Vyučující
|
-
Kuřitka Ivo, prof. Ing. et Ing. Ph.D. et Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Zásady odběru representativních vzorků a příprava vzorků k měření pro zajištění jakosti naměřených dat. - Nejdůležitější analytické metody používané v potravinářství. - Optické metody - AAS, AES, MAS a NIRS spektrometrie. - Elektrochemické metody - rozpouštěcí a adsorptivní voltametrie. - Separační metody. - Plynová a kapalinová chromatografie. - Elektromigrační metody. - Hmotnostní spektrometrie. - Kombinované metody (HPLC-MS, GC-MS, CZE-MS, ICP-MS). - Anorganická stopová analýza. - Analytická chemie přírodních organických látek. - Analytická chemie aditiv a kontaminantů. - Analytická chemie majoritních složek. - Speciální metody pro analýzu a hodnocení potravin (NMR, EPR, ELISA, RIA, PCR).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální práce studentů
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Dobrá znalost základů analytické a fyzikální chemie. |
Dobrá znalost základů analytické a fyzikální chemie. |
Výsledky učení |
---|
Student má znalosti principů metod instrumentální chemické analýzy. |
Student má znalosti principů metod instrumentální chemické analýzy. |
Orientuje se v možnostech jejich aplikace na daný typ analyzovaného materiálu a korektního vyhodnocení získaných dat v laboratořích zabývajících se hodnocením jakosti a zdravotní bezpečnosti potravin i dalších institucích. |
Orientuje se v možnostech jejich aplikace na daný typ analyzovaného materiálu a korektního vyhodnocení získaných dat v laboratořích zabývajících se hodnocením jakosti a zdravotní bezpečnosti potravin i dalších institucích. |
Vyučovací metody |
---|
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
Inductively coupled plasma mass spectrometry handbook. 1st pub. Oxford : Blackwell ; Boca Raton, FL : CRC Press, 2005. ISBN 1-4051-0916-5.
-
Eckschlager, K., Horsák, I., Kodejš, Z. Vyhodnocování analytických výsledků a metod. 224 s. Praha, SNTL/ALFA, 1980.
-
Holzbecher, Z., Churáček, J. Analytická chemie. Praha : SNTL, 1987.
-
Churáček, J. et al. Analytická separace látek. 384 s. Praha, SNTL, 1990.
-
Kealey, D., Haines, P.J. Analytical Chemistry. Oxford, BIOS Sci. Publ., 2002.
-
Kellner, R. et al. Analytical Chemistry. Weinheim, Wiley-VCH, 1998.
-
Kinston H. M., Jassie L. Introduction to microwave sample preparation. ACS, Washington DC, 1988.
-
Kubáň, Vlastimil. Analýza potravin. Vyd. 1. V Brně : Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007. ISBN 978-80-7375-036-7.
-
Montaser A., Golightly D.W. Inductively Coupled Plasmas in Analytical Atomic Spectrometry. 2nd ed., VCH New York, 1992. ISBN 1-56081-514-0.
-
Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed. New York , 1994.
-
Skoog, D. A., Leary, J. J. Principles of Instrumental Analysis, 4th Ed., Sanders Coll. Publ. Philadelphia, 1992.
-
Skoog, D.A. et al. Fundamentals of Analytical Chemistry. Sounders College Publ., 1996, 423 pp. Philadelphia, 1996.
-
Szpunar, Joanna. Hyphenated techniques in speciation analysis. Cambridge : RSC, 2003. ISBN 0-85404-545-7.
|