Podstatou bakalářské práce bylo určit citlivost vybraných bakterií vůči účinkům monolaurinu. Monolaurin je považován za přírodní surfaktant, který nachází široké uplatnění jako emulgátor v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Antimikrobiální aktivita byla určena jako minimální inhibiční koncentrace monolaurinu. Výsledky ukazují, že bakterie s buněčnou stěnou grampozitivního typu jsou poměrně citlivé k účinkům monoacylglycerolu kyseliny laurové. Pro Bacillus cereus, Bacillus subtilis a Micrococcus luteus byla stanovena minimální inhibiční koncentrace 25 {µ}g.ml-1. Monolaurin v koncentracích do 1500 {µ}g.ml-1 nepřekážel v růstu bakterií s gramnegativní buněčnou stěnou, s výjimkou rodu Pseudomonas.
Anotace v angličtině
The objectives of this study were to determine the in vitro susceptibility of selected bacteria to monolaurin commonly present in bovine milk fat. Glycerin monolaurate is a naturally occuring surfactant that is used widely as an emulsifier in food and cosmetics industries. Antimicrobial activity was expressed as minimum inhibitory concentration. The results indicate that grampositive bacteria are guite sensitive to monoacylglyceride of lauric acid. Minimal inhibitory concentrations showed that monolaurin at concentration of 25 {µ}g.ml-1 is able to stop completely the growth of Bacillus cereus, Bacillus subtilis and Micrococcus luteus. Monolaurate at concentrations up to 1500 {µ}g.ml-1 did not inhibit growth against gramnegative bacteria with except in genus Pseudomonas.
Podstatou bakalářské práce bylo určit citlivost vybraných bakterií vůči účinkům monolaurinu. Monolaurin je považován za přírodní surfaktant, který nachází široké uplatnění jako emulgátor v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Antimikrobiální aktivita byla určena jako minimální inhibiční koncentrace monolaurinu. Výsledky ukazují, že bakterie s buněčnou stěnou grampozitivního typu jsou poměrně citlivé k účinkům monoacylglycerolu kyseliny laurové. Pro Bacillus cereus, Bacillus subtilis a Micrococcus luteus byla stanovena minimální inhibiční koncentrace 25 {µ}g.ml-1. Monolaurin v koncentracích do 1500 {µ}g.ml-1 nepřekážel v růstu bakterií s gramnegativní buněčnou stěnou, s výjimkou rodu Pseudomonas.
Anotace v angličtině
The objectives of this study were to determine the in vitro susceptibility of selected bacteria to monolaurin commonly present in bovine milk fat. Glycerin monolaurate is a naturally occuring surfactant that is used widely as an emulsifier in food and cosmetics industries. Antimicrobial activity was expressed as minimum inhibitory concentration. The results indicate that grampositive bacteria are guite sensitive to monoacylglyceride of lauric acid. Minimal inhibitory concentrations showed that monolaurin at concentration of 25 {µ}g.ml-1 is able to stop completely the growth of Bacillus cereus, Bacillus subtilis and Micrococcus luteus. Monolaurate at concentrations up to 1500 {µ}g.ml-1 did not inhibit growth against gramnegative bacteria with except in genus Pseudomonas.
V teoretické části zpracujte literární rešerši týkající se charakteristiky, významu a využití monoacylglycerolů v potravinářství, popř. i kosmetice. Popište antimikrobní účinky monoaclyglycerolů a mastných kyselin.
Popište antimikrobní účinky monoaclyglycerolů a mastných kyselin.
V praktické části proveďte sledování vlivu různých koncentrací monoacylglycerolu kyseliny laurové na růst vybraných grampozitivních a gramnegativních bakterií.
Na základě teoretické části a výsledků praktické části formulujte návrhy a doporučení, týkající se využití monoacylglycerolu kyseliny laurové jako antimikrobní látky a zhodnoťte jeho využitelnost v potravinářství, popř. i kosmetice.
Zásady pro vypracování
V teoretické části zpracujte literární rešerši týkající se charakteristiky, významu a využití monoacylglycerolů v potravinářství, popř. i kosmetice. Popište antimikrobní účinky monoaclyglycerolů a mastných kyselin.
Popište antimikrobní účinky monoaclyglycerolů a mastných kyselin.
V praktické části proveďte sledování vlivu různých koncentrací monoacylglycerolu kyseliny laurové na růst vybraných grampozitivních a gramnegativních bakterií.
Na základě teoretické části a výsledků praktické části formulujte návrhy a doporučení, týkající se využití monoacylglycerolu kyseliny laurové jako antimikrobní látky a zhodnoťte jeho využitelnost v potravinářství, popř. i kosmetice.
Seznam doporučené literatury
[1]Bergsson, G., Steingrímsson, Ó., Thormar, H. (2002). Bactericidal effects of fatty acids and monoglycerides on Helicobacter pylori. Int. J. Antimicrob. Agents 20: 258-262.
[2]Davidson, P.M., Sofos, J.N., Branen, A.L. (2005). Antimicrobials in food. CRC Press, Boca Raton. 706 p.
[3]Kabara, J.J., Swieczkowski, D.M., Conley, A.J., Truant, J.P. (1972). Fatty acids and derivates as antimicrobial agents. Antimicrob. Agents. Chemother. 2: 23-28.
[4]Moonen, H., Bas, H. (2004). Mono- and diglycerides. In Whitehurst, R.J. (ed.) Emulsifiers in Food Technology, 40 - 57. Blackwell Publishing.
[5]Mouloungui, Z., Rakotondrazafy, V., Peyrou, G., Gachen C., Eychenne V. (1998). Pure {α}-monoglycerides for industrial applications. Agro Food Ind. Hi-Tech 9: 10-14.
[6]Pokorný, J. a kol. (1986). Technologie tuků. SNTL, Praha. 452 s.
[7]Thormar, H., Bergsson, G. (2001). Antimicrobial effects of lipids. Recent Devel. Antiviral Res. 1: 157-173.
Seznam doporučené literatury
[1]Bergsson, G., Steingrímsson, Ó., Thormar, H. (2002). Bactericidal effects of fatty acids and monoglycerides on Helicobacter pylori. Int. J. Antimicrob. Agents 20: 258-262.
[2]Davidson, P.M., Sofos, J.N., Branen, A.L. (2005). Antimicrobials in food. CRC Press, Boca Raton. 706 p.
[3]Kabara, J.J., Swieczkowski, D.M., Conley, A.J., Truant, J.P. (1972). Fatty acids and derivates as antimicrobial agents. Antimicrob. Agents. Chemother. 2: 23-28.
[4]Moonen, H., Bas, H. (2004). Mono- and diglycerides. In Whitehurst, R.J. (ed.) Emulsifiers in Food Technology, 40 - 57. Blackwell Publishing.
[5]Mouloungui, Z., Rakotondrazafy, V., Peyrou, G., Gachen C., Eychenne V. (1998). Pure {α}-monoglycerides for industrial applications. Agro Food Ind. Hi-Tech 9: 10-14.
[6]Pokorný, J. a kol. (1986). Technologie tuků. SNTL, Praha. 452 s.
[7]Thormar, H., Bergsson, G. (2001). Antimicrobial effects of lipids. Recent Devel. Antiviral Res. 1: 157-173.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Koutný - Proč byl zvolen monoglycerol kys.laurové?
Obhajoba bakalářské práce byla přesvědčivá a úplná. Studentka má hluboké znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace.