Vyučující
|
|
Obsah předmětu
|
Seminář - Základní metabolické vztahy. Malnutrice. Nutriční tým a stupňovitá nutriční péče. Dietní systém - 1 hod. - Algoritmy rozhodování pro typ výživy. Makronutrienty, mikronutrienty - 1 hod. - Enterální výživa. Parenterální výživa - 1 hod. - Laboratorní diagnostika malnutrice a monitorování umělé výživy - 1 hod. - Speciální výživa dle základní choroby (diabetes mellitus, hepatobiliární patologie) - 1 hod. - Speciální výživa dle základní choroby (selhání ledvin, srdeční selhání, plicní patologie) - 1 hod. - Speciální výživa dle základního oboru (chirurgie, traumatologie, intenzivní péče) - 1 hod. - Speciální výživa dle základního oboru (interna, neurologie, onkologie). Vliv výživy na rány, dekubity - 1 hod.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
- Účast na výuce
- 7 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 25 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 28 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
používat znalosti o nutriční diagnostice |
používat znalosti o nutriční diagnostice |
objasnit zásady racionální výživy |
objasnit zásady racionální výživy |
vysvětlit výživové intervence u vybraných onemocněních |
vysvětlit výživové intervence u vybraných onemocněních |
objasnit hlavní principy jednotlivých diet |
objasnit hlavní principy jednotlivých diet |
navrhnout ošetřovatelské intervence v oblasti umělé výživy |
navrhnout ošetřovatelské intervence v oblasti umělé výživy |
Odborné dovednosti |
---|
edukovat pacienty v oblasti výživy |
edukovat pacienty v oblasti výživy |
rozlišit základní makroživiny a mikroživiny |
rozlišit základní makroživiny a mikroživiny |
rozlišit základní vitamíny a minerální látky |
rozlišit základní vitamíny a minerální látky |
sestavit racionální jídelníček |
sestavit racionální jídelníček |
objasnit benefity kojení |
objasnit benefity kojení |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Hodnotící metody |
---|
Analýza výkonů studenta |
Analýza výkonů studenta |
Doporučená literatura
|
-
FOUROVÁ, K. Jediná kniha o výživě, kterou potřebujete. Praha: Esence, 2020.
-
Grofová, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.
-
HAINAR, V. Základy klinické obezitologie. 2. přepracované vydání. Praha: Grada, 2011.
-
HERDMAN, T. H., KAMITSURU, S. NANDA-I. Ošetřovatelské diagnózy: definice a klasifikace 2018-2020. 11. vydání.. Praha: Grada, 2020.
-
HOLEČEK, M. Regulace metabolismu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. Praha: Grada Publishing, 2005.
-
ILÍKOVÁ, O a kol. Zdravá výživa malých dětí. Praha: Portál, 2005.
-
JOHN, S. a J. J. ARULMANI. Essentials of Nutrition and Dietetics for Nursing. New Delhi: BI Publications Pvt Ltd, 2007.
-
KUDLOVÁ, E. a A. MYDLILOVÁ. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada Publishing, 2005.
-
KUDLOVÁ, P. Ošetřovatelství v diabetologii. Praha: Grada Publishing, 2015.
-
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 2. přepracované vydání. Praha: Portál, 2011.
-
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Portál, 2004.
-
NEJEDLÁ, M. Fyzikální vyšetření pro sestry. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1150-8.
-
PIŤHA, J.; POLEDNE, R. Zdravá výživa pro každý den. Praha, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
-
ROUBÍK, L. a kol. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha Erasport, s.r.o. 2018.
-
ROUBÍK, L. a M. ŠINDELÁŘ. Moderní hubnutí. Praha Erasport, s.r.o. 2024.
-
Sabersky, Annette. Zdravá výživa pro těhotné a kojící matky. Vyd. 1. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2740-0.
-
Společnost pro výživu. Výživa a potraviny. E-časopisy.
-
SVAČINA, Š. a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008.
-
SZYTÁNYI, P., TĚŠÍNSKÝ, P. a kol. Současné trendy v klinické výživě a intenzivní metabolické péči. Praha: IPVZ, 2013.
-
VYZULA, R. Výživa při onkologickém onemocnění. Praha: Galén, 2001. ISBN 80-7262-120-3.
-
ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada, 2002.
|