Tato práce byla zaměřena na stravovací návyky mladých lidí od 15 do 30 let. Cílem bylo provést dotazníkový průzkum v této oblasti, výsledky statisticky vyhodnotit, provést srovnání relevantních skupin a odhadnout možná rizika plynoucí z nesprávné výživy. Z průzkumu vyplynulo, že zdravější stravovací návyky mají dívky a ženy ve srovnání s opačným pohlavím. Také u lidí s nadváhou (BMI nad 25) byly v mnoha ohledech pozorovány horší stravovací návyky než u respondentů s nižším BMI.
Anotace v angličtině
This master thesis was focused on food diet habits of the young from 15 to 30 years. The aim was to make a questionnaire survey in this area, to analyze the results through statistical analysis, to carry out a comparison of relevant groups and to estimate a possible risk ensuing from poor nourishment. From the survey ensued, that healthier food habits have girls and women in comparison with opposite sex. Also overweight people (BMI over 25) have in many ways worse food habits than the respondents with lower BMI.
Klíčová slova
výživa lidí, bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy, výživové doporučené dávky, obezita, Body mass index
Klíčová slova v angličtině
nutrition of people, proteins, lipids, carbohydrates, vitamins, population reference intake, obesity, Body Mass Index
Rozsah průvodní práce
82 s., 33 s. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce byla zaměřena na stravovací návyky mladých lidí od 15 do 30 let. Cílem bylo provést dotazníkový průzkum v této oblasti, výsledky statisticky vyhodnotit, provést srovnání relevantních skupin a odhadnout možná rizika plynoucí z nesprávné výživy. Z průzkumu vyplynulo, že zdravější stravovací návyky mají dívky a ženy ve srovnání s opačným pohlavím. Také u lidí s nadváhou (BMI nad 25) byly v mnoha ohledech pozorovány horší stravovací návyky než u respondentů s nižším BMI.
Anotace v angličtině
This master thesis was focused on food diet habits of the young from 15 to 30 years. The aim was to make a questionnaire survey in this area, to analyze the results through statistical analysis, to carry out a comparison of relevant groups and to estimate a possible risk ensuing from poor nourishment. From the survey ensued, that healthier food habits have girls and women in comparison with opposite sex. Also overweight people (BMI over 25) have in many ways worse food habits than the respondents with lower BMI.
Klíčová slova
výživa lidí, bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy, výživové doporučené dávky, obezita, Body mass index
Klíčová slova v angličtině
nutrition of people, proteins, lipids, carbohydrates, vitamins, population reference intake, obesity, Body Mass Index
Zásady pro vypracování
V teoretické části stručně charakterizujte složení potravin, úlohu jednotlivých nutrientů v metabolismu člověka a jejich doporučenouvýši příjmu pro věkové skupiny zahrnující osoby s 15 až 30 lety, důsledky nedostatku a nadbytku jednotlivých nutrientů v metabolismu člověka.
Dále zpracujte literární rešerši na téma výživa mladých lidí a rizika plynoucí z jejich nesprávné výživy.
V praktické části proveďte dotazníkový průzkum s cílem monitoringu stravovacích návyků osob s 15 až 30 lety. Zaměřte se na počet konzumovaných jídel za den (vynechávání jednotlivých jídel) a frekvenci a množství konzumace jednotlivých skupin potravin. Výsledky statisticky vyhodnoťte a proveďte srovnání relevantních skupin.
Na základě teoretické části a výsledků praktické části popište současnou úroveň výživy mladých lidí (15 až 30 let) a odhadněte možná rizika plynoucí z nesprávné výživy. Doporučte kroky, jejichž realizací lze očekávat zlepšení úrovně výživy mladých lidí.
Zásady pro vypracování
V teoretické části stručně charakterizujte složení potravin, úlohu jednotlivých nutrientů v metabolismu člověka a jejich doporučenouvýši příjmu pro věkové skupiny zahrnující osoby s 15 až 30 lety, důsledky nedostatku a nadbytku jednotlivých nutrientů v metabolismu člověka.
Dále zpracujte literární rešerši na téma výživa mladých lidí a rizika plynoucí z jejich nesprávné výživy.
V praktické části proveďte dotazníkový průzkum s cílem monitoringu stravovacích návyků osob s 15 až 30 lety. Zaměřte se na počet konzumovaných jídel za den (vynechávání jednotlivých jídel) a frekvenci a množství konzumace jednotlivých skupin potravin. Výsledky statisticky vyhodnoťte a proveďte srovnání relevantních skupin.
Na základě teoretické části a výsledků praktické části popište současnou úroveň výživy mladých lidí (15 až 30 let) a odhadněte možná rizika plynoucí z nesprávné výživy. Doporučte kroky, jejichž realizací lze očekávat zlepšení úrovně výživy mladých lidí.
Seznam doporučené literatury
PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. Základy výživy a výživová politika. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 2002, 219 s.
VELÍŠEK, J. a kol. Chemie potravin I - III. 2. vyd., Tábor: OSSIS, 2002.
HLÚBIK, P., OPLTOVÁ, L. Vitamíny. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2004, 232 s.
HAEN, H. et al. Human Energy Requirements. FAO/WHO, 2001, 105 s.
NILS, G. et al. Expert Consultation on Carbohydrates in Human Nutrition. FAO/WHO, 2001, 143 s.
NANTEL, G. et al. Human Vitamin and Mineral Requirements. FAO/WHO, 2001, 303 s.
tuzemské časopisy: Výživa a potraviny, Hygiena a jiné
zahraniční časopisy: British Journal of Nutrition, Nutrition and Food Science, American Journal of Clinical Nutrition, Journal of Nutriton, Annals of Nutrition and Metabolism
a jiné
Seznam doporučené literatury
PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. Základy výživy a výživová politika. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 2002, 219 s.
VELÍŠEK, J. a kol. Chemie potravin I - III. 2. vyd., Tábor: OSSIS, 2002.
HLÚBIK, P., OPLTOVÁ, L. Vitamíny. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2004, 232 s.
HAEN, H. et al. Human Energy Requirements. FAO/WHO, 2001, 105 s.
NILS, G. et al. Expert Consultation on Carbohydrates in Human Nutrition. FAO/WHO, 2001, 143 s.
NANTEL, G. et al. Human Vitamin and Mineral Requirements. FAO/WHO, 2001, 303 s.
tuzemské časopisy: Výživa a potraviny, Hygiena a jiné
zahraniční časopisy: British Journal of Nutrition, Nutrition and Food Science, American Journal of Clinical Nutrition, Journal of Nutriton, Annals of Nutrition and Metabolism
a jiné
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Hoza: Nová pyramida IKEM 2003
prof. Březina: Čím se liší nová pyramida od prof. Brázdové? Váš názor - která pyramida je vhodnější?
doc. Hrabě: Potravinářský průmysl se přizpůsobuje mladé populaci, nebo naopak se mladá populace přizpůsobuje nabídce?
doc. Liška: Pitný režim - jak dopadl, vaše doporučení.
doc. Peloušek: Jak se dají spravit stravovací návyky?
Diplomankta odpověděla na položené otázky jasně a přesvědčivě.