V této práci byl sledován účinek tří komerčně využívaných fosforečnanů lišících se délkou řetězce (HBS, S9 a 690) na 8 vybraných grampozitivních a 7 gramnegativních bakterií. Každá z fosforečnanových solí byla testována v sedmi koncentracích (0,1 - 1% w/v). Účinky fosforečnanů na růst mikroorganizmů byly sledovány měřením optické denzity buněk při 600 nm. Bylo zjištěno, že inhibiční účinky fosforečnanů se zvyšují s délkou řetězce. Na růst grampozitivních bakterií měla největší inhibiční vliv HBS, menší S9 a zanedbatelný účinek měla 690. U gramnegativních bakterií byl zjištěn antimikrobiální účinek až u dvou nevyšších testovaných koncentrací a to převážně pouze u HBS.
Anotace v angličtině
This work monitored effect of three commercially used phosphates which differ in chain length (HBS, S9 and 690) on 8 selected gram-positive and 7 gram-negative bacteria. Each of the phosphoric salts was tested in seven concentrations (0.1 - 1% w/v). Effects of phosphates on growth of micro-organisms were monitored by admeasure of cell optical density at 600 nm. It was discovered that inhibitory effects of phosphates increase with chain length. HBS had the highest inhibitory effect on gram-positive bacteria, S9 had smaller and 690 had minor effect. In case of gram-negative bacteria, antimicrobial effect was detected only at two highest concentrations tested and that was predominately only at HBS.
V této práci byl sledován účinek tří komerčně využívaných fosforečnanů lišících se délkou řetězce (HBS, S9 a 690) na 8 vybraných grampozitivních a 7 gramnegativních bakterií. Každá z fosforečnanových solí byla testována v sedmi koncentracích (0,1 - 1% w/v). Účinky fosforečnanů na růst mikroorganizmů byly sledovány měřením optické denzity buněk při 600 nm. Bylo zjištěno, že inhibiční účinky fosforečnanů se zvyšují s délkou řetězce. Na růst grampozitivních bakterií měla největší inhibiční vliv HBS, menší S9 a zanedbatelný účinek měla 690. U gramnegativních bakterií byl zjištěn antimikrobiální účinek až u dvou nevyšších testovaných koncentrací a to převážně pouze u HBS.
Anotace v angličtině
This work monitored effect of three commercially used phosphates which differ in chain length (HBS, S9 and 690) on 8 selected gram-positive and 7 gram-negative bacteria. Each of the phosphoric salts was tested in seven concentrations (0.1 - 1% w/v). Effects of phosphates on growth of micro-organisms were monitored by admeasure of cell optical density at 600 nm. It was discovered that inhibitory effects of phosphates increase with chain length. HBS had the highest inhibitory effect on gram-positive bacteria, S9 had smaller and 690 had minor effect. In case of gram-negative bacteria, antimicrobial effect was detected only at two highest concentrations tested and that was predominately only at HBS.
Zaměřte se na obecnou charakteristiku fosforečnanů a jejich využití v potravinářství.
Popište potravinářsky významné skupiny mikroorganismů a inhibiční účinky fosfátových solí na jejich růst.
II. Praktická část
Stanovte inhibičních účinky tří druhů komerčně využívaných polyfosfátů lišících se délkou řetězce (HBS, S9 a 690) a koncentrací na vybrané skupiny grampozitivních a gramnegativních bakterií.
Výsledky statisticky vyhodnoťte.
Formulujte závěry o inhibičním působení fosforečnanů na testované bakterie a zhodnoťte jejich využitelnost v potravinářství.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Zaměřte se na obecnou charakteristiku fosforečnanů a jejich využití v potravinářství.
Popište potravinářsky významné skupiny mikroorganismů a inhibiční účinky fosfátových solí na jejich růst.
II. Praktická část
Stanovte inhibičních účinky tří druhů komerčně využívaných polyfosfátů lišících se délkou řetězce (HBS, S9 a 690) a koncentrací na vybrané skupiny grampozitivních a gramnegativních bakterií.
Výsledky statisticky vyhodnoťte.
Formulujte závěry o inhibičním působení fosforečnanů na testované bakterie a zhodnoťte jejich využitelnost v potravinářství.
Seznam doporučené literatury
[1] Molins, R.A. Phosphates in Foods. CRC Press, 1991. 272 p.
[2] Deman J.M. Principles of Food Chemistry. Springer, 1995. 530 p.
[3] Šilhánková, L. Mikrobiologické zkoumání potravin, Praha 1987.
[4] Šilhánková, L. Mikrobiologie pro potravináře, Praha 1983.
Seznam doporučené literatury
[1] Molins, R.A. Phosphates in Foods. CRC Press, 1991. 272 p.
[2] Deman J.M. Principles of Food Chemistry. Springer, 1995. 530 p.
[3] Šilhánková, L. Mikrobiologické zkoumání potravin, Praha 1987.
[4] Šilhánková, L. Mikrobiologie pro potravináře, Praha 1983.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
RNDr: Prodělalová: existuje vysvětlení zvýšené rezistence MO Enterococcus faecalis vůči test. fosforečnanům?
Doc. Golián: konkrétní výrobek - mn.fosforečnanů, konkrétní druh?
Studentka na kladené otázky odpověděla, problematice rozumí.