Cílem této bakalářské práce bylo zabývat se výskytem vybraných toxických prvků v životním prostředí. Konkrétně jsou zde uvedeny olovo, arzen, rtuť a kadmium. Kromě přítomnosti těchto prvků v půdě, rostlinách, zvířecím a lidském organismu je zde zmíněna také obecně jejich problematika v potravinách.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor thesis was to address the occurrence of selected toxic elements in the environment. Specifically, here are lead, arsenic, mercury and cadmium. In addition, the presence of these elements in soil, plants, animal and human organism is mentioned here is also generally the problems in food.
Cílem této bakalářské práce bylo zabývat se výskytem vybraných toxických prvků v životním prostředí. Konkrétně jsou zde uvedeny olovo, arzen, rtuť a kadmium. Kromě přítomnosti těchto prvků v půdě, rostlinách, zvířecím a lidském organismu je zde zmíněna také obecně jejich problematika v potravinách.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor thesis was to address the occurrence of selected toxic elements in the environment. Specifically, here are lead, arsenic, mercury and cadmium. In addition, the presence of these elements in soil, plants, animal and human organism is mentioned here is also generally the problems in food.
Popiště ekologický význam olova, kadmia, rtuti a arsenu.
Zpracujte poznatky o problematice výskytu toxických prvků v potravinách.
Zásady pro vypracování
Charakterizujte toxické prvky.
Popiště ekologický význam olova, kadmia, rtuti a arsenu.
Zpracujte poznatky o problematice výskytu toxických prvků v potravinách.
Seznam doporučené literatury
[1] BENCKO, V. - CIKRT, M. - LENER, J. Toxické kovy v životním a pracovní prostředí člověka, Praha 1995.
[2] CIBULKA, J. a kol. Pohyb olova, kadmia a rtuti v biosféře, Praha 1991.
[3] KŘIŠTOFOVÁ, D. Kovy a životní prostředí, VŠB, Ostrava 2005.
[4] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Pelhřimov 1999.
Seznam doporučené literatury
[1] BENCKO, V. - CIKRT, M. - LENER, J. Toxické kovy v životním a pracovní prostředí člověka, Praha 1995.
[2] CIBULKA, J. a kol. Pohyb olova, kadmia a rtuti v biosféře, Praha 1991.
[3] KŘIŠTOFOVÁ, D. Kovy a životní prostředí, VŠB, Ostrava 2005.
[4] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2, OSSIS, Pelhřimov 1999.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Kráčmar - Kde se nejvíce akumulují rizikové prvky?
doc. Frančáková - Používají se fosforečná hnojiva, která by obsahovala rizikové prvky?
Studentka prokázala, že danou problematiku chápe v širších souvislostech. Na kladené otázky odpovídala pohotově a správně.