Teoretická část diplomové práce popisuje surovinovou základnu pro přípravu biodegradabilních a jedlých filmů a fólií (bílkoviny, škrob, celulóza). Jsou diskutovány výhody bio-rozložitelných materiálů a oblasti jejich použití. Je zdůrazněn potenciál amarantového zrna. Experimentální část diplomové práce se zabývá přípravou biodegradabilních filmů ze škrobovo-proteinového hydrolysátu amarantové mouky litím Připravené filmy byly podrobeny zkouškách rozpustnosti ve vodném prostředí (při 6, 25 a 37 °C) a rychlost jejich rozpouštění byla srovnána s rychlostí rozpouštění filmů, které byly před testem rozpustnosti tepelně exponovány při 65 a 95 °C po dobu 6 a 48 hodin. Filmy se velmi rychle rozpouští ve vodném prostředí. Dodatečnou tepelnou expozicí filmů lze zpomalit rychlost jejich rozpouštění. Křivky rozpustnosti filmů jsou důležitým podkladem pro praktické aplikace filmů.
Anotace v angličtině
Theoretical part of diploma work describes a raw material base for preparation biodegradable and edible films and foils (protein, starch, cellulose). There are discussed advantages of biodegradable materials and areas for their using. The potential of amaranth is pointed out. Experimental part of diploma work deals with preparation of biodegradable films made from starch-protein hydrolysate of amaranth flour by casting. Prepared films were tested for their solubility in water environment (at 6, 25 and 37 °C) and a race of their solubility was compared with race of solubility of films, which were thermal annealed at 65 and 95 °C for 6 and 48 hours before solubility tests. Films solubilized rapidly in water environment. Additional thermal annealing of films can reduce the race a of their solubility. Curves of films solubility are importatnt basis for the application.
Teoretická část diplomové práce popisuje surovinovou základnu pro přípravu biodegradabilních a jedlých filmů a fólií (bílkoviny, škrob, celulóza). Jsou diskutovány výhody bio-rozložitelných materiálů a oblasti jejich použití. Je zdůrazněn potenciál amarantového zrna. Experimentální část diplomové práce se zabývá přípravou biodegradabilních filmů ze škrobovo-proteinového hydrolysátu amarantové mouky litím Připravené filmy byly podrobeny zkouškách rozpustnosti ve vodném prostředí (při 6, 25 a 37 °C) a rychlost jejich rozpouštění byla srovnána s rychlostí rozpouštění filmů, které byly před testem rozpustnosti tepelně exponovány při 65 a 95 °C po dobu 6 a 48 hodin. Filmy se velmi rychle rozpouští ve vodném prostředí. Dodatečnou tepelnou expozicí filmů lze zpomalit rychlost jejich rozpouštění. Křivky rozpustnosti filmů jsou důležitým podkladem pro praktické aplikace filmů.
Anotace v angličtině
Theoretical part of diploma work describes a raw material base for preparation biodegradable and edible films and foils (protein, starch, cellulose). There are discussed advantages of biodegradable materials and areas for their using. The potential of amaranth is pointed out. Experimental part of diploma work deals with preparation of biodegradable films made from starch-protein hydrolysate of amaranth flour by casting. Prepared films were tested for their solubility in water environment (at 6, 25 and 37 °C) and a race of their solubility was compared with race of solubility of films, which were thermal annealed at 65 and 95 °C for 6 and 48 hours before solubility tests. Films solubilized rapidly in water environment. Additional thermal annealing of films can reduce the race a of their solubility. Curves of films solubility are importatnt basis for the application.