Bakalářská práce je zaměřena na popis enzymatické hydrolýzy sacharidů a proteinů enzymy zvanými hydrolasy, které katalyzují štěpení chemických vazeb za účasti vody. Bakalářská práce obsahuje popis potravinářského využití této hydrolýzy. Principem enzymatické hydrolýzy sacharidů je štěpení {α}- nebo {β}-glykosidových vazeb glykosidasami. Hydrolýzu peptidových vazeb proteinů a peptidů katalyzují peptidasy. Bakalářská práce také popisuje izolaci hydrofilních vitaminů použitím příslušných glykosidas či peptidas, v případě lipofilních vitaminů lipas. Obsahuje studie, které popisují využití příslušných hydrolas k izolaci jednotlivých vitaminů a srovnávají použití enzymatické, kyselé či alkalické hydrolýzy.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis is focused on the description of enzymatic hydrolysis of carbohydrates and proteins by hydrolytic enzymes, which catalyse the cleavage of chemical bonds with the participation of water. Bachelor thesis contains a description of the food using of this hydrolysis. The principle of enzymatic hydrolysis of carbohydrates is the cleavage of {α}- or {β}-glycosidic bonds using glycosidases. The principle of enzymatic hydrolysis of proteins and peptides is the cleavage of peptide bonds using proteinases. Bachelor thesis also describes the isolation of hydrophilic vitamins using appropriate glycosidase or proteinase, in the case of lipophilic vitamins using appropriate lipase. This work contains studies which describe using of relevant hydrolytic enzymes to isolate individual vitamins and compare the use of enzymatic, acid or alkaline hydrolysis.
Bakalářská práce je zaměřena na popis enzymatické hydrolýzy sacharidů a proteinů enzymy zvanými hydrolasy, které katalyzují štěpení chemických vazeb za účasti vody. Bakalářská práce obsahuje popis potravinářského využití této hydrolýzy. Principem enzymatické hydrolýzy sacharidů je štěpení {α}- nebo {β}-glykosidových vazeb glykosidasami. Hydrolýzu peptidových vazeb proteinů a peptidů katalyzují peptidasy. Bakalářská práce také popisuje izolaci hydrofilních vitaminů použitím příslušných glykosidas či peptidas, v případě lipofilních vitaminů lipas. Obsahuje studie, které popisují využití příslušných hydrolas k izolaci jednotlivých vitaminů a srovnávají použití enzymatické, kyselé či alkalické hydrolýzy.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis is focused on the description of enzymatic hydrolysis of carbohydrates and proteins by hydrolytic enzymes, which catalyse the cleavage of chemical bonds with the participation of water. Bachelor thesis contains a description of the food using of this hydrolysis. The principle of enzymatic hydrolysis of carbohydrates is the cleavage of {α}- or {β}-glycosidic bonds using glycosidases. The principle of enzymatic hydrolysis of proteins and peptides is the cleavage of peptide bonds using proteinases. Bachelor thesis also describes the isolation of hydrophilic vitamins using appropriate glycosidase or proteinase, in the case of lipophilic vitamins using appropriate lipase. This work contains studies which describe using of relevant hydrolytic enzymes to isolate individual vitamins and compare the use of enzymatic, acid or alkaline hydrolysis.
[1] prof. Ing. HOZA, Ignác. CSc. KRAMÁŘOVÁ, Daniela. Ph.D. Potravinářská biochemie I. 1. vydání Zlín: UTB ve Zlíně, 2005.
[2] prof. Ing. HOZA, Ignác. CSc. KRAMÁŘOVÁ, Daniela. Ph.D. MUDr. BUDÍNSKÝ, Pavel. Potravinářská biochemie II. 1. vydání Zlín: UTB ve Zlíně, 2007.
[3] MURRAY, Robert K. GRANNER, Daryl K. MAYES, Peter A. RODWELL, Victor W. Harperova biochemie 3. vydání Jinočany: Nakladatelství H+H, 2002.
[4] http://utb.cepac.cz/.
Seznam doporučené literatury
[1] prof. Ing. HOZA, Ignác. CSc. KRAMÁŘOVÁ, Daniela. Ph.D. Potravinářská biochemie I. 1. vydání Zlín: UTB ve Zlíně, 2005.
[2] prof. Ing. HOZA, Ignác. CSc. KRAMÁŘOVÁ, Daniela. Ph.D. MUDr. BUDÍNSKÝ, Pavel. Potravinářská biochemie II. 1. vydání Zlín: UTB ve Zlíně, 2007.
[3] MURRAY, Robert K. GRANNER, Daryl K. MAYES, Peter A. RODWELL, Victor W. Harperova biochemie 3. vydání Jinočany: Nakladatelství H+H, 2002.
[4] http://utb.cepac.cz/.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing. Valášek - Pektolyt. enzymy s používají k výrobě džemů? Kdy se tyto enzymy používají, při které výrobě?
doc. Koutný - Jaké enzymy, kromě rostlinných, se používají?
Dr. Buňková - Co je imobilizace enzymu?
Student dané problematice rozumí, na otázky komise odpovídal jistě, správně.