Bakalářská práce teoreticky popisuje antibiotika, jejich rozsah a mechanismus účinku. De-finuje pojem antibiotická rezistence k penicilinům a tetracyklinům a popisuje mechanismus vzniku antibiotické rezistence. Zabývá se problémy antibiotické rezistence ve vztahu k potravinám živočišného původu a možným ovlivněním zdraví člověka. Popisuje aktuální legislativní požadavky na používání antibiotik ve výživě zvířat, jejichž produkty jsou urče-né k výživě člověka.
Anotace v angličtině
This bachelor paper theoretically describes antibiotics, their scope and mechanism of acti-on. It is defined the concept of antibiotic resistance to penicilline and tetracycline antibio-tics and it is described the mechanism of beginning of antibitic resistance. It deals with problems of antibiotic resistance in relation to food of animal origin and possible effects to human health. It describes the current legislative requirements for the use of antibiotics in animal nutrition, whose products are intended for human nutrition.
Bakalářská práce teoreticky popisuje antibiotika, jejich rozsah a mechanismus účinku. De-finuje pojem antibiotická rezistence k penicilinům a tetracyklinům a popisuje mechanismus vzniku antibiotické rezistence. Zabývá se problémy antibiotické rezistence ve vztahu k potravinám živočišného původu a možným ovlivněním zdraví člověka. Popisuje aktuální legislativní požadavky na používání antibiotik ve výživě zvířat, jejichž produkty jsou urče-né k výživě člověka.
Anotace v angličtině
This bachelor paper theoretically describes antibiotics, their scope and mechanism of acti-on. It is defined the concept of antibiotic resistance to penicilline and tetracycline antibio-tics and it is described the mechanism of beginning of antibitic resistance. It deals with problems of antibiotic resistance in relation to food of animal origin and possible effects to human health. It describes the current legislative requirements for the use of antibiotics in animal nutrition, whose products are intended for human nutrition.
Možnosti vzniku rezistence na penicilinová a tetracyklinová antibiotika.
Problémy antibiotické rezistence ve vztahu k potravinám u vybraných druhů mikroorganizmů a možné ovlivnění zdraví člověka.
Aktuální legislativa z hlediska používání antibiotik ve výživě zvířat, jejichž produkty jsou určené k výživě člověka.
Zásady pro vypracování
Zpracujete formou literární rešerše.
Charakterizujte antibiotickou rezistenci.
Možnosti vzniku rezistence na penicilinová a tetracyklinová antibiotika.
Problémy antibiotické rezistence ve vztahu k potravinám u vybraných druhů mikroorganizmů a možné ovlivnění zdraví člověka.
Aktuální legislativa z hlediska používání antibiotik ve výživě zvířat, jejichž produkty jsou určené k výživě člověka.
Seznam doporučené literatury
[1] HEJZLAR, M. Antibiotika a jejich použití v potravinářství a zemědělstvi, SNTL, Praha 1980.
[2] HAMPL, F. Farmakochemie, VŠCHT, Praha 2002.
[3] http://pubs.acs.org/about.html.
[4] ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře, SNTL, Praha 1983.
Seznam doporučené literatury
[1] HEJZLAR, M. Antibiotika a jejich použití v potravinářství a zemědělstvi, SNTL, Praha 1980.
[2] HAMPL, F. Farmakochemie, VŠCHT, Praha 2002.
[3] http://pubs.acs.org/about.html.
[4] ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře, SNTL, Praha 1983.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka vystupovala méně jistě s mírnou nervozitou. O dané problematice má znalosti v požadovaném rozsahu. Na dotazy reagovala věcně správně.
MVDr. Ivan Holko, Ph.D.: co jsou to ochranné lhůty, jak se zjišťuje jestli je bakterie rezidentní k danému antibiotiku, jaké jsou základní metody pro zjištění základní rezistence, co je to MIC?