Tato bakalářská práce je zaměřena na náklady, nákladové kalkulace a problémy
ve stanovení cen u pekařských výrobků. Po teoretické části následuje charakteristika podniku a přehled jeho činností. V analytické části je řešena problematika kalkulačního systému pro stanovení nákladů a cen. Zvláštní pozornost je věnována fixním nákladům.
V rámci správní režie a odbytové režie jsou dále analyzovány návrhy na úsporu nákladů.
Anotace v angličtině
This bachelor report is aimed on costs, cost calculation and problems of setting-up prices of bakery products. After theoreticaly part there is characteristics of company and abstract of activity. In analytical part is solved problems of calculation system of determination costs and prices. Special attention is devoted to fixed cost. In scope of general expenses and distribution expenses are analyzed proposals for saving of costs.
Klíčová slova
náklady, nákladové kalkulace, fixní náklady, správní režie, odbytová režie
Klíčová slova v angličtině
costs, cost calculation, fixed cost, general expenses, distribution expenses
Rozsah průvodní práce
49 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce je zaměřena na náklady, nákladové kalkulace a problémy
ve stanovení cen u pekařských výrobků. Po teoretické části následuje charakteristika podniku a přehled jeho činností. V analytické části je řešena problematika kalkulačního systému pro stanovení nákladů a cen. Zvláštní pozornost je věnována fixním nákladům.
V rámci správní režie a odbytové režie jsou dále analyzovány návrhy na úsporu nákladů.
Anotace v angličtině
This bachelor report is aimed on costs, cost calculation and problems of setting-up prices of bakery products. After theoreticaly part there is characteristics of company and abstract of activity. In analytical part is solved problems of calculation system of determination costs and prices. Special attention is devoted to fixed cost. In scope of general expenses and distribution expenses are analyzed proposals for saving of costs.
Klíčová slova
náklady, nákladové kalkulace, fixní náklady, správní režie, odbytová režie
Klíčová slova v angličtině
costs, cost calculation, fixed cost, general expenses, distribution expenses
Zásady pro vypracování
1. Proveďte průzkum literárních pramenů k problematice kalkulací a stanovení cen.
2. Charakterizujte vybranou společnost a určete východiska pro řešení dané problematiky v Espreso, s. r. o.
3. Proveďte analýzu metod kalkulací a způsobů stanovení cen ve firmě.
4. Interpretujte zjištěná data a na jejich základě navrhněte možná řešení při stanovování kalkulací cen.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte průzkum literárních pramenů k problematice kalkulací a stanovení cen.
2. Charakterizujte vybranou společnost a určete východiska pro řešení dané problematiky v Espreso, s. r. o.
3. Proveďte analýzu metod kalkulací a způsobů stanovení cen ve firmě.
4. Interpretujte zjištěná data a na jejich základě navrhněte možná řešení při stanovování kalkulací cen.
Seznam doporučené literatury
[1] ČECHOVÁ, Alena. Manažerské účetnictví. 1. vyd. Brno: Computer Press, a. s., 2006. 182 s. ISBN 80-251-1124-5.
[2] FIBÍROVÁ, Jana a kol. Nákladové účetnictví. Praha: Vysoká škola ekonomická v Praze, Oeconomia, 2002. 347 s. ISBN 80-245-0212-7.
[3] FIBÍROVÁ, Jana a kol. Nákladové účetnictví. Praha: Vysoká škola ekonomická v Praze, Oeconomia, 2005. 360 s. ISBN 80-245-0746-3.
[4] HURTA, Josef. Manažerské účetnictví. 1. vyd. Zlín: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, 1999. 165 s. ISBN 80-214-1331-X.
[5] KRÁL, Bohumil a kol. Manažerské účetnictví. 1. vyd. Praha: Management Press, NT Publishing, s. r. o., 2003. 256 s. ISBN 80-7261-062-7.
Seznam doporučené literatury
[1] ČECHOVÁ, Alena. Manažerské účetnictví. 1. vyd. Brno: Computer Press, a. s., 2006. 182 s. ISBN 80-251-1124-5.
[2] FIBÍROVÁ, Jana a kol. Nákladové účetnictví. Praha: Vysoká škola ekonomická v Praze, Oeconomia, 2002. 347 s. ISBN 80-245-0212-7.
[3] FIBÍROVÁ, Jana a kol. Nákladové účetnictví. Praha: Vysoká škola ekonomická v Praze, Oeconomia, 2005. 360 s. ISBN 80-245-0746-3.
[4] HURTA, Josef. Manažerské účetnictví. 1. vyd. Zlín: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, 1999. 165 s. ISBN 80-214-1331-X.
[5] KRÁL, Bohumil a kol. Manažerské účetnictví. 1. vyd. Praha: Management Press, NT Publishing, s. r. o., 2003. 256 s. ISBN 80-7261-062-7.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
-
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Jiří Polách, CSc.:
1. Co jsou to zásobovací režie?
2. Rozeberte problematiku kalkulace tzv. plných nákladů a to zejména s pohledem na tvorbu zisku a nutnosti prověřit současné technickohospodářské normy.