Diplomová práce se zabývá stanovením molární hmotnosti a distribuce molárních hmotností želatiny. K tomuto účelu byla použita metoda gelové permeační chromatografie (GPC) s refraktometrickou a viskozitní detekcí. Práce se rovněž věnuje sledování vlivu iontové síly a pH mobilní fáze na kvalitu chromatografické separace s cílem vybrat nejvhodnější mobilní fázi pro charakterizaci želatiny. Funkčnost metody byla ověřena při analýze cukrovinek marshmallows, které želatinu obsahují.
Anotace v angličtině
In the graduation thesis, determination of molar mass and molar mass distribution of gelatin was performed. For this purpose, gel permeation chromatography (GPC) with refractometric and viscometric detection was employed. As a part of the thesis, influence of mobile phase ionic strength and pH on the chromatographic separation was investigated with the aim to choose the optimal eluent for gelatin characterization. Correct operation of the GPC method was verified in analyses of marshmallows candy containing gelatin.
gelatin, mobile phase, size exclusion chromatography
Rozsah průvodní práce
65 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá stanovením molární hmotnosti a distribuce molárních hmotností želatiny. K tomuto účelu byla použita metoda gelové permeační chromatografie (GPC) s refraktometrickou a viskozitní detekcí. Práce se rovněž věnuje sledování vlivu iontové síly a pH mobilní fáze na kvalitu chromatografické separace s cílem vybrat nejvhodnější mobilní fázi pro charakterizaci želatiny. Funkčnost metody byla ověřena při analýze cukrovinek marshmallows, které želatinu obsahují.
Anotace v angličtině
In the graduation thesis, determination of molar mass and molar mass distribution of gelatin was performed. For this purpose, gel permeation chromatography (GPC) with refractometric and viscometric detection was employed. As a part of the thesis, influence of mobile phase ionic strength and pH on the chromatographic separation was investigated with the aim to choose the optimal eluent for gelatin characterization. Correct operation of the GPC method was verified in analyses of marshmallows candy containing gelatin.
gelatin, mobile phase, size exclusion chromatography
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vypracujte literární rešerši týkající se obecných, fyzikálních a chemických vlastnosti želatiny.
Věnujte se metodám přípravy želatiny pomocí kyselé a alkalické hydrolýzy.
Zaměřte se na metodu GPC její princip, popis a přístrojové vybavení.
II. Praktická část
Nalezněte chromatografické podmínky vhodné pro separaci želatiny a navrhněte složení mobilní fáze pro GPC.
Metodu prakticky ověřte stanovením molární hmotnosti a distribuce molárních hmotností u želatiny používané při výrobě cukrovinek.
Získané výsledky zpracujte, přehledně uspořádejte a diskutujte.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vypracujte literární rešerši týkající se obecných, fyzikálních a chemických vlastnosti želatiny.
Věnujte se metodám přípravy želatiny pomocí kyselé a alkalické hydrolýzy.
Zaměřte se na metodu GPC její princip, popis a přístrojové vybavení.
II. Praktická část
Nalezněte chromatografické podmínky vhodné pro separaci želatiny a navrhněte složení mobilní fáze pro GPC.
Metodu prakticky ověřte stanovením molární hmotnosti a distribuce molárních hmotností u želatiny používané při výrobě cukrovinek.
Získané výsledky zpracujte, přehledně uspořádejte a diskutujte.
Seznam doporučené literatury
[1]Mori S., Barth H.G.: Size Exclusion Chromatography, Springer Verlag, ISBN 3-540-65635-9.
[2]Berek D., Kubín M., Marcinka K., Dressler, M.: Gélová chromatografia, Bratislava: VEDA, 1983.
[3]Veis A.: The Macromolecular Chemisty of Gelatin. Academic Press Inc. 111 Fifth Avenue, New York, 1964.
[4]GELATIN MANUFACTURERS INSTITUTE OF AMERICA, INC.. Gelatin. 1st edition. New York: GELATIN MANUFACTURERS INSTITUTE OF AMERICA, INC., 1973.
Seznam doporučené literatury
[1]Mori S., Barth H.G.: Size Exclusion Chromatography, Springer Verlag, ISBN 3-540-65635-9.
[2]Berek D., Kubín M., Marcinka K., Dressler, M.: Gélová chromatografia, Bratislava: VEDA, 1983.
[3]Veis A.: The Macromolecular Chemisty of Gelatin. Academic Press Inc. 111 Fifth Avenue, New York, 1964.
[4]GELATIN MANUFACTURERS INSTITUTE OF AMERICA, INC.. Gelatin. 1st edition. New York: GELATIN MANUFACTURERS INSTITUTE OF AMERICA, INC., 1973.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Valášek P.,CSc.: ekvival. Jednotka viskozity? Vysvětlit co je to refraktor.
Student na kladené otázky reagoval dobře, odpovídal. V problematice se orientuje.