Cílem této práce bylo testovat antimikrobiální aktivitu monoacylglycerolu kyseliny kaprylové (MAG C8:0) in vitro v kulturách 15 mikroorganizmů (Bacillus, Citrobacter, Enterococcus, Escherichia, Micrococcus, Proteus, Pseudomonas, Salmonella, Serratia a Staphylococcus). K tomu byly použity koncentrace MAG v rozmezí 25 - 1500 mg.l-1. Naměřené hodnoty optické denzity buněk byly vyhodnoceny pomocí Gompertzova modelu. Antimikrobiální aktivita byla vyjádřena jako minimální inhibiční koncentrace (MIC), která brání růstu. Výsledky naznačují, že monokaprylin při nízkých koncentracích nepůsobí inhibičně. Nejvyšší testovanou koncentrací bylo zcela inhibováno 11 testovaných bakterií (všech 8 grampozitivních a 3 gramnegativní).
Anotace v angličtině
The purpose of the present study was to test the antimicrobial activity of monoacylglyc-eride of caprylic acid (MAG C8:0) in vitro in cultures of microorganisms (Bacillus, Citrobacter, Enterococcus, Escherichia, Micrococcus, Proteus, Pseudomonas, Salmonella, Serratia and Staphylococcus). The concentrations which were used were between 25 and 1500 mg.l-1. The absorbance readings were modeled through a reparameterized Gompertz equation. Antimicrobial activity was expressed as minimum inhibitory concentration (MIC) that prevented growth. Results indicate that monocaprylin is not effective to prevent of bacteria in low concentration. The highest concentration which was tested completely inhibited growth of eleven bacteria (all eight grampositive and three gramnegative).
Klíčová slova
monokaprylin, inhibiční efekt, bakterie
Klíčová slova v angličtině
monocaprylin, inhibitory effect, bacteria
Rozsah průvodní práce
59 s., 5 s. obr. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této práce bylo testovat antimikrobiální aktivitu monoacylglycerolu kyseliny kaprylové (MAG C8:0) in vitro v kulturách 15 mikroorganizmů (Bacillus, Citrobacter, Enterococcus, Escherichia, Micrococcus, Proteus, Pseudomonas, Salmonella, Serratia a Staphylococcus). K tomu byly použity koncentrace MAG v rozmezí 25 - 1500 mg.l-1. Naměřené hodnoty optické denzity buněk byly vyhodnoceny pomocí Gompertzova modelu. Antimikrobiální aktivita byla vyjádřena jako minimální inhibiční koncentrace (MIC), která brání růstu. Výsledky naznačují, že monokaprylin při nízkých koncentracích nepůsobí inhibičně. Nejvyšší testovanou koncentrací bylo zcela inhibováno 11 testovaných bakterií (všech 8 grampozitivních a 3 gramnegativní).
Anotace v angličtině
The purpose of the present study was to test the antimicrobial activity of monoacylglyc-eride of caprylic acid (MAG C8:0) in vitro in cultures of microorganisms (Bacillus, Citrobacter, Enterococcus, Escherichia, Micrococcus, Proteus, Pseudomonas, Salmonella, Serratia and Staphylococcus). The concentrations which were used were between 25 and 1500 mg.l-1. The absorbance readings were modeled through a reparameterized Gompertz equation. Antimicrobial activity was expressed as minimum inhibitory concentration (MIC) that prevented growth. Results indicate that monocaprylin is not effective to prevent of bacteria in low concentration. The highest concentration which was tested completely inhibited growth of eleven bacteria (all eight grampositive and three gramnegative).
Klíčová slova
monokaprylin, inhibiční efekt, bakterie
Klíčová slova v angličtině
monocaprylin, inhibitory effect, bacteria
Zásady pro vypracování
V teoretické části zpracujte literární rešerši týkající se charakteristiky, významu a využití monoacylglycerolů v potravinářství, popř. i kosmetice. Popište antimikrobní účinky monoaclyglycerolů a mastných kyselin.
V praktické části proveďte sledování vlivu různých koncentrací monoacylglycerolu kyseliny kaprylové na růst vybraných grampozitivních a gramnegativních bakterií.
Na základě teoretické části a výsledků praktické části formulujte návrhy a doporučení, týkající se využití monoacylglycerolu kyseliny kaprylové jako antimikrobní látky a zhodnoťte jeho využitelnost v potravinářství, popř. i kosmetice.
Zásady pro vypracování
V teoretické části zpracujte literární rešerši týkající se charakteristiky, významu a využití monoacylglycerolů v potravinářství, popř. i kosmetice. Popište antimikrobní účinky monoaclyglycerolů a mastných kyselin.
V praktické části proveďte sledování vlivu různých koncentrací monoacylglycerolu kyseliny kaprylové na růst vybraných grampozitivních a gramnegativních bakterií.
Na základě teoretické části a výsledků praktické části formulujte návrhy a doporučení, týkající se využití monoacylglycerolu kyseliny kaprylové jako antimikrobní látky a zhodnoťte jeho využitelnost v potravinářství, popř. i kosmetice.
Seznam doporučené literatury
[1] Bergsson, G., Steingrímsson, Ó., Thormar, H. (2002). Bactericidal effects of fatty acids and monoglycerides on Helicobacter pylori. Int. J. Antimicrob. Agents 20: 258-262.
[2] Davidson, P.M., Sofos, J.N., Branen, A.L. (2005). Antimicrobials in food. CRC Press, Boca Raton. 706 p.
[3] Kabara, J.J., Swieczkowski, D.M., Conley, A.J., Truant, J.P. (1972). Fatty acids and derivates as antimicrobial agents. Antimicrob. Agents. Chemother. 2: 23-28.
[4] Moonen, H., Bas, H. (2004). Mono- and diglycerides. In Whitehurst, R.J. (ed.) Emulsifiers in Food Technology, 40 - 57. Blackwell Publishing.
[5] Mouloungui, Z., Rakotondrazafy, V., Peyrou, G., Gachen C., Eychenne V. (1998). Pure {α}-monoglycerides for industrial applications. Agro Food Ind. Hi-Tech 9: 10-14.
[6] Pokorný, J. a kol. (1986). Technologie tuků. SNTL, Praha. 452 s.
[7] Thormar, H., Bergsson, G. (2001). Antimicrobial effects of lipids. Recent Devel. Antiviral Res. 1: 157-173.
Seznam doporučené literatury
[1] Bergsson, G., Steingrímsson, Ó., Thormar, H. (2002). Bactericidal effects of fatty acids and monoglycerides on Helicobacter pylori. Int. J. Antimicrob. Agents 20: 258-262.
[2] Davidson, P.M., Sofos, J.N., Branen, A.L. (2005). Antimicrobials in food. CRC Press, Boca Raton. 706 p.
[3] Kabara, J.J., Swieczkowski, D.M., Conley, A.J., Truant, J.P. (1972). Fatty acids and derivates as antimicrobial agents. Antimicrob. Agents. Chemother. 2: 23-28.
[4] Moonen, H., Bas, H. (2004). Mono- and diglycerides. In Whitehurst, R.J. (ed.) Emulsifiers in Food Technology, 40 - 57. Blackwell Publishing.
[5] Mouloungui, Z., Rakotondrazafy, V., Peyrou, G., Gachen C., Eychenne V. (1998). Pure {α}-monoglycerides for industrial applications. Agro Food Ind. Hi-Tech 9: 10-14.
[6] Pokorný, J. a kol. (1986). Technologie tuků. SNTL, Praha. 452 s.
[7] Thormar, H., Bergsson, G. (2001). Antimicrobial effects of lipids. Recent Devel. Antiviral Res. 1: 157-173.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student potvrdil hodnocení vedoucího práce. prokázal hluboké znalosti dané problematiky.