Předmět: Současné trendy ve výživě

« Zpět
Název předmětu Současné trendy ve výživě
Kód předmětu UZV/O2KTV
Organizační forma výuky Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Hoffmannová Andrea, Mgr.
Obsah předmětu
Seminář - Základní metabolické vztahy. Malnutrice. Nutriční tým a stupňovitá nutriční péče. Dietní systém - 1 hod. - Algoritmy rozhodování pro typ výživy. Makronutrienty, mikronutrienty - 1 hod. - Enterální výživa. Parenterální výživa - 1 hod. - Laboratorní diagnostika malnutrice a monitorování umělé výživy - 1 hod. - Speciální výživa dle základní choroby (diabetes mellitus, hepatobiliární patologie) - 1 hod. - Speciální výživa dle základní choroby (selhání ledvin, srdeční selhání, plicní patologie) - 1 hod. - Speciální výživa dle základního oboru (chirurgie, traumatologie, intenzivní péče) - 1 hod. - Speciální výživa dle základního oboru (interna, neurologie, onkologie). Vliv výživy na rány, dekubity - 1 hod.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
  • Účast na výuce - 10 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 25 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 25 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
používat znalosti o nutriční diagnostice
používat znalosti o nutriční diagnostice
objasnit zásady racionální výživy
objasnit zásady racionální výživy
vysvětlit výživové intervence u vybraných onemocněních
vysvětlit výživové intervence u vybraných onemocněních
objasnit hlavní principy jednotlivých diet
objasnit hlavní principy jednotlivých diet
navrhnout ošetřovatelské intervence v oblasti umělé výživy
navrhnout ošetřovatelské intervence v oblasti umělé výživy
Odborné dovednosti
edukovat pacienty v oblasti výživy
edukovat pacienty v oblasti výživy
rozlišit základní makroživiny a mikroživiny
rozlišit základní makroživiny a mikroživiny
rozlišit základní vitamíny a minerální látky
rozlišit základní vitamíny a minerální látky
sestavit racionální jídelníček
sestavit racionální jídelníček
objasnit benefity kojení
objasnit benefity kojení
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Hodnotící metody
Analýza výkonů studenta
Analýza výkonů studenta
Doporučená literatura
  • Grofová, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.
  • HERDMAN, T.H. & KAMITSURU, S., překlad Pavla Kudlová. NANDA International, Inc. OŠETŘOVATELSKÉ DIAGNÓZY: Definice a klasifikace 2015-2017. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-5412-3.
  • HOLEČEK, M. Regulace metabolismu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. Praha: Grada Publishing, 2005.
  • ILÍKOVÁ, O a kol. Zdravá výživa malých dětí. Praha: Portál, 2005.
  • JOHN, S. a J. J. ARULMANI. Essentials of Nutrition and Dietetics for Nursing. New Delhi: BI Publications Pvt Ltd, 2007.
  • KUDLOVÁ, E. a A. MYDLILOVÁ. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada Publishing, 2005.
  • KUDLOVÁ, P. Ošetřovatelství v diabetologii. Praha: Grada Publishing, 2015.
  • KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Portál, 2004.
  • NEJEDLÁ, M. Fyzikální vyšetření pro sestry. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1150-8.
  • PIŤHA, J.; POLEDNE, R. Zdravá výživa pro každý den. Praha, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
  • ROUBÍK, L. a kol. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha Erasport, s.r.o. 2018.
  • ROUBÍK, L. a M. ŠINDELÁŘ. Moderní hubnutí. Praha Erasport, s.r.o. 2024.
  • Sabersky, Annette. Zdravá výživa pro těhotné a kojící matky. Vyd. 1. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2740-0.
  • Starnovská, Tamara. Nutriční terapie. 1. vyd. Praha : Galén : Florence, 2006. ISBN 80-7262-387-7.
  • SVAČINA, Š. a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008.
  • VYZULA, R. Výživa při onkologickém onemocnění. Praha: Galén, 2001. ISBN 80-7262-120-3.
  • ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada, 2002.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr