Předmět: Instrumentální metody v analýze a testování polymerů

« Zpět
Název předmětu Instrumentální metody v analýze a testování polymerů
Kód předmětu TUVI/TWBIM
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kuřitka Ivo, prof. Ing. et Ing. Ph.D. et Ph.D.
Obsah předmětu
- Zásady odběru representativních vzorků a příprava vzorků k měření pro zajištění jakosti naměřených dat. - Nejdůležitější analytické metody používané v potravinářství. - Optické metody - AAS, AES, MAS a NIRS spektrometrie. - Elektrochemické metody - rozpouštěcí a adsorptivní voltametrie. - Separační metody. - Plynová a kapalinová chromatografie. - Elektromigrační metody. - Hmotnostní spektrometrie. - Kombinované metody (HPLC-MS, GC-MS, CZE-MS, ICP-MS). - Anorganická stopová analýza. - Analytická chemie přírodních organických látek. - Analytická chemie aditiv a kontaminantů. - Analytická chemie majoritních složek. - Speciální metody pro analýzu a hodnocení potravin (NMR, EPR, ELISA, RIA, PCR).

Studijní aktivity a metody výuky
Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální práce studentů
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Dobrá znalost základů analytické a fyzikální chemie.
Dobrá znalost základů analytické a fyzikální chemie.
Výsledky učení
Student má znalosti principů metod instrumentální chemické analýzy.
Student má znalosti principů metod instrumentální chemické analýzy.
Orientuje se v možnostech jejich aplikace na daný typ analyzovaného materiálu a korektního vyhodnocení získaných dat v laboratořích zabývajících se hodnocením jakosti a zdravotní bezpečnosti potravin i dalších institucích.
Orientuje se v možnostech jejich aplikace na daný typ analyzovaného materiálu a korektního vyhodnocení získaných dat v laboratořích zabývajících se hodnocením jakosti a zdravotní bezpečnosti potravin i dalších institucích.
Vyučovací metody
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Inductively coupled plasma mass spectrometry handbook. 1st pub. Oxford : Blackwell ; Boca Raton, FL : CRC Press, 2005. ISBN 1-4051-0916-5.
  • Eckschlager, K., Horsák, I., Kodejš, Z. Vyhodnocování analytických výsledků a metod. 224 s. Praha, SNTL/ALFA, 1980.
  • Holzbecher, Z., Churáček, J. Analytická chemie. Praha : SNTL, 1987.
  • Churáček, J. et al. Analytická separace látek. 384 s. Praha, SNTL, 1990.
  • Kealey, D., Haines, P.J. Analytical Chemistry. Oxford, BIOS Sci. Publ., 2002.
  • Kellner, R. et al. Analytical Chemistry. Weinheim, Wiley-VCH, 1998.
  • Kinston H. M., Jassie L. Introduction to microwave sample preparation. ACS, Washington DC, 1988.
  • Kubáň, Vlastimil. Analýza potravin. Vyd. 1. V Brně : Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007. ISBN 978-80-7375-036-7.
  • Montaser A., Golightly D.W. Inductively Coupled Plasmas in Analytical Atomic Spectrometry. 2nd ed., VCH New York, 1992. ISBN 1-56081-514-0.
  • Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed. New York , 1994.
  • Skoog, D. A., Leary, J. J. Principles of Instrumental Analysis, 4th Ed., Sanders Coll. Publ. Philadelphia, 1992.
  • Skoog, D.A. et al. Fundamentals of Analytical Chemistry. Sounders College Publ., 1996, 423 pp. Philadelphia, 1996.
  • Szpunar, Joanna. Hyphenated techniques in speciation analysis. Cambridge : RSC, 2003. ISBN 0-85404-545-7.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr