V diplomové práci jsou popsány hydrofilní vitamin, zejména pyridoxin - jeho funkce, potře-ba, výskyt v potravinách, reakce pyridoxinu a ztráty vitaminu B6 při zpracování potravin. Popsány jsou i chromatografické metody a to především HPLC a stanovení vitaminu B6. Praktická část je zaměřena na určení postupu při extrakci vitaminu B6 z farmaceutických preparátů a jeho stanovení pomocí technik HPLC/ECD a HPLC/UV. Vhodnější metoda pro stanovení vitaminu B6 ve farmaceutických preparátech je HPLC/ECD.
Anotace v angličtině
In the thesis the water-soluble vitamins, namely pyridoxine - its function, daily requirement, and occurrence in food, pyridoxine reactions and losses during food processing are de-scribed. Chromatographic methods, especially HPLC and vitamin B6 determination are also introduced. Experimental part is focused on extraction process of vitamin B6 from pharma-ceuticals and its determination by HPLC/ECD and HPLC/UV techniques. As better method for vitamin B6 determination in pharmaceuticals the HPLC/ECD technique was selected.
V diplomové práci jsou popsány hydrofilní vitamin, zejména pyridoxin - jeho funkce, potře-ba, výskyt v potravinách, reakce pyridoxinu a ztráty vitaminu B6 při zpracování potravin. Popsány jsou i chromatografické metody a to především HPLC a stanovení vitaminu B6. Praktická část je zaměřena na určení postupu při extrakci vitaminu B6 z farmaceutických preparátů a jeho stanovení pomocí technik HPLC/ECD a HPLC/UV. Vhodnější metoda pro stanovení vitaminu B6 ve farmaceutických preparátech je HPLC/ECD.
Anotace v angličtině
In the thesis the water-soluble vitamins, namely pyridoxine - its function, daily requirement, and occurrence in food, pyridoxine reactions and losses during food processing are de-scribed. Chromatographic methods, especially HPLC and vitamin B6 determination are also introduced. Experimental part is focused on extraction process of vitamin B6 from pharma-ceuticals and its determination by HPLC/ECD and HPLC/UV techniques. As better method for vitamin B6 determination in pharmaceuticals the HPLC/ECD technique was selected.
Charakteristika vitaminu B6 - pyridoxinu, jeho zdrojů a vlastností.
Popis analytických metod využívaných pro stanovení tohoto vitaminu, se zaměřením především na chromatografickou metodu HPLC.
II. Praktická část
Optimalizace izolačního a analytického postupu pro stanovení pyridoxinu pomocí chromatografické techniky HPLC/UV-VIS a HPLC/ECD.
Stanovení vitamínu B6 ve vybraných farmakologických preparátech.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika vitaminu B6 - pyridoxinu, jeho zdrojů a vlastností.
Popis analytických metod využívaných pro stanovení tohoto vitaminu, se zaměřením především na chromatografickou metodu HPLC.
II. Praktická část
Optimalizace izolačního a analytického postupu pro stanovení pyridoxinu pomocí chromatografické techniky HPLC/UV-VIS a HPLC/ECD.
Stanovení vitamínu B6 ve vybraných farmakologických preparátech.
Seznam doporučené literatury
Velíšek,J. Chemie potravin. 1. vyd. Tábor: Ossis, 1999. 304s.
Hlúbik, P., Opltová, L. Vitaminy. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2004. 232s.
Churáček, J. a kol. Analytická separace látek. 1. vyd. Praha: SNTL, 1990. 384s.
Hoza,I. a kol. Potravinářská biochemie II. 1. vyd. Zlín: UTB, 2006.104s.
Seznam doporučené literatury
Velíšek,J. Chemie potravin. 1. vyd. Tábor: Ossis, 1999. 304s.
Hlúbik, P., Opltová, L. Vitaminy. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2004. 232s.
Churáček, J. a kol. Analytická separace látek. 1. vyd. Praha: SNTL, 1990. 384s.
Hoza,I. a kol. Potravinářská biochemie II. 1. vyd. Zlín: UTB, 2006.104s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Fišera: jak jste vypočítala plochu píku v chromatogramu?
ing. Obenrauch: co vše je zohledněno v odchylkách hodnot mg?
Studentka danou problematiku pochopila v širších soouvislostech, její vystoupení bylo přesvědčivé a jisté. Na doplňující otázky odpovídala pohotově a správně.