Diplomová práce se v teoretické části zabývá charakteristikou a vlastnostmi luštěnin. Popsána je stavba a biologické vlastnosti jednotlivých částí rostliny. V druhé části je kladen důraz na charakterizaci a chemické složení hrachu. Uvedeny jsou i jeho nutriční hodnoty a stravitelnost. Praktická část se zabývá obsahem sušiny, popela a změnou dusíkatých látek a aminokyselin v syrovém stavu a po naklíčení. Analyzována je také In vitro stravitelnost dusíkatých látek.
Annotation in English
The diploma thesis deals with the characteristic and features of legume in its theory part. It describes the structure and the features of the particular parts of the plant. The second part focuses on the characteristic of the pea and its chemical constitution. It also mentions nutritional quality of the pea and its digestibility. The practical part of the thesis focuses on the content of the dry matter, ash and it discusses the shift of the nitrogen substances and the amino acid in the raw condition and after the germination. It also analyses In vitro protein digestibility of the nitrogen substances.
Keywords
luštěniny, hrách, dusíkaté látky, aminokyseliny, In vitro stravitelnost
Keywords in English
Legume, pea, nitrogen substances, amino acid, In vitro digestibility
Length of the covering note
75 s., 2 s. obr. příloh.
Language
CZ
Annotation
Diplomová práce se v teoretické části zabývá charakteristikou a vlastnostmi luštěnin. Popsána je stavba a biologické vlastnosti jednotlivých částí rostliny. V druhé části je kladen důraz na charakterizaci a chemické složení hrachu. Uvedeny jsou i jeho nutriční hodnoty a stravitelnost. Praktická část se zabývá obsahem sušiny, popela a změnou dusíkatých látek a aminokyselin v syrovém stavu a po naklíčení. Analyzována je také In vitro stravitelnost dusíkatých látek.
Annotation in English
The diploma thesis deals with the characteristic and features of legume in its theory part. It describes the structure and the features of the particular parts of the plant. The second part focuses on the characteristic of the pea and its chemical constitution. It also mentions nutritional quality of the pea and its digestibility. The practical part of the thesis focuses on the content of the dry matter, ash and it discusses the shift of the nitrogen substances and the amino acid in the raw condition and after the germination. It also analyses In vitro protein digestibility of the nitrogen substances.
Keywords
luštěniny, hrách, dusíkaté látky, aminokyseliny, In vitro stravitelnost
Keywords in English
Legume, pea, nitrogen substances, amino acid, In vitro digestibility
Research Plan
I. Teoretická část
Charakterizujte luštěniny z nutričního hlediska.
Pojednejte o faktorech ovlivňujících nutriční hodnotu luštěnin.
II. Praktická část
Stanovte obsah aminokyselin u vybraných luštěnin v surovém stavu a po
naklíčení.
Stanovte in vitro stravitelnost dusíkatých látek u vybraných luštěnin.
Research Plan
I. Teoretická část
Charakterizujte luštěniny z nutričního hlediska.
Pojednejte o faktorech ovlivňujících nutriční hodnotu luštěnin.
II. Praktická část
Stanovte obsah aminokyselin u vybraných luštěnin v surovém stavu a po
naklíčení.
Stanovte in vitro stravitelnost dusíkatých látek u vybraných luštěnin.
Recommended resources
[1] KLOUDA, P. Moderní analytické metody, druhé, upravené a doplněné vydání, Ostrava 2003.
[2] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[3] Peková, A. Luštěniny - hrášek a fazolky, 1. vydání, 2004.
[4] http://www.coop.cz/magazin/3_2001/zdrave_lusteniny.html.
Recommended resources
[1] KLOUDA, P. Moderní analytické metody, druhé, upravené a doplněné vydání, Ostrava 2003.
[2] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Tábor 1999.
[3] Peková, A. Luštěniny - hrášek a fazolky, 1. vydání, 2004.
[4] http://www.coop.cz/magazin/3_2001/zdrave_lusteniny.html.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
-
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Student vystupoval jistě, o dané problematice má široké znalosti. Na doplňující otázky odpovídal s menšími nepřestnostmi.
Prof. Kováčik - Vysvětlete své hodnocení v diplomové práci a v prezentaci - proč máte uvedeny dva rozdílné závěry?