Předmět: Současné trendy ve výživě

« Zpět
Název předmětu Současné trendy ve výživě
Kód předmětu UZV/O2TV
Organizační forma výuky Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Hoffmannová Andrea, Mgr.
Obsah předmětu
Seminář - Základní metabolické vztahy. Malnutrice. Nutriční tým a stupňovitá nutriční péče. Dietní systém - 1 hod. - Algoritmy rozhodování pro typ výživy. Makronutrienty, mikronutrienty - 1 hod. - Enterální výživa. Parenterální výživa - 1 hod. - Laboratorní diagnostika malnutrice a monitorování umělé výživy - 1 hod. - Speciální výživa dle základní choroby (diabetes mellitus, hepatobiliární patologie) - 1 hod. - Speciální výživa dle základní choroby (selhání ledvin, srdeční selhání, plicní patologie) - 1 hod. - Speciální výživa dle základního oboru (chirurgie, traumatologie, intenzivní péče) - 1 hod. - Speciální výživa dle základního oboru (interna, neurologie, onkologie). Vliv výživy na rány, dekubity - 1 hod.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
  • Účast na výuce - 7 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 25 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 28 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
používat znalosti o nutriční diagnostice
používat znalosti o nutriční diagnostice
objasnit zásady racionální výživy
objasnit zásady racionální výživy
vysvětlit výživové intervence u vybraných onemocněních
vysvětlit výživové intervence u vybraných onemocněních
objasnit hlavní principy jednotlivých diet
objasnit hlavní principy jednotlivých diet
navrhnout ošetřovatelské intervence v oblasti umělé výživy
navrhnout ošetřovatelské intervence v oblasti umělé výživy
Odborné dovednosti
edukovat pacienty v oblasti výživy
edukovat pacienty v oblasti výživy
rozlišit základní makroživiny a mikroživiny
rozlišit základní makroživiny a mikroživiny
rozlišit základní vitamíny a minerální látky
rozlišit základní vitamíny a minerální látky
sestavit racionální jídelníček
sestavit racionální jídelníček
objasnit benefity kojení
objasnit benefity kojení
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Hodnotící metody
Analýza výkonů studenta
Analýza výkonů studenta
Doporučená literatura
  • FOUROVÁ, K. Jediná kniha o výživě, kterou potřebujete. Praha: Esence, 2020.
  • Grofová, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.
  • HAINAR, V. Základy klinické obezitologie. 2. přepracované vydání. Praha: Grada, 2011.
  • HERDMAN, T. H., KAMITSURU, S. NANDA-I. Ošetřovatelské diagnózy: definice a klasifikace 2018-2020. 11. vydání.. Praha: Grada, 2020.
  • HOLEČEK, M. Regulace metabolismu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. Praha: Grada Publishing, 2005.
  • ILÍKOVÁ, O a kol. Zdravá výživa malých dětí. Praha: Portál, 2005.
  • JOHN, S. a J. J. ARULMANI. Essentials of Nutrition and Dietetics for Nursing. New Delhi: BI Publications Pvt Ltd, 2007.
  • KUDLOVÁ, E. a A. MYDLILOVÁ. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada Publishing, 2005.
  • KUDLOVÁ, P. Ošetřovatelství v diabetologii. Praha: Grada Publishing, 2015.
  • KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 2. přepracované vydání. Praha: Portál, 2011.
  • KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Portál, 2004.
  • NEJEDLÁ, M. Fyzikální vyšetření pro sestry. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1150-8.
  • PIŤHA, J.; POLEDNE, R. Zdravá výživa pro každý den. Praha, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
  • ROUBÍK, L. a kol. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha Erasport, s.r.o. 2018.
  • ROUBÍK, L. a M. ŠINDELÁŘ. Moderní hubnutí. Praha Erasport, s.r.o. 2024.
  • Sabersky, Annette. Zdravá výživa pro těhotné a kojící matky. Vyd. 1. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2740-0.
  • Společnost pro výživu. Výživa a potraviny. E-časopisy.
  • SVAČINA, Š. a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008.
  • SZYTÁNYI, P., TĚŠÍNSKÝ, P. a kol. Současné trendy v klinické výživě a intenzivní metabolické péči. Praha: IPVZ, 2013.
  • VYZULA, R. Výživa při onkologickém onemocnění. Praha: Galén, 2001. ISBN 80-7262-120-3.
  • ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada, 2002.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr