Bakalářská práce se zaměřuje na popis hydrofilních vitaminů (thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantothenová, pyridoxin, folacin, korinoidy, biotin a vitamin C) a možnosti jejich stanovení. Stanovení vitaminů je náročné, protože jsou v potravinách obsaženy ve velmi nízkých koncentracích a většinou jsou citlivé k slunečnímu záření, anebo k oxidaci. Pro stanovení vitaminů se využívají různé metody - spektrofotometrické, mikrobiologické, polarografické, titrační, fluorimetrické, a hlavně chromatografické metody (kapalinová a plynová chromatografie) s použitím různé detekce (MS, UV/VIS, ECD, FID...).
Anotace v angličtině
The thesis deals with the characterization of water-soluble vitamins (thiamine, riboflavine, niacin, pantothenic acid, pyridoxine, folate, corinoids, biotin and vitamin C) and their de-termination. Determination of vitamins in foods is quite difficult because of their low con-centrations and high sensitivity to sunlight or oxidation. For the determination of vitamins could be used various methods - spectrophotometric, microbiological, polarographic, tit-ration, fluorometric, and especially chromatographic methods (liquid and gas chromato-graphy) using various detection (MS, UV / VIS, ECD, FID...).
Bakalářská práce se zaměřuje na popis hydrofilních vitaminů (thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantothenová, pyridoxin, folacin, korinoidy, biotin a vitamin C) a možnosti jejich stanovení. Stanovení vitaminů je náročné, protože jsou v potravinách obsaženy ve velmi nízkých koncentracích a většinou jsou citlivé k slunečnímu záření, anebo k oxidaci. Pro stanovení vitaminů se využívají různé metody - spektrofotometrické, mikrobiologické, polarografické, titrační, fluorimetrické, a hlavně chromatografické metody (kapalinová a plynová chromatografie) s použitím různé detekce (MS, UV/VIS, ECD, FID...).
Anotace v angličtině
The thesis deals with the characterization of water-soluble vitamins (thiamine, riboflavine, niacin, pantothenic acid, pyridoxine, folate, corinoids, biotin and vitamin C) and their de-termination. Determination of vitamins in foods is quite difficult because of their low con-centrations and high sensitivity to sunlight or oxidation. For the determination of vitamins could be used various methods - spectrophotometric, microbiological, polarographic, tit-ration, fluorometric, and especially chromatographic methods (liquid and gas chromato-graphy) using various detection (MS, UV / VIS, ECD, FID...).
Charakteristika hydrofilních vitaminů vyskytujících se v potravinách, popis jejich vlastností a zdrojů
Popis analytických metod, především chromatografických technik, využívaných pro stanovení těchto vitaminů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika hydrofilních vitaminů vyskytujících se v potravinách, popis jejich vlastností a zdrojů
Popis analytických metod, především chromatografických technik, využívaných pro stanovení těchto vitaminů.
Seznam doporučené literatury
[1] Velíšek, J. Chemie potravin. 1. vyd. Tábor: Ossis, 1999. 304s.
[2] Hlúbik, P., Opltová, L. Vitaminy. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2004. 232 s.
[3] Churáček, J. a kol. Analytická separace látek. 1. vyd. Praha: SNTL, 1990. 384 s.
[4] Opekar, F., Jelínek, I., Rychlovský, P., Plzák, Z. Základní analytická chemie. 1.vyd. Praha: Karolinum, 2003. 201s.
Seznam doporučené literatury
[1] Velíšek, J. Chemie potravin. 1. vyd. Tábor: Ossis, 1999. 304s.
[2] Hlúbik, P., Opltová, L. Vitaminy. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2004. 232 s.
[3] Churáček, J. a kol. Analytická separace látek. 1. vyd. Praha: SNTL, 1990. 384 s.
[4] Opekar, F., Jelínek, I., Rychlovský, P., Plzák, Z. Základní analytická chemie. 1.vyd. Praha: Karolinum, 2003. 201s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Kopec: Jak byste minimalizovala ztráty vitamínů C při kulinární úpravě potravin?
Ing. Kramářová: jak koncentrovanou kyselinu byste použila při kyselé hydrolýze?