Bakalářská práce se v teoretické části zabývá dehydrovanými výrobky a velmi často se v nich vyskytující bakterií rodu Bacillus. Bacillus cereus je schopen produkovat toxiny, které bývají častými původci dvou odlišných alimentárních nemocí. Emetický toxin, cereulid, je tvořen v potravině a je příčinou tzv. dávivého syndromu. Enterotoxiny, které vyvolávají průjmové onemocnění, jsou na rozdíl od cereulidu tvořeny v tenkém střevě člověka. V praktické části bylo z mikrobiologického hlediska analyzováno pět různých vzorků dehydrovaných výrobků.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with dehydrated products and genera Bacillus, which mostly occurs in this kind of foodstuff. Bacillus cereus is able to produce toxins, which are causes of two different food-borne illnesses. Emetic toxin, cereulid, is created in foodstuff and is a cause of emetic syndrome. Enterotoxins, which are created in small intestine of host, bring on diarrheal syndrome. In experimental part of this work, microbiological analyses of five different dehydrated products were performed.
Bakalářská práce se v teoretické části zabývá dehydrovanými výrobky a velmi často se v nich vyskytující bakterií rodu Bacillus. Bacillus cereus je schopen produkovat toxiny, které bývají častými původci dvou odlišných alimentárních nemocí. Emetický toxin, cereulid, je tvořen v potravině a je příčinou tzv. dávivého syndromu. Enterotoxiny, které vyvolávají průjmové onemocnění, jsou na rozdíl od cereulidu tvořeny v tenkém střevě člověka. V praktické části bylo z mikrobiologického hlediska analyzováno pět různých vzorků dehydrovaných výrobků.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with dehydrated products and genera Bacillus, which mostly occurs in this kind of foodstuff. Bacillus cereus is able to produce toxins, which are causes of two different food-borne illnesses. Emetic toxin, cereulid, is created in foodstuff and is a cause of emetic syndrome. Enterotoxins, which are created in small intestine of host, bring on diarrheal syndrome. In experimental part of this work, microbiological analyses of five different dehydrated products were performed.
Význam rodu Bacillus v potravinářství, jeho popis a charakteristika.
Bacillus cereus.
Dehydrované potraviny.
II. Praktická část
Stanovení rodu Bacillus v dehydrovaných potravinách.
Stanovení ostatních mikroorganizmů v dehydrovaných potravinách.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Význam rodu Bacillus v potravinářství, jeho popis a charakteristika.
Bacillus cereus.
Dehydrované potraviny.
II. Praktická část
Stanovení rodu Bacillus v dehydrovaných potravinách.
Stanovení ostatních mikroorganizmů v dehydrovaných potravinách.
Seznam doporučené literatury
[1] ICMFS. Microorganisms of foods 6. Microbial ecology of food commodities. 2.vydání, Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York 2005.
[2] BLACKBURN, C. Food spoilage microoraganisms, CRC Press, New York 2006.
[3] MONTVILLE, T.J., MATTHEWS, K.R. Food microbiology: an introduction, ASM Press, Washington 2005.
[4] TORTORA, G.J., FUNKE, B.R., CASE, C.K. Microbiology an introduction, 9.vydání, Pearson Education, San Francisco 2007.
Seznam doporučené literatury
[1] ICMFS. Microorganisms of foods 6. Microbial ecology of food commodities. 2.vydání, Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York 2005.
[2] BLACKBURN, C. Food spoilage microoraganisms, CRC Press, New York 2006.
[3] MONTVILLE, T.J., MATTHEWS, K.R. Food microbiology: an introduction, ASM Press, Washington 2005.
[4] TORTORA, G.J., FUNKE, B.R., CASE, C.K. Microbiology an introduction, 9.vydání, Pearson Education, San Francisco 2007.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Dr. Buňková - Jak jste stanovovala patogenní stafylokoky? Jak se liší koliformní bakterie?
doc. Koutný - Popište význam Bacillus cereus u vařené rýže.
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího. Na kladené otázky ze strany komise odpovídala pohotově, věcně a správně.