Vyučující
|
|
Obsah předmětu
|
Semináře Vymezení pojmů výživa, dietologie a dietoterapie - 1 hod. Dietní systém, hlavní principy jednotlivých diet. Výživa osob s vybraným onemocněním - 3 hod. Legislativní požadavky na hygienu stravování v nemocnicích, nutriční toxikologie - 1 hod. Ošetřovatelský plán u nemocných v oblasti péče o výživu. Nutriční anamnéza, nutriční diagnostika. Edukace pacientů v oblasti výživy - 1 hod. Výživa zdravých osob. Principy a zásady racionální výživy. Prevence onemocnění z hlediska správné výživy - 2 hod. Kojení - 1 hod. Parenterální a enterální výživa - 1 hod.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
- Domácí příprava na výuku
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 13 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 7 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
objasnit základní pojmy výživa, dietologie a dietoterapie |
objasnit základní pojmy výživa, dietologie a dietoterapie |
provést nutriční diagnostiku |
provést nutriční diagnostiku |
vysvětlit zásady racionální výživy |
vysvětlit zásady racionální výživy |
mít přehled o dietním systému využívaném v českých nemocnicích |
mít přehled o dietním systému využívaném v českých nemocnicích |
znát základní a speciální diety |
znát základní a speciální diety |
Odborné dovednosti |
---|
edukovat pacienty v oblasti výživy |
edukovat pacienty v oblasti výživy |
rozlišit základní makroživiny a mikroživiny |
rozlišit základní makroživiny a mikroživiny |
aplikovat enterální výživu podle ordinace lékaře |
aplikovat enterální výživu podle ordinace lékaře |
aplikovat znalosti o dietních systémech v klinické praxi |
aplikovat znalosti o dietních systémech v klinické praxi |
objasnit benefity kojení |
objasnit benefity kojení |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Hodnotící metody |
---|
Analýza výkonů studenta |
Analýza výkonů studenta |
Doporučená literatura
|
-
GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. Praha: Grada, 2007.
-
HERDMAN, T.H. & KAMITSURU, S., překlad Pavla Kudlová. NANDA International, Inc. OŠETŘOVATELSKÉ DIAGNÓZY: Definice a klasifikace 2015-2017. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-5412-3.
-
HOLEČEK, M. Regulace metabolismu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. Praha: Grada, 2005.
-
ILÍKOVÁ, O. Zdravá výživa malých dětí. Praha: Portál, 2009.
-
JOHN, S. and J. J. ARULMANI. Essentials of Nutrition and Dietetics for Nursing. New Delhi: BI Publications Pvt Ltd, 2007.
-
Kudlová, Eva. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Vyd. 1. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-1039-0.
-
KUDLOVÁ, P. Ošetřovatelství v diabetologii. Praha: Grada, 2015.
-
Kunová, Václava. Zdravá výživa. 2., přeprac. vyd. Praha : Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0.
-
NEJEDLÁ, M. Fyzikální vyšetření pro sestry. Praha: Grada Publishing, 2015.
-
PI´THA, J., POLEDNE, R. Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
-
SABERSKY, A. Zdravá výživa pro těhotné a kojící matky. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2740-0.
-
STARNOVSKÁ, T. Nutriční terapie. Praha: Galén, 2006.
-
Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Vyd. 1. Praha : Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
-
VYZULA, R. Výživa při onkologickém onemocnění. Praha: Galén, 2001. ISBN 80-7262-120-3.
-
Zadák, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2., rozš. a aktualiz. vyd. Praha : Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2844-5.
|