Předmět: Chemie a technologie tenzidů a lipidů

« Zpět
Název předmětu Chemie a technologie tenzidů a lipidů
Kód předmětu TUTTTK/TZTTL
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kašpárková Věra, doc. Ing. CSc.
Obsah předmětu
Okruhy otázek ke SZZ: 1. Povrchově aktivní látky Charakteristika a klasifikace dle hydrofilní části, HLB hodnoty. Micely a kritická micelární koncentrace. Gibbsova micelizační energie. 2. Dvou a třífázové soustavy. Povrchové napětí a metody jeho měření. Úhel smáčení. Youngova, Young-Duprého rovnice. 3. Heterogenní soustavy - pěny, emulze. Stabilita disperzních soustav, význam emulgátorů a pěnotvorných činidel. 4. Technické vlastnosti povrchově aktivních látek. Solubilizace. Detergence. Detergenty, složení, typy. Biodegradabilita tenzidů a detergentů. 5. Adsorpce povrchově aktivních látek. Gibbsova adsorpční izoterma. Interakce s polymery (v homogenní, heterogenní fázi). Metody sledování interakcí. 6. Anionické povrchově aktivní látky. Typy, vlastnosti, aplikace, analytické metody stanovení. 7. Kationické povrchově aktivní látky. Typy, vlastnosti, aplikace, vliv na životní prostředí. 8. Neionické tenzidy. Typy, vlastnosti, aplikace (monoacylglyceroly a jejich deriváty) 9. Lipidy (systematika) a mastné kyseliny. Klasifikace lipidů (homo-, hetero-, komplexní lipidy). Mastné kyseliny jako základ lipidů, fyzikální a chemické vlastnosti, n-3, n-6 kyseliny, CLA, trans-mastné kyseliny. 10. Acylglyceroly. Parciální acylglyceroly (MAG, DAG), vlastnosti použití. Triacylglyceroly - typy, fyzikální vlastnosti, krystalizace. 11. Chemické vlastnosti acylglycerolů - přehled. Reakce na řetězci mastných kyselin, reakce na esterové vazbě. 12. Oxidační reakce acylglycerolů. Typy oxidačních reakcí, rozdíl mezi oxidací tripletovým a singletovým kyslíkem (primární, sekundární, terciární produkty oxidace). Faktory ovlivňující oxidaci acylglycerolů. 13. Prooxidanty a antioxidanty. Mechanismy působení, typy antioxidantů. Zhášeče singletového kyslíku. Vliv oxidovaných lipidů na lidské zdraví. 14. Výroba olejů a jejich další zpracování, hydrogenace a interesterifikace, využití enzymových technologií. Stručný postup výroby olejů, úprava semen a rafinace. Hydrogenace a interesterifikace, mechanismy reakcí, katalyzátory, vedlejší produkty, využití hydrogenovaných tuků. 15. Nosiče aktivních látek na bázi lipidů. Liposmy, lipidové nanočástice, tuhé lipidové nosiče (SLN) a nanostrukturované lipidové nosiče (NLC).

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr