Práce se zabývá úlohou gastronomických zařízení při podpoře cestovním ruchu. Analyzo-vána je turistická destinace Svatého Kopečku u Olomouce. V první části práce jsou nastí-něna teoretická východiska k řešení daného problému, druhá část práce sleduje stav nabíd-ky regionální kuchyně zkoumaných provozoven popř. jiné činnosti, které cestovní ruch podporují. Výzkumná část analyzuje lokalitu pomocí analýzy SWOT, zabývá se postojem provozovatelů k tradiční krajové gastronomii a na vzorku hostů zkoumá postoje k případné nabídce ''Hanácké regionální kuchyně‘‘. V závěru práce jsou diskutovány výsledky prů-zkumu a jsou vyslovena doporučení, která by měla vést k podpoře cestovního ruchu ve zkoumané destinaci.
Anotace v angličtině
This work is about the role of catering facilities in promoting of tourism. The touristic destination of Svaty Kopecek u Olomouce is being analysed. Some theoretic solutions concerning this problem are outlined in the first part, quality of regional cuisine in these facilities or the activity aiming to promote tourism is being described in the second part. The locality is being analysed by means of SWOT analasis in the researching part. Facility holders were asked about their attitude to the regional gastronomy and some clients were asked about a possible offer - Regional cuisine of Hana. Results of this research and recommendation for promoting tourism developmnet in concerned distination are being discussed in the ending procedure.
Klíčová slova
cestovní ruch, gastronomie, pohostinství, provozovatel, host, komunikace, regionální hanácká kuchyně, mezinárodní kuchyně, jídelní lístek, turista
Klíčová slova v angličtině
tourism, gastronomy, catiring facility, facility holder, client, communication, regional cuisine of Hana, international cuisine, menu card, tourist
Rozsah průvodní práce
54 s., 7 s. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Práce se zabývá úlohou gastronomických zařízení při podpoře cestovním ruchu. Analyzo-vána je turistická destinace Svatého Kopečku u Olomouce. V první části práce jsou nastí-něna teoretická východiska k řešení daného problému, druhá část práce sleduje stav nabíd-ky regionální kuchyně zkoumaných provozoven popř. jiné činnosti, které cestovní ruch podporují. Výzkumná část analyzuje lokalitu pomocí analýzy SWOT, zabývá se postojem provozovatelů k tradiční krajové gastronomii a na vzorku hostů zkoumá postoje k případné nabídce ''Hanácké regionální kuchyně‘‘. V závěru práce jsou diskutovány výsledky prů-zkumu a jsou vyslovena doporučení, která by měla vést k podpoře cestovního ruchu ve zkoumané destinaci.
Anotace v angličtině
This work is about the role of catering facilities in promoting of tourism. The touristic destination of Svaty Kopecek u Olomouce is being analysed. Some theoretic solutions concerning this problem are outlined in the first part, quality of regional cuisine in these facilities or the activity aiming to promote tourism is being described in the second part. The locality is being analysed by means of SWOT analasis in the researching part. Facility holders were asked about their attitude to the regional gastronomy and some clients were asked about a possible offer - Regional cuisine of Hana. Results of this research and recommendation for promoting tourism developmnet in concerned distination are being discussed in the ending procedure.
Klíčová slova
cestovní ruch, gastronomie, pohostinství, provozovatel, host, komunikace, regionální hanácká kuchyně, mezinárodní kuchyně, jídelní lístek, turista
Klíčová slova v angličtině
tourism, gastronomy, catiring facility, facility holder, client, communication, regional cuisine of Hana, international cuisine, menu card, tourist
Zásady pro vypracování
Úvod
I. Teoretická část
Vymezte teoretická východiska zpracování námětů pro posouzení a zhodnocení dalšího rozvoje krajové tradiční gastronomie podporující rozvoj cestovního ruchu v lokalitě Olomouc-Svatý Kopeček.
II. Praktická část
Na základě vhodně zvolených analytických postupů identifikujte současnou úroveň tradiční gastronomie v této lokalitě.
Zhodnoťte výsledky analýzy a navrhněte opatření pro gastronomická zařízení v dané lokalitě na podporu cestovního ruchu.
Závěr
Zásady pro vypracování
Úvod
I. Teoretická část
Vymezte teoretická východiska zpracování námětů pro posouzení a zhodnocení dalšího rozvoje krajové tradiční gastronomie podporující rozvoj cestovního ruchu v lokalitě Olomouc-Svatý Kopeček.
II. Praktická část
Na základě vhodně zvolených analytických postupů identifikujte současnou úroveň tradiční gastronomie v této lokalitě.
Zhodnoťte výsledky analýzy a navrhněte opatření pro gastronomická zařízení v dané lokalitě na podporu cestovního ruchu.
Závěr
Seznam doporučené literatury
[1] ŠTĚTINA, Vladimír, et al. Jídelní lístek : Nástroj řízení a věc prvořadého významu. 1. vyd. Praha : Editpress, 2002. 184 s. ISBN 80-238-8884-6.
[2] ČERTÍK, Miroslav, et al. Cestovní ruch - vývoj, organizace a řízení. 1. vyd. Praha: OFF, 2001. 352 s. ISBN 80-238-6275-8.
[3] SALAČ, Gustav. Stolničení. 1. vyd. Praha : Fortuna, 1996. 224 s. ISBN 80-7168-333-7.
Seznam doporučené literatury
[1] ŠTĚTINA, Vladimír, et al. Jídelní lístek : Nástroj řízení a věc prvořadého významu. 1. vyd. Praha : Editpress, 2002. 184 s. ISBN 80-238-8884-6.
[2] ČERTÍK, Miroslav, et al. Cestovní ruch - vývoj, organizace a řízení. 1. vyd. Praha: OFF, 2001. 352 s. ISBN 80-238-6275-8.
[3] SALAČ, Gustav. Stolničení. 1. vyd. Praha : Fortuna, 1996. 224 s. ISBN 80-7168-333-7.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, mapy, grafy, plány, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc. Kloudová - Které oblasti dovzdělávání majitelů považujete za klíčová?
dr. Kressová - Zabýval jste se v práci příkladem změny nabídky alespoň v době významných svátků?
dr. Tučková - Pohovořte a rozeberte blíže Vámi navrhované změny v jídelním lístku.