBS, G.F. The vitamins, Academic Press, San Diego 1992.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přesvědčivě prezentovala svou práci, zvládla problematiku chromatografie.
Doc. Hrabě: v jakých jednotkách se udává titrační kyselost v severských zemích?
Ing. Škrovánková: které sýry jsou dobrým zdrojem vitaminů?