Tato bakalářská práce se zabývá navrhováním jídelního příboru a je rozdělena do tří částí. První kapitola teoretické části je věnována historii a vývoji jídelního příboru. Druhá kapitola je zaměřena na etiku stolování. V poslední kapitole je popsána technologie výroby jídelních příborů a druhy materiálů. Neopomenutelnou částí jsou také ergonomická pravidla. Druhá praktická část popisuje vývoj navrhování jídelního příboru Wave. Koncept je postupně přetvářen, až do finální podoby. Třetí projektová část ukazuje konečné řešení designu.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with designing eating utensils and it is divided into three parts. The first of the theoretical part deals with the history of cutlery. The second chapter focuses on the ethics of dining. The last chapter describes the technology used for the production of eating utensils and the used kinds of materials. The essential part of the text is the ergonomics. The second, practical part describes the development of the Wave cutlery design. The concept is gradually transformed until the final shape is made. The last, project part presents the final design solution.
Tato bakalářská práce se zabývá navrhováním jídelního příboru a je rozdělena do tří částí. První kapitola teoretické části je věnována historii a vývoji jídelního příboru. Druhá kapitola je zaměřena na etiku stolování. V poslední kapitole je popsána technologie výroby jídelních příborů a druhy materiálů. Neopomenutelnou částí jsou také ergonomická pravidla. Druhá praktická část popisuje vývoj navrhování jídelního příboru Wave. Koncept je postupně přetvářen, až do finální podoby. Třetí projektová část ukazuje konečné řešení designu.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with designing eating utensils and it is divided into three parts. The first of the theoretical part deals with the history of cutlery. The second chapter focuses on the ethics of dining. The last chapter describes the technology used for the production of eating utensils and the used kinds of materials. The essential part of the text is the ergonomics. The second, practical part describes the development of the Wave cutlery design. The concept is gradually transformed until the final shape is made. The last, project part presents the final design solution.
Úvod
1. Analýza současné produkce výrobku podobného zaměření.
2. Návrhy variantních řešení (2D a 3D zobrazení).
3. Rozpracování vybraného řešení v definitivní podobě v měřítku 1:1.
4. Průvodní odůvodňující zpráva - zdůvodnění daného řešení.
Závěr
Zásady pro vypracování
Úvod
1. Analýza současné produkce výrobku podobného zaměření.
2. Návrhy variantních řešení (2D a 3D zobrazení).
3. Rozpracování vybraného řešení v definitivní podobě v měřítku 1:1.
4. Průvodní odůvodňující zpráva - zdůvodnění daného řešení.
Závěr
Seznam doporučené literatury
Salač Gustav, Stolničení (Praha, Fortuna, 2001)
Suzanne Prinz, Besteck des 20. Jahrhunderts
(Klinkhard and Biermann, Munchen, 1993)
G. I. Lloyd, The cutlery trades (1913)
J. B. Himsworth, Story of Cutlery, From Flint to Stainless Steel
Reinhard W. Sanger, Das deutsche Silberbesteck, Biedermaier, Jugendstyl
(1805 {-} 1918)
Gertrud Banker, Alte bestecke (Callwey Velag, Munchen 1978)
Seznam doporučené literatury
Salač Gustav, Stolničení (Praha, Fortuna, 2001)
Suzanne Prinz, Besteck des 20. Jahrhunderts
(Klinkhard and Biermann, Munchen, 1993)
G. I. Lloyd, The cutlery trades (1913)
J. B. Himsworth, Story of Cutlery, From Flint to Stainless Steel
Reinhard W. Sanger, Das deutsche Silberbesteck, Biedermaier, Jugendstyl
(1805 {-} 1918)
Gertrud Banker, Alte bestecke (Callwey Velag, Munchen 1978)