Předmět: Výživa a dietetika

« Zpět
Název předmětu Výživa a dietetika
Kód předmětu UZV/OP2VD
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Hoffmannová Andrea, Mgr.
Obsah předmětu
Vymezení pojmů výživa, dietologie a dietoterapie Výživa zdravých osob. Principy a zásady racionální výživy. Prevence onemocnění z hlediska správné výživy Nutriční anamnéza, nutriční diagnostika Výživa osob s vybraným onemocněním Dietní systém, hlavní principy jednotlivých diet Parenterální a enterální výživa Kojení Legislativní požadavky na hygienu stravování v nemocnicích, nutriční toxikologie Edukace pacientů v oblasti výživy Ošetřovatelský plán u nemocných v oblasti péče o výživu

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
  • Účast na výuce - 16 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 7 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 7 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
rozlišovat základní pojmy - výživa, dietologie a dietoterapie
rozlišovat základní pojmy - výživa, dietologie a dietoterapie
používat znalosti o nutriční diagnostice
používat znalosti o nutriční diagnostice
rozeznat zásady racionální výživy
rozeznat zásady racionální výživy
vysvětlit principy dietního systému
vysvětlit principy dietního systému
popsat hlavní principy jednotlivých diet
popsat hlavní principy jednotlivých diet
Odborné dovednosti
edukovat pacienty v oblasti výživy
edukovat pacienty v oblasti výživy
provést edukaci o benefitech kojení
provést edukaci o benefitech kojení
objasnit možnosti zavádění příkrmů
objasnit možnosti zavádění příkrmů
stanovit způsob podávání mléčných a nemléčných příkrmů
stanovit způsob podávání mléčných a nemléčných příkrmů
aplikovat přípravky parenterální a enterální výživy
aplikovat přípravky parenterální a enterální výživy
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Řešení situačních problematik - učení se v situacích
Řešení situačních problematik - učení se v situacích
Odborné dovednosti
Analýza textu
Analýza textu
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Práce studentů ve dvojicích
Práce studentů ve dvojicích
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Analýza textu
Analýza textu
Analýza edukačního materiálu
Analýza edukačního materiálu
Doporučená literatura
  • GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. Praha: Grada, 2007.
  • HERDMAN, T.H. & KAMITSURU, S., překlad Pavla Kudlová. NANDA International, Inc. OŠETŘOVATELSKÉ DIAGNÓZY: Definice a klasifikace 2015-2017. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-5412-3.
  • HOLEČEK, M. Regulace metabolismu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. Praha: Grada, 2005.
  • ILÍKOVÁ, O. Zdravá výživa malých dětí. Praha: Portál, 2009.
  • JOHN, S. and J. J. ARULMANI. Essentials of Nutrition and Dietetics for Nursing. New Delhi: BI Publications Pvt Ltd, 2007.
  • KUDLOVÁ, P. Ošetřovatelství v diabetologii. Praha: Grada, 2015.
  • Kunová, Václava. Zdravá výživa. 2., přeprac. vyd. Praha : Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0.
  • NEJEDLÁ, M. Fyzikální vyšetření pro sestry. Praha: Grada Publishing, 2015.
  • PI´THA, J., POLEDNE, R. Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
  • SABERSKY, A. Zdravá výživa pro těhotné a kojící matky. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2740-0.
  • STARNOVSKÁ, T. Nutriční terapie. Praha: Galén, 2006.
  • Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Vyd. 1. Praha : Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
  • VYZULA, R. Výživa při onkologickém onemocnění. Praha: Galén, 2001. ISBN 80-7262-120-3.
  • Zadák, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2., rozš. a aktualiz. vyd. Praha : Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2844-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr