Předmět: Základy podnikání ve zdravotnictví

« Zpět
Název předmětu Základy podnikání ve zdravotnictví
Kód předmětu UZV/DP2ZA
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Novák Petr, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Přednášky - Úvod do problematiky ekonomiky podniku a podnikání. Právní aspekty podnikání a zakládaní právních forem podnikání v ČR. - Specifika podnikání a podnikatelských subjektů ve zdravotnictví. Základní ekonomické aspekty podnikání. - Řízení majetku a kapitálu podnikatelského subjektu. - Řízení nákladů a výnosů podnikatelského subjektu. - Finanční řízení podniku, zdroje financí pro začínající podnikatele, základní daňová problematika podnikání. Semináře - Podnikatelské prostředí v ČR. Založení fyzické osoby a právnické osoby. - Základy ekonomických propočtů, výsledků hospodaření, kalkulací a cenotvorby. Podnikatelský plán a rozpočet začínajícího podnikatele. - Canvas nástroj pro návrh business modelu v podnikatelském plánu. - Podnikatelský plán. Evaluace předmětu.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Účast na výuce - 14 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 15 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 31 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
definovat a vysvětlit základní pojmy v oblasti podnikání
definovat a vysvětlit základní pojmy v oblasti podnikání
vysvětlit vybrané pojmy
vysvětlit vybrané pojmy
orientovat se v právních formách podnikání
orientovat se v právních formách podnikání
deklarovat základní údaje o podnikatelském prostředí
deklarovat základní údaje o podnikatelském prostředí
Odborné dovednosti
kriticky hodnotit informace v souvislosti s podnikáním a startem vlastního podnikatelského projektu
kriticky hodnotit informace v souvislosti s podnikáním a startem vlastního podnikatelského projektu
deklarovat základní údaje o podnikatelském prostředí, právních formách podnikání a ekonomickém řízení podniku
deklarovat základní údaje o podnikatelském prostředí, právních formách podnikání a ekonomickém řízení podniku
kriticky hodnotit podnikatelské možnosti a příležitosti
kriticky hodnotit podnikatelské možnosti a příležitosti
ovládat postupy vedoucí k založení a startu vlastního podnikání
ovládat postupy vedoucí k založení a startu vlastního podnikání
spolupracovat s členy multidisciplinárního týmu
spolupracovat s členy multidisciplinárního týmu
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Analýza seminární práce
Analýza seminární práce
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • GUILLEBEAU, Ch. Startup za pakatel: objevte způsob, jak pracovat na sebe a živit se tím, co vás baví.. Brno: Jan Melvil, 2013. ISBN 978-80-87270-59-2.
  • JANATKA, F. Podnikání v globalizovaném světě.. Praha: Wolters Kluwer,, 2017. ISBN 978-80-7552-754-7.
  • JOHN, V. Jak podnikat bez rizika: odhalená pravda o rizicích podnikání: deset rozhovorů se zkušenými podnikateli a poradci. Praha: Meriglobe business academy, 2016.
  • MARTINOVIČOVÁ, D., KONEČNÝ, M., VAVŘINA, J. Úvod do podnikové ekonomiky. 2., aktualizované vydání.. Praha: Grada, 2019. ISBN 978-80-271-2034-5.
  • RIES, E. Lean startup: jak budovat úspěšný byznys na základě neustálé inovace.. Brno: BizBooks,, 2015. ISBN 978-80-265-0389-7.
  • SYNEK, M. a kol. Manažerská ekonomika. 5. vyd. Praha: Grada, 2011.
  • SYNEK, M., KISLINGEROVÁ, E. a kolektiv. Podniková ekonomika. 6. vydání.. Praha: C. H. Beck,, 2015.
  • VEBER, J., SRPOVÁ, J. a kol. Podnikání malé a střední firmy. 3. vyd. Praha: Grada, 2012.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr