Diplomová práce se v teoretické části zaměřuje na tuky, jako složku potravin a obaly pou-žívané v potravinářském průmyslů. Více pozornosti je věnováno novinkám a trendům v obalovém průmyslu a také biodegradabilním obalům a jedlým povlakům na potraviny. V experimentální části diplomové práce se sledovala oxidace pokrmového tuku (másla) ošetřeného jedlými polymerními povlaky ze škrobo-proteinového hydrolysátu amarantové mouky (obsah sušiny 35 %)s přídavkem 30 % glycerinu a 3 % lecitinu; jeden povlak byl připraven bez antioxidantu a druhý s přídavkem antioxidantu. Cílem práce bylo časové sledování oxidace másla skladovaného při chladírenské teplotě. Sledovalo se peroxidové číslo u másla zabaleného do původního obalu, bez obalu, ošetřeného jedlými polymerními povlaky a zabaleného do papírového obalu potaženého jedlými polymerními povlaky. Dále se sledovaly a hodnotily vlastnosti (rozpustnost, termická analysa) biodegradabilních(a jedlých) filmů připravených ze škrobo-proteinového hydrolysátu amarantové mouky.
Anotace v angličtině
Theoretical part of thesis focuses on fats as food ingredients and packaging used in food industry. More attention is paid to news and trends in the packaging industry and also bio-degradable packaging and edible coatings on food. In experimental part of the thesis oxida-tion of cooking fat (butter) protected with edible polymer coatings based on starch-protein hydrolysate of amaranth flour (dry matter content 35%) with addition of 30 % glycerin and 3 % lecithin was monitored. The 1st coating was prepared without antioxidant and the 2nd with the addition of antioxidant. The aim of the work was to monitor the time-dependence of oxidation degree of the butter stored at refrigerating temperature. Peroxide number of butter packed in the original packaging, without any packaging, coated with edible poly-mers and packed in paper packaging coated with edible polymers was determined. Addi-tionally properties (solubility and thermal analysis) of biodegradable and (edible) films based on starch-protein hydrolysate of amaranth flour were monitored.
Diplomová práce se v teoretické části zaměřuje na tuky, jako složku potravin a obaly pou-žívané v potravinářském průmyslů. Více pozornosti je věnováno novinkám a trendům v obalovém průmyslu a také biodegradabilním obalům a jedlým povlakům na potraviny. V experimentální části diplomové práce se sledovala oxidace pokrmového tuku (másla) ošetřeného jedlými polymerními povlaky ze škrobo-proteinového hydrolysátu amarantové mouky (obsah sušiny 35 %)s přídavkem 30 % glycerinu a 3 % lecitinu; jeden povlak byl připraven bez antioxidantu a druhý s přídavkem antioxidantu. Cílem práce bylo časové sledování oxidace másla skladovaného při chladírenské teplotě. Sledovalo se peroxidové číslo u másla zabaleného do původního obalu, bez obalu, ošetřeného jedlými polymerními povlaky a zabaleného do papírového obalu potaženého jedlými polymerními povlaky. Dále se sledovaly a hodnotily vlastnosti (rozpustnost, termická analysa) biodegradabilních(a jedlých) filmů připravených ze škrobo-proteinového hydrolysátu amarantové mouky.
Anotace v angličtině
Theoretical part of thesis focuses on fats as food ingredients and packaging used in food industry. More attention is paid to news and trends in the packaging industry and also bio-degradable packaging and edible coatings on food. In experimental part of the thesis oxida-tion of cooking fat (butter) protected with edible polymer coatings based on starch-protein hydrolysate of amaranth flour (dry matter content 35%) with addition of 30 % glycerin and 3 % lecithin was monitored. The 1st coating was prepared without antioxidant and the 2nd with the addition of antioxidant. The aim of the work was to monitor the time-dependence of oxidation degree of the butter stored at refrigerating temperature. Peroxide number of butter packed in the original packaging, without any packaging, coated with edible poly-mers and packed in paper packaging coated with edible polymers was determined. Addi-tionally properties (solubility and thermal analysis) of biodegradable and (edible) films based on starch-protein hydrolysate of amaranth flour were monitored.
Lipidy, lipidy jako složka potravin.
Obalové materiály v potravinařském průmyslu, funkce obalu.
Biodegradabilní a jedlé obaly a povlaky na potraviny.
V experimentální části příprava povlakovacího roztoku založeného na škrobo-proteinovém hydrolysátu amarantové mouky (dle doporučené metodiky)
Tvorba polymerních povlaků na vybraný pokrmový tuk
Sledování oxidace pokrmového tuku v původním obalu, s polymerními povlaky a bez obalu.
Tabelární a grafické zpracovaní výsledků, diskuse výsledků, zhodnocení přínosu práce.
Zásady pro vypracování
Lipidy, lipidy jako složka potravin.
Obalové materiály v potravinařském průmyslu, funkce obalu.
Biodegradabilní a jedlé obaly a povlaky na potraviny.
V experimentální části příprava povlakovacího roztoku založeného na škrobo-proteinovém hydrolysátu amarantové mouky (dle doporučené metodiky)
Tvorba polymerních povlaků na vybraný pokrmový tuk
Sledování oxidace pokrmového tuku v původním obalu, s polymerními povlaky a bez obalu.
Tabelární a grafické zpracovaní výsledků, diskuse výsledků, zhodnocení přínosu práce.
Seznam doporučené literatury
Gennadios,A.Protein-based films and coatings. Boca Raton: CRC Press, 2002.
Smith,R.et.al. Biodegradable polymers for industrial applications. Boca Raton: CRC Press, 2005.
Velíšek,J.Chemie potravin. Tábor: OSSIS, 1999.
Seznam doporučené literatury
Gennadios,A.Protein-based films and coatings. Boca Raton: CRC Press, 2002.
Smith,R.et.al. Biodegradable polymers for industrial applications. Boca Raton: CRC Press, 2005.
Velíšek,J.Chemie potravin. Tábor: OSSIS, 1999.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
RNDr. Mikula: 1.) Je teplota 35°C dostačující pro síťování pomocí DAS?
2.) Které houby obsahují tuk?
Ing. Slaník: 1.) Důležitost této problematiky funkčních obalů BIO, EKO.
2.) Použití PVOL fólií pro jedlé obaly
doc. Vilčáková: Vyváží ČR máslo do zemí EU?
doc. Maláč: Srovnání Al u fólie